PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Newsy ze sceny PS3 Hack
  • Sponsorzy

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez daro33 » 17.07.2016, 20:43

Dziękuję , Gry działają.
daro33
Member
Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 4.75

Sponsorzy

Postprzez DawidB » 17.07.2016, 20:56

daro33 napisał(a):Dziękuję , Gry działają.

Cieszę się, że pomogło :-))
Sa­ma wie­dza nie wys­tar­czy, trze­ba jeszcze umieć ją stosować.
Johann Wolfgang Goethe
Jeśli pomogłem kliknij w "łapkę" podziękuj (prawy górny róg)
DawidB
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 18 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Firmware: REBUG 4.76.1 D-REX

Postprzez MadMax14 » 19.07.2016, 00:50

Hej, kupiłem PS3 Sup. Slim 500GB, niestety z zepsutym napędem.
Konsola ma OFW 4.80.
Czy istnieje możliwość wgrania CFW na tej konsoli?
MadMax14
Member
Member

Podziękował : 3 razy

Postprzez DawidB » 19.07.2016, 01:32

MadMax14 napisał(a):Hej, kupiłem PS3 Sup. Slim 500GB, niestety z zepsutym napędem.
Konsola ma OFW 4.80.
Czy istnieje możliwość wgrania CFW na tej konsoli?

Nie ma takiej możliwości.
Johann Wolfgang Goethe
DawidB
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mnci » 21.07.2016, 09:39

Szanowni Państwo!

Z dwa dni temu odebrałem konsole z serwisu, i tak powoli próbuję ją rozpracować, ale informacji jest tak dużo że "zielony" w temacie CFW, po prostu się gubi. Pomoże ktoś bardziej doświadczony? Nie chciałbym czegoś spieprzyć... Na dziś postawiłem sobie za punkt honoru: instalowanie gier z PSNStuff(czy tam pokrewnych) i wypróbowanie gry przez sieć w związku z tym mam kilka pytań.

1. Nie mam pojęcia jaki mam CFW, w informacji o systemie pokazuje mi po prostu 4.80, a multiman wyświetla coś takiego: mmCM jest zainstalowany w wersji 04.80.00. Jak sprawdzić jaką wersję CFW posiadam? Po screenach podejrzewam że może to być "PS3 CFW FERROX 4.80 v1.0 Standard CEX". Nadaję się to do instalacji COBRY, i innych bajerów potrzebnych do gry przez sieć i instalowania paczek z PSN?

2. Czy gry, możemy normalnie patchować? Czy mogą na nas czyhać jakieś przykre konsekwencje?

3. Niektóre gry muszą być w formacie ISO, co jeśli na dysku nigdzie nie widzę folderu PS3ISO? Czy oznacza to że moja wersja CFW po prostu tego nie obsługuje?

4. Jak teraz z instalacją innego CFW(w tej samej wersji tzn. 4.8)? Idzie to zrobić po prostu przez aktualizacje z pendrive, czy trzeba przerobić całą drogę od powrotu do OFW 3.55? Ogólnie jaki CFW byście najbardziej polecali? Jest sens w ogóle z tym walczyć?

5. Co z kontrolą temperatury? W XMB MM pokazuje mi koło 70'C, to normalne bo wydaje mi się że jak na stan spoczynku to trochę dużo?

Ja rozumiem że te pytania mogą się wydawać banalne, ale na serio im dalej w "las tym zboczeńców więcej", i po prostu się gubię.
mnci
Newbie

Postprzez t212ruman » 21.07.2016, 10:35

1/Nadaję się do instalacji nowego CFW,polecam Rebuga http://ps3-hack.pl/forum/poradnik-instalacja-webmana-i-pluginow-cobra-cfw-t6493.html

2/W jakim sensie patchować? :razz: Jeśli chodzi o aktualizację gier,to śmiało można je przeprowadzać.
3/Folder PS3ISO pojawi się jak zainstaluje się CFW z Cobrą
4/Odpowiedz w jedynce :)
5/Kontrola wiatraków jest np.Webmanie ,zależy od modelu konsoli,Pograsz w GTA to ocenisz temperatury,jak się przegrzeje to serwis :E
t212ruman
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 157 razy

Postprzez DawidB » 21.07.2016, 10:47

mnci napisał(a):Szanowni Państwo!

