Witaj drogi graczu,
Test?Właśnie testowałem emulację PS2 w formacie ISO, jak i Classic. Bazą testową był CFW:
4.46, 4.66 i właśnie
4.65 z uruchomioną Cobrą i bez niej. Produkty testowe: Need for Speed: Underground 2 (USA) i Grand Theft Auto San Andreas (EUR). W pierwszym tytule (NFS:U2) cud, miód, gładko szło, interfejs/menu płynie działało do czasu uruchomienia rozgrywki. Rozgrywka, a jej płynność cieknie jak krew z nosa z prędkością +/- 15 fps (klatek na sekundę), efekt ten powtarzał się na każdym CFW.
Wersja gry na jaki rynek została wydana nic nie ma wspólnego z mechaniką/silnikiem gry. Natomiast pełnym kontrastem jest drugi tytuł (GTA:SA), gdzie w skrócie można opisać że jakichkolwiek problemów z płynnością, jak i samą grą nie zauważyłem. Za każdym razem z przyjemnością uruchamiałem GTA:SA i chwilę poświęcałem nad rozgrywką.
Wniosek z tej bajki?Rezultaty? Ależ oczywiście że są.
Na każdym CFW z Cobrą czy bez niej, różnicy nie było lub była niezauważalna. A to dlaczego? Proste. Silnik emulacji PS2 jest wciąż ten sam, lub w niewielkim stopniu zaktualizowany/dopracowywany.
Wsteczna kompatybilność jest owszem, ale nie dla wszystkich tytułów. Lista sprawdzonych tytułów przez graczy jak najbardziej potwierdziła me wyniki. (
http://www.pshomebrew.net/wiki/PS2_Classics_Emulator_Compatibility_List )