Zielony chce kupić swoją pierwszą konsolę!

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Zielony chce kupić swoją pierwszą konsolę!

Postprzez unster » 11.12.2013, 12:42

Siema,

jako totalnie zielony, chciałbym kupić swoją pierwszą konsolę (rzecz jasna miałem jeszcze ps2, ale życie pirata było wtedy znacznie prostrze ;) )

Zapoznałem się już z genialnym tematem - poradnik-dla-zielonych-ps3-hack-pl-t76.html, śliczne dzięki za pracę w niego włożoną.

Ale do rzeczy:
1. Czy mając konsolę z softem np. 3.6 mogę samodzielnie wykonać downgrade bez żadnego problemu?
2. Czy konsola CECH-2001A jest w jakiś sposób gorsza od jej najnowszych sióstr? Konsola jest dużo starsza, ale chyba metoda wykonania się nie zmieniła?
3. Czy najlepszą (najtańszą opcją) jest osobny zakup konsoli oraz dysku? Włożenie dysku do konsoli samemu, nie w sierwisie, nie narusza gwarancji?
4. Czy CFW 4.50, różni się od tego 3.55 tylko tym, że naprawiono jakieś błędy, ewentualnie dodano nowe feature-y, czy może jednak KONIECZNIE muszę robić każdy update, by grać na kopiach?

I na koniec... Czy dobrze rozumiem, że robiąc update/downgrade do FW 3.55, potem instalując CFW (pytanie czy najnowsze), wrzucając przez ftp na konsolę z komputera kopię np. GTA V - spokojnie, bez problemu zagram w tą grę, nie korzystając z czytnika? :)

Z góry dzięki za pomoc!
unster
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Sponsorzy

Re: Zielony chce kupić swoją pierwszą konsolę!

Postprzez marciniak » 11.12.2013, 13:19

Coś słabo przeczytałeś ten poradnik bo większość pytań jakie zadałeś to tam jest odpowiedz %-) a co do reszty poczytaj jeszcze trochę inne tematy na forum a dowiesz się wszystkiego...wszystko było wałkowane 100 razy...zaakceptowałem ci temat ale inne podobne polecą już do kosza bo wynikają z nieczytania forum...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez unster » 11.12.2013, 15:07

wybacz ale się nie zgodzę, do poniższych mam wątpliwości, lub nie jest to dla mnie jasne: (komentarz na czerwono)

unster napisał(a):1. Czy mając konsolę z softem np. 3.6 mogę samodzielnie wykonać downgrade bez żadnego problemu?
ok, teraz jasne
2. Czy konsola CECH-2001A jest w jakiś sposób gorsza od jej najnowszych sióstr? Konsola jest dużo starsza, ale chyba metoda wykonania się nie zmieniła?
3. Czy najlepszą (najtańszą opcją) jest osobny zakup konsoli oraz dysku? Włożenie dysku do konsoli samemu, nie w sierwisie, nie narusza gwarancji?
to już też znalazłem
4. Czy CFW 4.50, różni się od tego 3.55 tylko tym, że naprawiono jakieś błędy, ewentualnie dodano nowe feature-y, czy może jednak KONIECZNIE muszę robić każdy update, by grać na kopiach?

I na koniec... Czy dobrze rozumiem, że robiąc update/downgrade do FW 3.55, potem instalując CFW (pytanie czy najnowsze), wrzucając przez ftp na konsolę z komputera kopię np. GTA V - spokojnie, bez problemu zagram w tą grę, nie korzystając z czytnika? :)

także niestety nie na wszystko znalazłem jasną odpowiedź,
unster
Silver Member
Silver Member

Postprzez marciniak » 11.12.2013, 19:11

ad.2. Wcale nie jest gorsza...
ad.4.Coś tam może i poprawiono w nowych softach ,zasadnicza różnica to że na 3.55 będziesz się bawił z fixami żeby pograć w większość gier ...nie musisz robić żadnych update...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez unster » 12.12.2013, 12:30

dzięki, jeszcze ostatnia kwestia... chciałbym kupić zestaw z konsolą w sieciówce np. Euro RTV czy MediaMarkt, tylko, czy nie dostanę tam "za nowej" konsoli, z serii 3000+?

Jeśli tak, to gdzie najlepiej dostać nową konsolę pod hack?
unster
Silver Member
Silver Member

Postprzez marciniak » 12.12.2013, 12:51

Nigdzie już nie dostaniesz nówki pod CFW %-) tylko używki na allegro :wink:
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez RaFeK » 12.12.2013, 12:58

unster napisał(a):dzięki, jeszcze ostatnia kwestia... chciałbym kupić zestaw z konsolą w sieciówce np. Euro RTV czy MediaMarkt, tylko, czy nie dostanę tam "za nowej" konsoli, z serii 3000+?