Z dwa dni temu odebrałem konsole z serwisu, i tak powoli próbuję ją rozpracować, ale informacji jest tak dużo że "zielony" w temacie CFW, po prostu się gubi. Pomoże ktoś bardziej doświadczony? Nie chciałbym czegoś spieprzyć... Na dziś postawiłem sobie za punkt honoru: instalowanie gier z PSNStuff(czy tam pokrewnych) i wypróbowanie gry przez sieć w związku z tym mam kilka pytań.

1. Nie mam pojęcia jaki mam CFW, w informacji o systemie pokazuje mi po prostu 4.80, a multiman wyświetla coś takiego: mmCM jest zainstalowany w wersji 04.80.00. Jak sprawdzić jaką wersję CFW posiadam? Po screenach podejrzewam że może to być "PS3 CFW FERROX 4.80 v1.0 Standard CEX". Nadaję się to do instalacji COBRY, i innych bajerów potrzebnych do gry przez sieć i instalowania paczek z PSN?

2. Czy gry, możemy normalnie patchować? Czy mogą na nas czyhać jakieś przykre konsekwencje?

3. Niektóre gry muszą być w formacie ISO, co jeśli na dysku nigdzie nie widzę folderu PS3ISO? Czy oznacza to że moja wersja CFW po prostu tego nie obsługuje?

4. Jak teraz z instalacją innego CFW(w tej samej wersji tzn. 4.8)? Idzie to zrobić po prostu przez aktualizacje z pendrive, czy trzeba przerobić całą drogę od powrotu do OFW 3.55? Ogólnie jaki CFW byście najbardziej polecali? Jest sens w ogóle z tym walczyć?

5. Co z kontrolą temperatury? W XMB MM pokazuje mi koło 70'C, to normalne bo wydaje mi się że jak na stan spoczynku to trochę dużo?

Ja rozumiem że te pytania mogą się wydawać banalne, ale na serio im dalej w "las tym zboczeńców więcej", i po prostu się gubię.

Cześć.

1. Jak nie wiesz jaki masz wgrany FW to po prostu uruchom ponownie konsole. Podczas włączania na ekranie głównym pojawi się jego nazwa. COBRA jest już zintegrowana z CFW nie trzeba nic doinstalowywać.
Z tym instalowaniem prosto z PSN bym uważał. Do grania w sieci polecam PSNPatch dzięki któremu możesz się ukryć. Aczkolwiek opcję ukrywania posiada też webMAN

2. Co masz dokładnie na myśli?

3. Nie MUSZĄ być w formacie ISO. Ale jak już są to za pomocą multiMANa (mmCM) wrzucasz je na dysk wewnętrzny do folderu PS3ISO (dev_hdd0/PS3ISO. Możesz też je za pomocą PC wrzucić w to samo miejsce poprzez sieć. Lub również na dysk zewnętrzny po utworzeniu wcześniej na nim folderu PS3ISO

4.Jak masz najnowszy CFW to nic nie zmieniaj na chwile obecną skoro jesteś ZIELONY żebyś sobie czegoś nie skończył. A jak już będziesz zmieniał to PAMIĘTAJ! aby odłączyć konsolę od internetu i wyciągnąć płytę z napędu. Aktualizację robisz przez pendrive Ja polecam REBUG

5. Może troszeczkę za dużo jak na konsolę w spoczynku. Przydało by się małe SPA dla czarnulki :-))

Powodzenia na nowej drodze :lol:
Johann Wolfgang Goethe
DawidB
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mnci » 21.07.2016, 13:18

Dziękuje mocno Wszystkim za pomoc!

