Cobra ODE

Emulatory napędu (Cobra ODE itp.)
  • Sponsorzy

Re: Cobra ODE

Postprzez adammos » 12.12.2014, 01:12

No i elegancko :D Ja tam nikomu nie żałuję, bo wiem, że ludzie chcą zarabiać, ale właśnie to dla kogoś wprawionego 5 min roboty, a tu jeszcze mi mówi, że chce za to 50 zł i że robi to na moją odpowiedzialność, bo może mi coś popsuć to ja dziękuję. Tak to ja mogę sam za darmo sobie uwalić tą płytkę lub całą płytę główną
adammos
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Sponsorzy

Postprzez gacek585 » 12.12.2014, 06:42

adammos napisał(a):No i elegancko :D Ja tam nikomu nie żałuję, bo wiem, że ludzie chcą zarabiać, ale właśnie to dla kogoś wprawionego 5 min roboty, a tu jeszcze mi mówi, że chce za to 50 zł i że robi to na moją odpowiedzialność, bo może mi coś popsuć to ja dziękuję. Tak to ja mogę sam za darmo sobie uwalić tą płytkę lub całą płytę główną

Dokładnie, ja pierwszą płytkę qsb chciałem sam wlutowac i poległym :) poszedłem do pierwszego serwisu GSM to koleś się przyglądał drapał po głowie i powiedział że może spróbować ale nie gwarantuje i koszt 50zł :) w drugim serwisie koleś zrobił fotkę wysłał do szefa bo akurat go nie było i szef za chwile oddzwonił że nie ma problemu a koszt max 20zł z tym że na jutro bo szef w tej chwili nie obecny. Na drugi dzień odebrałem i zapłaciłem 15zł, mówię do kolesia że ładnie wlutowane itd a on do mnie że dla szefa to pikuś i żebym widział jak lutuje gniazda USB w telefonach :)
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Firmware: PS4 - 5.03
PSN ID: gacek585

Postprzez adammos » 12.12.2014, 12:37

Hehe to w sumie taki śmieszny paradoks, bo ktoś kto zrobił to fachowo i wiedział, że dla niego to będzie łatwa robota, wziął 15 zł za robotę, a ktoś kto nie wie czy jest w stanie to zrobić i będzie się męczył z tym, chce 50 zł %-). Ja dzisiaj ślę maile z filmikiem i proszę o wycenę, bo jak będę tak jeździł po serwisach to więcej na paliwo wydam niż jest to warte. Chcę też żeby mi to na miejscu zrobili, a nie jeździć 100 razy i póki co jeden serwis się zgodził za 30 zł to zrobić i chyba na miejscu. Drugi serwis od przeróbek i napraw konsol (cobry nie robią) zrobi za 40 zł, ale dzisiaj musiałbym podrzucić płytę i jutro odebrać. Kiedyś z PS1 i PS2 było jakoś łatwiej %-)

-- 12.12.2014, 15:26 --

No i stało się. Zawiozłem do serwisu laptopów gdzie miał mi zrobić to na miejscu(kiedyś robiłem tam gniazdo ładowania do laptopa), zdjął rezystory szybciutko, zabrał się do lutowania i słyszę z zaplecza sapanie i stękanie. Już zaczęło mnie to niepokoić. Mija 15 minut stękania i przynosi płytę i mówi, że niedowidzi i nie wie czy luty złapały. Przyglądał się, przyglądał, świecił komórką i zniknął znowu na zapleczu. Mija kolejne 15 minut i przynosi mi płytę i mówi, że muszę znaleźć kogoś z lepszym wzrokiem i mi oddaje płytę. Się zdenerwowałem i zacząłem naciskać o co chodzi, a on mi tłumaczy, że 2 luty nie złapały, a 6 złapało i że da się to poprawić, tylko trzeba trochę posiedzieć. No to ja się pytam, że skoro 6 złapało to w czym jest problem z tymi dwoma, bo co ja mam teraz z tym niby zrobić? Coś tam kręcić zaczął, że trzeba posiedzieć podłubać i będzie działało. To ja mówię, że teraz co ja to zaniosę komuś innemu, on będzie z tym się męczył, zapłacę i się okaże, że płytka jest do wyrzucenia i dopiero wtedy przyznał się, że odpadły 2 piny od płytki i jest do wymiany. Normalnie bym odpuścił i nie wziął pieniędzy, ale za to, że chciał mnie odesłać z sp**** robotą do kogoś innego to wziąłem 30 zł na nową płytkę. Mam nadzieję, że nie uwalił mi nic w płycie głównej, bo się załamię :(
zdjęcie lutowania:
Spoiler:
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 12.12.2014, 18:03