Jeśli tak, to gdzie najlepiej dostać nową konsolę pod hack?

Wydaje mi się że żeby zdobyć nową konsole pod hack w sklepie musiałbyś mieć niebywałe szczęscie,ale nie ma rzeczy niemożliwych, więc życzę powodzenia w szukaniu
"Bo najważniejszy jest uśmiech dziecka!"
RaFeK
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy
Firmware: 4.50
PSN ID: RaFeKkG

Postprzez unster » 12.12.2013, 18:34

marciniak napisał(a):Nigdzie już nie dostaniesz nówki pod CFW %-) tylko używki na allegro :wink:

to co wtedy zostaje, żeby zainstalować CFW? (przy wariancie najnowszej wersji softu konsoli na start)
unster
Silver Member
Silver Member

Postprzez Szymek251 » 12.12.2013, 20:17

@unster żeby zainstalować jakieś CFW musisz mieć soft 3.55 jeżeli kupisz konsolę z powyżej to musisz oddać konsole na tzw. downgrade które kosztuje (150-200) :wink: więc szukaj konsoli z 3.55 albo kup tanio i oddaj na downgrade :wink:
albo kup od razu z CFW %-)
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...
Szymek251
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Postprzez marciniak » 12.12.2013, 20:19

Jak to będzie używka z OFW powyżej 3.55 to downgrade do 3.55(koszt około 200zł) i potem wgrywasz CFW jakie chcesz :wink: jak nówka z fabrycznym OFW powyżej 3.55 to tylko cobra ode /matrix ode(koszt około 350zł)...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez unster » 13.12.2013, 14:26

dobra, jeszcze tylko się upewnię... jedyną różnicą między konsolą FAT a SLIM, są gabaryty?

z tego co tu przeczytałem, wynika, że najlepsza opcja to kupić DOWOLNEGO FATA, update do 3.55, dalej już CFW do najnowszej wersji, zgadza się?

+ jeszcze jedno pytanie, opierając się na Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3
dlaczego mam wrażenie, że konsole drugiej generacji, są lepsze od każdej kolejnej?
ze względu na ten tekst: "Wszystkie modele mają 2 porty USB, brak obsługi SACD i emulatora."
unster
Silver Member
Silver Member

Postprzez marciniak » 13.12.2013, 15:26

Nie tylko gabaryty...a jak kupisz dowolnego fata z OFW powyżej 3.55 to nie zrobisz żadnego update do 3.55 tylko downgrade wtedy trzeba wykonać do 3.55(koszt około 200zł)a potem dopiero CFW :wink: na każdej ps3 czy to fat czy slim instaluje się soft...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez unster » 13.12.2013, 17:29

nie no, jasne, to wiem, znów się może trochę nie zrozumieliśmy ;)

odcinając się od kwestii softu... jaka jest jeszcze różnica między fatem, a slimem?

plus jeszcze ta kwestia:
+ jeszcze jedno pytanie, opierając się na Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3
dlaczego mam wrażenie, że konsole drugiej generacji, są lepsze od każdej kolejnej?
ze względu na ten tekst: "Wszystkie modele mają 2 porty USB, brak obsługi SACD i emulatora."

EDIT:

z resztą, piszesz tu o jakiś kosztach... a to trochę mija się z tym, co napisał w innym temacie @Szymek251:
(skoro fabrycznie konsola ma soft poniżej 3.55, ale miała zrobiony oficjalny update, to:)
@unster jeśli chodzi ci i o Minimum Version Checker to jak najbardziej można to samemu zrobić :wink:
musisz mieć pendrive (fat32) i takie foldery PS3>UPDATE>I TU WRZUCASZ o nazwie PS3UPDAT.PUP i robisz aktualizacje z poziomu xmb ale nie przez neta

no chyba, że już wszystko totalnie pomieszałem!
unster
Silver Member
Silver Member

Postprzez Szymek251 » 13.12.2013, 17:56

MinVerChk -można zobaczyć jaki konsola miała fabryczny soft :wink: jeżeli zrobisz update oficjalny sony przez internet w konsoli to nie masz możliwości już wrócenia do niższego softu :wink:
np z 4.30 na 4.50 to już nie wrócisz na 4.30 %-) jest możliwy przez specjalny programator. :wink:
koszt downgrad to 150-200zł %-)
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...
Szymek251
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Postprzez unster » 13.12.2013, 18:20

ok, teraz wszystko jasne! Czyli sprawa się ma tak, że jest grupa konsol (wymieniona tutaj: serwis-i-naprawa-konsol-ps3-downgrade-3-55-ylod-rsod-kielce-t1835.html), gdzie W OGÓLE można dokonać downgrade, a nowsze - niestety zostaje emulator napędu.

ok, wszystko jasne, dzięki za pomoc! :)
unster
Silver Member
Silver Member

Następna strona

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych