Cobra ODE

Emulatory napędu (Cobra ODE itp.)
  • Sponsorzy

Re: Cobra ODE

Postprzez looozak » 21.12.2014, 19:09

adammos napisał(a):Witam,

Zamontowałem cobrę, lampka od cobry pali się na czerwono i chciałem włączyć konsolę sprawdzić czy w ogóle działa. Konsola odpala się i w menu po 15-20 sekundach zawiesza się. Co może być przyczyną?

Jednak dałem jej pomyśleć, "odwiesiła się" i znowu przejechałem trochę w menu i wszystko "stoi"

Było coś podobnego, 20 strona postu się zaczyna:
karas441 napisał(a):Dobra cobra dziala. Ale mam inny problem. Ps3 sie uruchamia po 20-30sek zawiecha i nic plyta sie kreci itp. Pozniej puszcza i ps3 dziala i za 20-30sek zawiecha i tak w kolko. Cobry menagera nie widac. Na pt dziala ok ale nie czyta plyt.
Mcu zaaktualizowane do 2.2fix3 normalnie wgralo.
I teraz pytanie co to? Tasmy dobrze sa podlaczone.
Moze qsb ma gdzies zimny lut? Ale koles to pod mikroskopem lutowal :p

karas441 napisał(a):Wszystko wyjasnione. Padł mikrokontroler odpowiedzialny za dysk i napęd. Nie bede tego wymienial bo sie nie oplaca. Konsola na oryginalnych kondensatorach nie czyta plyt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Madlax napisał(a):Swap zrobiony tak jak na filmiku. Gry również tak samo przerobione.

Pobrałem te wszystkie e-booty. Zrobię jeszcze raz swapa.

Wracając do problemu, dlaczego nadal nie woła o włożenie swapa?

Dziwna sprawa skoro browser się pojawia gra się montuje, konsola powinna migać na czerwono a w napędzie pozostać powinna płyta boot, a później na zielono już Ci nie miga :?: A płyta się chociaż zatrzymuje jak już odczyta oryginał?
PS3 3004A OFW 4.66 + Cobra ODE 5.10B FW 2.2 SWAP disc (NON-DMC) by khalkedon

Za ten post autor looozak otrzymał podziękowanie od
adammos (21.12.2014, 21:58)
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 21 razy
Firmware: OFW 4.66 + Cobra Ode

Sponsorzy

Postprzez adammos » 21.12.2014, 19:12

Czyli konsola do kosza? :/

Powoli się załamuję :/

a może to być wina płytki qsb lub czegoś związanego z cobrą? Póki co nic nie robiłem. Tylko skręciłem i próbowałem odpalić konsolę

Została mi też jedna część od cobry, której nigdzie w tutorialu nie było żeby montować - taka płytka z czterema gniazdkami i dwie tasiemki do tego
adammos
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez gacek585 » 21.12.2014, 19:20

Ciężko powiedzieć ,być może coś żle polutowane albo zasilanie niedomaga , mi też się czasami przywiesi w menu zaraz po odpaleniu konsoli ale baardzo rzadko. Spróbuj z pena odpalic cobre a nie z dysku i podłacz zasilanie zewnętrzne i sprawdz.

-- 21.12.2014, 19:21 --

adammos napisał(a):Czyli konsola do kosza? :/

Powoli się załamuję :/

a może to być wina płytki qsb lub czegoś związanego z cobrą? Póki co nic nie robiłem. Tylko skręciłem i próbowałem odpalić konsolę

Została mi też jedna część od cobry, której nigdzie w tutorialu nie było żeby montować - taka płytka z czterema gniazdkami i dwie tasiemki do tego

A jaką masz konsole? 3k?
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Firmware: PS4 - 5.03
PSN ID: gacek585

Postprzez adammos » 21.12.2014, 19:23

4k

Jak to "odpalić cobrę z pena"?

Ja póki co tak jak mówię. Złożyłem wszystko i włączyłem konsolę "normalnie" tak jak przed przeróbką

Jeszcze nie popatrzyłem, która wersja 5.10 i nie wiem, którym plikiem aktualizować :/ żebym wiedział to bym spojrzał na płytkę
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 21.12.2014, 19:27

adammos napisał(a):4k

Jak to "odpalić cobrę z pena"?