Ogólnie wstyd się przyznać, ale folder PS3ISO się odnalazł, nie rozumiem jak wczoraj nie mogłem tego widzieć - ta ikonka płyty mnie zmyliła i musiałem wziąć to za BD... Dureń ze mnie przepraszam że zmarnowałem wam czas! Zobaczymy czy gry które nie chcą ruszyć lub wieszają konsole - uda się naprawić przerobieniem na ISO?

Co do softu pojawia mi się tylko logo "FERROX" Perfect Custom Firmware. Nie będę na razie nic z nim grzebał, chyba że polegnę na uruchamianiu *.PKG + *.RAP, lub próbie grania przez sieć. W sumie w ustawieniach MM mam opcję " Switch to mmCM mode - Restart multiMan into Cobra compatibile mode" wiec może tą kobrę mam, i nawet o tym nie wiem. Zresztą tam jest więcej opcji których nie rozumiem, jak na razie najważniejsze było dla mnie że switch na NTFS działa i nie musiałem się bawić w żadne dzielenie plików przy zgrywaniu gier na HDD.

Zainstalowałem PSNPatch(z tego co widziałem powinien wystarczyć do założenia konta na PSN, ukrycia CFW i instalacji gier z paczek PKG), za to WebMana ściągnąłem jakiegoś lewego, bo to chyba tylko update do poprzedniej wersji w każdym razie nie działa - tylko restartuje konsole. Zawartość PSN ściągam piecem, a później na dysk przez USB, z żadnych opcji download-u bezpośrednio przez PS3 (istnieje takie coś w ogóle?) korzystać nie zamierzam.

Z patchami do gier, to oczywiście chodziło mi o oficjalne uaktualnienia od producenta. To można zresztą później odinstalować więc nie powinno być problemu, gdyby znalazła się jakaś psująca grę łatka.

Martwi mnie temperatura: w tej chwili CPU 71'C RSX 63'C - konsola sobie od dobrej godziny chodzi w mM tzn. XMB. Niby mieści się w średniej, ale jak na sprzęt który wrócił z serwisu to trochę dużo. Mam poważne podejrzenia że usługa nie została wykonana profesjonalnie, i nikomu żadnej pasty nie chciało się wymieniać. Wiecie może czy do położenia pasty trzeba więcej porozkręcać konsolę - niż do podpięcia flashera? Pewnie w niedługim czasie zbiorę się w sobie psychicznie by rozkręcić to i zobaczyć na własne oczy i ewentualnie nałożyć nowe smarowidło pod radiatory. Dodam że posiadam "chlebak" chyba ten ostatni przed wprowadzeniem "slima" - który zupgradowałem do 1TB.
mnci
Newbie

Postprzez t212ruman » 21.07.2016, 14:12

Webmana masz w PSN patch,instaluje się jako plugin,temperaturę spadź na GTA, najbardziej chyba obciąża bebechy konsoli.
t212ruman
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 157 razy

Postprzez DawidB » 21.07.2016, 14:16

Nikt tutaj czasu nie tracił. Każdy z nas potrzebował kiedyś pomocy, którą otrzymał. Więc i teraz kolej na następnych :)
Skoro masz FERROX i powiadasz że 4.80 to masz najnowszy CFW. I na pewno nasz COBRE bo jest zintegrowana razem z CFW.
webMAN (ikonka w XMB) to raczej tylko info, że go masz :) A w zakładce Gra jest folder Moje Gry i tam masz wszystkie ustawienia webMANa (Funkcje webMANa) tam też możesz (powinieneś) ustawić sobie kontrolę wentylatora na Manualne (32%) - powinno to zmniejszyć temp.
Poustawiaj sobie również PSNPatch