O mój boże masakra, musiał bym ci moje pokazać jak wygląda fachowa robota. tak to wyglądało jak ja lutowałem osobiscie :) Myślę że raczej bedzie ok , po moim lutowaniu też dwa piny odpadły ale na płycie nic sie nie stało.
Nie martw sie nawet jak ci nie daj bóg uwałił którys pin na płycie to dobry fachowiec sobie z tym poradzi.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez adammos » 12.12.2014, 18:11

Właśnie pogadałem dłużej z tym chłopakiem co robi konsole i wydaje się bardzo rzeczowy i na dodatek mieszka koło mnie to dzisiaj mu podrzucę płytę i ma ocenić czy ta płytka jest jeszcze do odratowania, bo mówił, że może fragment pinów został lub uda mu się wbić w ścieżkę, a jak nie to dostarczę mu nową płytkę i mi to zrobi. No ta robota wygląda masakrycznie %-) Jeszcze mi na początku pokazać nie chciał jak chciałem zobaczyć co tam narobił, bo tłumaczył, że nie jest pewien czy luty dochodzą %-)

Jak usłyszałem z zaplecza jak stęka i jęczy to od razu wiedziałem, że dobrze nie będzie
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez smolo » 12.12.2014, 23:58

Jak jest dobry fachowiec to odratuje i płytę główną, ja swoją skopałem na maxa i gość mi umieścił qsb obok i dolutował cieniutkimi przewodami do ścieżek z jednej strony a z drugiej gdzie był układ z tymi małymi nóżkami to do niego sie dolutował i działało dopóki nie zaktualizowałem do 4.60 ... teraz czeka mnie doróbka wyłącznika i pojęcie co i jak ze swap disc bo w to sie jeszcze dokładnie nie zagłębiłem
smolo
Member
Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 4.66

Postprzez looozak » 13.12.2014, 00:03

adammos napisał(a):Zawiozłem do serwisu laptopów gdzie miał mi zrobić to na miejscu(kiedyś robiłem tam gniazdo ładowania do laptopa)

Ja bym się teraz martwił o tego laptopa jak patrze na to zdjęcie %-)
PS3 3004A OFW 4.66 + Cobra ODE 5.10B FW 2.2 SWAP disc (NON-DMC) by khalkedon
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Firmware: OFW 4.66 + Cobra Ode

Postprzez adammos » 13.12.2014, 01:40

Chyba przy laptopie nie trzeba było takiej dokładności, bo działa %-)

smolo napisał(a):Jak jest dobry fachowiec to odratuje i płytę główną, ja swoją skopałem na maxa i gość mi umieścił qsb obok i dolutował cieniutkimi przewodami do ścieżek z jednej strony a z drugiej gdzie był układ z tymi małymi nóżkami to do niego sie dolutował i działało dopóki nie zaktualizowałem do 4.60 ... teraz czeka mnie doróbka wyłącznika i pojęcie co i jak ze swap disc bo w to sie jeszcze dokładnie nie zagłębiłem

No to elegancko, pocieszyliście mnie, bo już się martwiłem, że jeszcze ps3 pójdzie do śmieci. Najgorzej właśnie z tym trafieniem na fachowca...
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez budman9 » 13.12.2014, 04:45

Pewnie podszedł do tematu z transformatorówką i zdziwiony %-)
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez adammos » 13.12.2014, 13:41

Dostałem odpowiedź odnośnie spustoszenia na mojej płycie:

"1. Płytka QSB ma spalone dwa pady a jest za mało miejsca aby się wbić w sciezke bo zakręca i nie ma zbytnio miejsca

2. Trzeba się cieszyć,ze PADy na płycie głównej się trzymają ,jeden jest już przegrzany i jest ryzyko,ze przy zakładaniu nowej QSB może on się oderwać."