Ja póki co tak jak mówię. Złożyłem wszystko i włączyłem konsolę "normalnie" tak jak przed przeróbką

No to jak masz 4k to musisz uzyć tej małej płytki również, nie skonczyłeś instalacji jak należy.
Masz pliki od cobry na dysku? Jak tak to wrzuć na pendrive on pobiera mniej prądu może nie bedzie freezów.

http://www.team-cobra-ode.com/downloads ... 9_v1.1.pdf
od strony 26
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez adammos » 21.12.2014, 19:30

ja robiłem według tego filmiku i tak zakończyłem:

https://www.youtube.com/watch?v=BJMdW7eMAiY

Gdzie należy tą małą płytkę umieścić?

Ok już patrzę tego manuala

No to ja w ogóle tej płytki nie założyłem. Myślałem, że to do innej wersji. To może być przyczyną "zawiechy" w menu?

A jak już wszystko złożę to przed odpaleniem cobry coś jeszcze trzeba instalować?

Sorry za pytania, ale jakieś to wszystko skomplikowane
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 21.12.2014, 19:44

Nie wiem czy to przez to zwiechy były, ale raczej nie. Zaktualizuj soft do najnowszego, masz na stronie cobry fix3, tylko zobacz jaki masz chip na płytce żebyś wiedział jaki wybrać soft.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez adammos » 21.12.2014, 19:54

Coś czuję, że z moim szczęściem konsola pójdzie do kosza, ale póki co zamontuję tą płytkę

-- 21.12.2014, 21:24 --

Niestety zrobiłem wszystko i dalej konsola zawiesza się :/

Czy próbuję z pena odpalić, czy w ogóle bez niczego to tak samo zawiesza się konsola

Soft wgrałem update na pendrive, diodka mrugała różnymi kolorami, aż zatrzymało się na zielonym ciągłym świetle, co chyba oznacza, że się wgrało

Teraz pytanie:

Czy może być to wina lutowania qsb, bo płytka jest przylutowana na kabelkach obok i dzwoniłem do człowieka co mi to robił i powiedział, że może mi tą płytkę przylutować tak jak powinna być "oryginalnie", tylko jest ryzyko, że odpadną punkty i teraz nie wiem co robić

Potrzymałem konsolę trochę dłużej na "zawieszonym" oknie to też jest coś takiego, że jakby na parę sekund wraca i znowu staje na parę minut... nie mam już siły....

EDIT:

Przełączyłem cobrę na "PT" i konsola nie zawiesiła się. Myślałem, że to to, ale jak włączyłem grę pobraną kiedyś z PSN, to się zawiesiła i już drugi raz akcja nie powtórzyła się. Dalej jest to samo, ale jakaś iskierka nadziei się pojawiła, bo chodziłem po menu konsoli
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 21.12.2014, 22:21

Niestety chyba nikt ci nie odpowie czy to przez to tak się dzieje. Nie masz za bardzo wyboru i raczej ja bym przylutowal to tak jak powinno być. Nie uszkodziles może którejś taśmy przy montażu?
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez adammos » 21.12.2014, 22:23

Z taśmami starałem się obchodzić bardzo ostrożnie, więc chyba nie. Te kabelki puszczone od qsb do płyty głównej były złapane tak "tylko tylko" i mógł któryś odpaść jak składałem wszystko w całość. Jutro rozkręcę wszystko, tylko pytanie czy złe zamontowanie qsb powodowałoby "zawieszanie się" konsoli, czy tylko nie odpaliłbym gier z cobry, a menu by działało
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez looozak » 22.12.2014, 03:19

adammos napisał(a):Z taśmami starałem się obchodzić bardzo ostrożnie, więc chyba nie. Te kabelki puszczone od qsb do płyty głównej były złapane tak "tylko tylko" i mógł któryś odpaść jak składałem wszystko w całość. Jutro rozkręcę wszystko, tylko pytanie czy złe zamontowanie qsb powodowałoby "zawieszanie się" konsoli, czy tylko nie odpaliłbym gier z cobry, a menu by działało