W głównym menu konsoli (XMB) wchodzisz z zakładkę Gra
Schodzisz w dół do PSN Patch, klikasz X :x:
Następnie na padzie klikasz SELECT
Są tam dwie pozycje
PSNPatch plugin i webMAN plugin
Używając (po lewej stronie pada) przycisków UP (góra) i LFT (lewy) nastawiamy pluginy tak, żeby obok nich pojawiły się informacje "remove"
Po tej czynności zapisujemy wybór klikając na padzie START

Aby ukryc się za pomocą PSNPatch wchodzimy w niego klikając X :x:
Nastepnie przytrzymujemy trójkąt :^: do momentu, aż usłyszymy "piknięcie"

Ważną rzeczą (czynnością) jest to, aby po "ukryciu się" i zalogowaniu do PSN nie używać ŻADNEGO homebrew!!

Pliki .pkg instalujesz bezpośrednio z z pendrive z folderu w XMB Package Manager

Chcąc uaktualnić wersję gry nie musisz się logować do PSN.
Johann Wolfgang Goethe
DawidB
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mnci » 21.07.2016, 22:07

Zrobiłem jak pisałeś, z tym że nie miałem opcji REMOVE, a INSTALL więc zainstalowałem pluginy, konsola się zrestartowała i zamieniła w odkurzacz. Kontroler WebMana jest standardowo ustawiony na 67'C, co skutkowało tornadem, ale to szczegół i w tej chwili nie ma znaczenia.

Ogólnie to głupi jestem, bo zamiast cieszyć się jedną z ponad 20 nowych gier które działają i czekają na dysku, to gram w "jak cholero podłączyć cię do netu". Cel ten sam, założyć jedno lewe konto na PSN by móc poinstalować RAP-y, ewentualnie drugie by sprawdzić czy BF4 jest tak samo gówniany w sieci jak była trójka, czy może ma choć cokolwiek z BF:BC2 :)

Oczywiście porażka na pełnej linii. Nie montuje gry przez mM, bo mi to niepotrzebne do założenia PSN, IDPS nie zmieniam bo moja konsola to "dziewica" - PSNPatch i WebMan działają chyba dobrze więc chowam się kombinacją L3+R3+R2, wyskakuje że WM się chowa itp., w każdym razie jest informacja że PSN is unlocked. Mimo wszystko zawalam test połączenia internetowego(ip od routera uzyskuje), jak i próbę zapisania się do PSN. Przeglądarka i jakieś updaty od Ferroxa chodzą, reszta kończy się błędem 80000coś tam...

I tu następują jaja bo kiedy chciałem spróbować jeszcze raz by dokładnie napisać ten kod błędu połączenia, konsola nagle zaskoczyła przeszła test połączenia i pozwoliła mi założyć konto, niestety nie pamiętałem o aktywacji i PSNPatch nadal nie pozwala mi zgrać rapów(przed włączeniem PSNPatcha,odłaczyłem PS3 od netu i ją zrestartowałem), a próba ponownego połączenia do PSN i aktywacji konta kończy się tym samym błędem. Zresztą ja już nie wiem czy jestem arcytępy, czy mam coś zrąbane, ale mam wrażenie że WM chodzi mi tak jakby losowo. Bo raz kombinacja start+select w XMB działa a raz nie, po za tym po włączeniu konsoli od razu słyszę po wentylach czy WM jest aktywny czy nie.

Z tą całą Cobrą to jeszcze większa kicha, gdyż domyślam się że trzeba ją włączyć i do tego służy funkcja w mM :Switch to mmCM mode - restart multiMan into Cobra compatible mode. To zazwyczaj kończy się komunikatem że moja obecna konfiguracja jest niewspierana, i że nie wykryto firmware-u wspierającego Cobrę. Z tym że już dwa razy uruchomiła mi się ta funkcja bezproblemowo, też na oko całkiem "losowo" lecz jedyny efekt tego był taki że zmieniły się wskazania w informacji o systemie mM, niby pokazywało że jest Cobra ale jej wersja to były same zera. Nie rozumiem nic.