Kurna teraz się modlić tylko żeby biedy nie było
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez thcfan » 15.12.2014, 07:16

znajdzie sie ktos na forum kto wypali mi swap disk?
3004B slim OFW4.76 cobra ode 5.10B FW2.2 +UNOFFICIAL DMC
thcfan
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 7 razy
PSN ID: thcfanPLN

Postprzez smolo » 15.12.2014, 20:09

Witam, Miał ktoś może problem z rozruchem płyty po dorobieniu przycisku do manualnego wyciągania płyty w konsolach 3k ? Zrobiłem ten przełącznik, działa ale jak włożę nim płytę to nie startuje, odczyta ją dopiero po restarcie konsoli więc nie będzie nic z tego przy swapie :( odłączyłem tą wąską tasiemke jak na filmiku, czyżby to było powodem?
smolo
Member
Member

Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 4.66

Postprzez jaqo » 15.12.2014, 20:55

Czy któryś z kolegów miał problem z błędem FFFFFFFF?
Błąd ten pojawia mi się zawsze gdy zainstaluje jakąś aktualizacja to gry... Mam tak na wszystkich grach.
SuperSlim 4.65 soft 2.2
jaqo
Member
Member

Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postprzez gacek585 » 15.12.2014, 21:33

jaqo napisał(a):Czy któryś z kolegów miał problem z błędem FFFFFFFF?
Błąd ten pojawia mi się zawsze gdy zainstaluje jakąś aktualizacja to gry... Mam tak na wszystkich grach.
SuperSlim 4.65 soft 2.2

Do tej pory wszystko działało? Gry przekonwertowane pod 4.60? Odpowiednie wpisy w configu dodane? Spróbuj tych:
manager.type=browser
eject.on_selection=1
eject.add_menu=1
manager.on_eject=1
bypass.4.55=1
games.encrypted=1
mcu.underclock=1
manager.disctype=ps3
game.disctype=ps3
manager.on_reboot=1
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez looozak » 15.12.2014, 22:55

smolo napisał(a):Witam, Miał ktoś może problem z rozruchem płyty po dorobieniu przycisku do manualnego wyciągania płyty w konsolach 3k ? Zrobiłem ten przełącznik, działa ale jak włożę nim płytę to nie startuje, odczyta ją dopiero po restarcie konsoli więc nie będzie nic z tego przy swapie :( odłączyłem tą wąską tasiemke jak na filmiku, czyżby to było powodem?

To właśnie tak ma działać. Odłączyłeś tasiemkę więc konsola nie wie że włożyłeś płyte, sprawdza to przy uruchamianiu. Wkładasz oryginał odpalasz konsole, wybierasz gre z browsera, napęd się zatrzymuje i zaczyna pracować od nowa (po prostu nie wysuwa się płyta tak jak było z podłączoną tasiemką), gdy migają diody zmieniasz płyte i po domyślnie 10s napęd startuje sam :) Przetestuj bo tak powinno być.

Jutro będę miał SWAPa nagranego to przetestuje czy dobrze to działa niestety na TDK bo jedynie takie znalazłem w Częstochowie (dziwili się że w ogóle chce kupić płyte blu-ray %-) ). Według maxconsole działa a jak nie to zamówię verbatima na allegro.
PS3 3004A OFW 4.66 + Cobra ODE 5.10B FW 2.2 SWAP disc (NON-DMC) by khalkedon

Za ten post autor looozak otrzymał podziękowanie od
smolo (15.12.2014, 23:47)
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Otrzymał podziękowań: 21 razy
Firmware: OFW 4.66 + Cobra Ode

Poprzednia stronaNastępna strona

• Sponsorzy

Powrót do Emulatory Napędu