Spróbuj odłączyć zasilanie od cobry i wtedy zobacz czy konsola się zawiesza. Jeśli tak to na Twoim miejscu spróbowałbym z powrotem wlutować kondensatorki i sprawdził czy konsola będzie działała normalnie wtedy będziesz wiedział, że coś jest nie tak z płytką a płyta główna konsoli jest ok. Jeśli nadal będzie zacinała to zaniósłbym konsole z oryginalnie zrobioną płytą główną do jakiegoś serwisu to powiedzą co jest nie tak i ewentualnie wycenią naprawę :)
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Postprzez adammos » 22.12.2014, 10:17

Odłączyłem zasilanie od cobry i dalej jest to samo.

Ogólnie to teraz jest coś takiego, że jak pierwszy raz uruchamiam konsolę to się włącza menu i mogę po nim chodzić. Uruchamiałem w trybie "PT" i żadnego loga Cobry w menu nie miałem (nie wiem czy powinno być czy nie). Chodzenie po menu chodzeniem, ale jak próbuję coś włączyć (jakąś grę z PSN, PSN, Youtube) to robi się czarny ekran i konsola zawiesza się, ale da się ją wyłączyć przyciskiem i sygnalizuje zawieszenie się 3 piknięciami, ale jak włączę ją znowu to pojawia się wcześniejszy problem i zawiesza się w menu. Dziwne rzeczy się dzieją.

Tylko teraz tak - ten pierwszy fachura ponoć przegrzał mi pady na płycie głównej i jest już ryzyko lutowania. Do tego oddał mi rezystorki, ale do ponownego montażu się raczej nie nadają. Teraz muszę wybrać czy ryzykować wlutowanie qsb normalnie, czy jakoś nabyć takie rezystorki i je wlutować. Jak tak zrobię to cobra leci do kosza, a konsola to zagadka...

QSB mam teraz tak:
Spoiler:
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez thcfan » 22.12.2014, 11:13

sprawdz kabel zasilający podłączenie pinów tego kabla ma znaczenie 18:30 do 18:50 tego tuturialu
https://www.youtube.com/watch?v=BJMdW7eMAiY
3004B slim OFW4.76 cobra ode 5.10B FW2.2 +UNOFFICIAL DMC
thcfan
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 7 razy
PSN ID: thcfanPLN

Postprzez bednario » 22.12.2014, 12:10

Witam - jestem nowy i od razu prosze o pomoc przy instalacji Cobry.

Cobra ODE 5.30A (firmware 2.2 fix3)
PS3 Slim CECH2104 OFW 4.66

Problem jest taki że po podłączeniu Cobry konsola uruchamia się zaraz po podłączeniu wtyczki zasilania, ale startuje przez ok 5sek. po czy się wyłącza (bez możliwości włączenia, ponowny start przez odpięcie zasilania). Przed wyłączeniem wentylator konsoli wskakuje na najwyższe obroty.

Cobra jest po upgrade firmware do 2.2fix3 i wydaje się że zachowuje się normalnie (upgrade zgodnie z procedurą. a przy uruchamianiu z czerwonej diody robi się zielona). Podłączony pendrive zawiera potrzebne pliki w katalogu COBRA: browser.iso, manager.iso, cobra.db i cobra.cfg.

Zakładałem że może kable są źle podłączone, ale sprawdzałem kilkukrotnie i wydaje się ok. Przełącznik ustawiony na PassThrough.
bednario
Newbie

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez looozak » 22.12.2014, 14:21

bednario napisał(a):Problem jest taki że po podłączeniu Cobry konsola uruchamia się zaraz po podłączeniu wtyczki zasilania, ale startuje przez ok 5sek. po czy się wyłącza (bez możliwości włączenia, ponowny start przez odpięcie zasilania). Przed wyłączeniem wentylator konsoli wskakuje na najwyższe obroty.

Na początek odłącz zasilanie od cobry i zobacz czy problem zniknie, jeśli tak to masz coś albo źle podłączone albo źle przylutowany qsb.
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Poprzednia stronaNastępna strona

• Sponsorzy

Powrót do Emulatory Napędu