Poradniki są dostępne, ale w większości są pisane dawno temu, i to co mamy dziś z lekka się różni, piszę zawczasu byście nie wzięli mnie za lenia który chciałby mieć wszystko podane na tacy. Szukam, ale co bym nie robił to i tak nie ma efektu. Może mi czegoś brakuje, albo mam nieodpowiednią wersję. Z HB mam zainstalowane:

multiMAN 4.80 - był zainstalowany w serwisie. Za wiele danych o nim nie znajduję.

reActPSN 3.20+ CFW4.8 TargetCex Mount Games from XMB (zainstalowałem by otworzyć RAPy ale rozbiło się wszystko o brak konta PSN)

PSN Patch 2015.11A [stealth version]. Niby działa - instaluje wtyczki, ma ciekawe opcje jak obsługa tych nieszczęsnych RAP-ów czy złowieszczą funkcje update-u gier do 4.20

WebMAN MOD 1.43.28 Updater, i tam są opisane trzy sposoby odpalania VSH Menu, Full i Lite. Po uruchomieniu konsola się restartuje, ogólnie musi działać bo pokazuje temperatury po naciśnięciu select+start i wersje systemu: 4.80 CFW CEX, do tego w "Gra" pojawiło się całe menu WM, gdzie po wybraniu konfiguracji odpala nam się przeglądarka z całą masą ciekawych niezrozumiałych dla mnie opcji. Możemy tam przeczytać że jest to REBUG EDITION.

Brakuje ewidentnie ToolBoxa, ale nie do końca wiedziałem czy mogę instalować wersje REBUG a chyba taką tylko znalazłem. Skoro jednak WM też rebug to co za różnica? Jak to w ogóle jest, czy jeżeli CFW mam od Ferroxa to wszystkie pluginy w stylu PSN Patcha muszą być pod nią dopasowane? Wydawało mi się że wszystko ściągam jak najnowsze, ale może zainstalowałem jakieś przestarzałe szajsy?

Nie mam pojęcia co dalej, raz niby działa raz nie... może lepiej ściągnąć polecany przez was soft? Duże to ryzyko? Można sobie tak żonglować nie schodząc wcześniej do OFM 3.55? W sumie gdyby nie zachowanie funkcjonalności PSN, to przeróbka nie byłaby dla mnie aż tak atrakcyjna, i wszyscy wokoło bezproblemowo grają, a tylko ja jak taki bezpiecznik skończony nie wiem w czym rzecz.
mnci
Newbie

Postprzez DawidB » 21.07.2016, 22:41

No to teraz obok UP i LFT powinno być remove i zapewne tak jest. Możesz to sprawdzić ponownie wchodząc w PSNPatch i kliknąć na padzie SELECT

Temperaturę (wiatraki) ustawisz sobie w webMANie. W zakładce gra wchodzisz w Moje Gry później Funkcje webMANa i ustawienia (settings) I tam poszukaj dynamiczną kontrolę wentylatora i zaznacz na MANUALNIE 32% Na pewno nie będzie już tak wyła :-))

Jak chcesz grać online w jakąś grę to najpierw musisz zrobić jej emulację jak masz na dysku, a dopiero później się ukryć. JA to robię za pomocą PSNPatch Nie będziesz miał żadnych błędów.

webMANa masz starego. Usuń go i zainstaluj tego
Kod: Zaznacz cały
Uwaga! Materiał widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Kliknij tutaj aby zobaczyć.

Generalnie rebug Toolbox nie jest nie jest do końca kompatybilny z innymi CFW jak REBUG
Sądzę , że nie musisz go instalowac.

Zawsze możesz wrzucić sobie na to CFW REBUG 4.80.1 REX (CEX)
Johann Wolfgang Goethe
DawidB
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mnci » 22.07.2016, 02:45

Wgranie REBUG-a będzie raczej koniecznością, bo zrąbałem na amen. Jakoś zmusiłem PSNP do działania, tak że pozwolił mi się zarejestrować na koncie które ma służyć do grania przez sieć. Na ruszt poszedł ten nieszczęsny BF4 odpalony oczywiście przez WebMana, ale prawie 1,5GB patch znudził mnie po kilku minutach więc olałem.

Chcę sobie odpalić Soulsy 2 przez mM - ale stara Fifa która robi grę do podmianki - za chiny nie chce się w nie zmienić. WebMan też odmawia zainstalowania obrazu. No i orientuje się że Ferrox padł. Select+Start pokazuje mi że mam CFW 000.000, a z XMB zniknęły niemal wszelkie oznaki Ferrox-a, mimo że konsola odpala się własnie z jego logiem.

Status jest taki że nie mam możliwości odpalenia żadnej kopii zapasowej, mimo że programy HB czyli mM i PSNPatch się włączają. Zmienił się wygląd menu instalacji paczek, tzn. została tylko opcja instalowania tego co jest na root-cie pendrive, ale konsola bezproblemowo to zrzuca, a po aktywacji RAP-u przez PSNPatch gry działają bezproblemowo - przynajmniej JOE Danger i Mushroom War które ściągnąłem na szybcika do testu. MM załącza obsługę dysku NTFS, i przez mmOS można normalnie wykonywać operacje na plikach. W PSNPatch można instalować/odinstalowywać pluginy.

Czy jakimś niewytłumaczalnym zbiegiem okoliczności zrobiłem sobie update do OFW? Wtedy chyba wszystkie webmany/mM i instalowanie pirackich paczek nie miałoby racji bytu? Ma ktoś jakiś pomysł jak to teraz naprawić, najlepiej tak by nie zepsuć jeszcze bardziej, bo mimo wszystko gry z PSNSuffu lepsze niż nic :)
mnci
Newbie

Postprzez Cyqor » 22.07.2016, 07:31

Kolega chyba nawet nie przeczytał pierwszej strony tego tematu....

o rapach też coś tam jest:
poradnik-dla-zielonych-ps3-hack-pl-t76.html

A tu taki niby akutalny poradnik pod najnowsze CFW :E
poradnik-instalacja-webmana-i-pluginow-cobra-cfw-t6493.html
PS3 SLIM 320GB CECH-2504B 0D CFW FERROX 4.82 COBRA 7.53 CEX + PSNPatch 2017.02/B
PS4 Jet Black 750GB CUH-1116A OFW 8.01
Cyqor
Supreme Elite
Supreme Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 317 razy

Postprzez mnci » 22.07.2016, 10:03

"Kolega" wertuje te forum od ponad tygodnia, więc mógłbyś sobie odpuścić takie oskarżenia. Podałeś mi dwa dobrze znane linki, z zadowoleniem godnym Kolumba po odkryciu Ameryki... Z tym że nie ma w nich słowa o rozwiązaniu problemu,a jak pisałem wcześniej nie chce spieprzyć więcej.

Mogę tak po prostu ściągnąć REBUG REX i zaktualizować soft przez usb?

10:59

Do bani jest to oczekiwanie na akceptacje moderatora! Więc uprzedzając zjebki zaznaczam że mój poprzedni post jeszcze się nie pojawił, i nie wiadomo czy się w ogóle pojawi.

Zainstalowałem na nowo FERROX-a z pendrive, normalnie z XMB. Obyło się bez przeszkód, z tym że mM i odpalanie kopii wciąż nie działa. Jedyny efekt jest taki że menu do instalacji paczek wróciło do takiego jak na początku, tzn mogę wybierać skąd chce instalować.

Dobrze kumam, że gdyby był to przypadkowy UPDATE do OFW, to Ferrox wywaliłby mi się na instalacji, co nie?

EDIT:
naprawiłem, przyczyną była wyłączona emulacja napędu w BD w mM, najprawdopodobniej po wybraniu opcji /\ Disable CFW and Exit w PSN Patch.
mnci
Newbie

Poprzednia stronaNastępna strona

• Sponsorzy

Powrót do News