Konsola PS3/ Serwis

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Konsola PS3/ Serwis

Postprzez Beliar » 18.07.2014, 12:49

Witam

mam taką sytuacje, że oddałem konsole PS3 z cfw 250GB Slim do serwisu w Poznaniu MIKO-GSM Intermarche. W konsoli był do wymiany zasilacz bo się nie włączałą. Niestety nie dano mi żadnego paragonu czy też fakturki tylko poproszono o numer telefonu, że zadzwonią jak coś bedą wiedzieć, po około 3tyg zadzwonili, że konsola jest do odebrania... przy odbieraniu konsoli stwierdzili, że koszt naprawy przekracza wartość konsoli bo jest zwarcie na płycie głównej jak i ten nieszczęsny zasilacz. Konsole oddałem do bardziej zaufanego serwisu... oddzwonili po 3 dniach stwierdzając, że koszt naprawy to około 600zł i jest do wymiany tak : laser Bluray, zasilacz i taśmy termo przewodzące.. słysząc o laserze bardzo się zdziwiłem bo było z nim wszystko w porządku. Zadzwonili po chwili jeszcze raz z pytaniem jaki miałem dysk twardy.. odpowiedziałem, że 250GB on odpowiedział, że w konsoli mam dysk 160GB mam podmienioną również płyte główną jak i laser który prawdopodobnie też włożyli mi zepsuty!!! co mam zrobić w takiej sytuacji??? dali mi inną konsole a z mojej starej konsoli została mi tylko dosłownie obudowa!!! jedyne co to mam świadka, że oddawałem tam konsole bo nei mam żadnego papierka...! bardzo prosze o pomoc miałem tam z 20/30 gier soft był oczywiście cfw rogero dlatego sie pokusili!

-- 18.07.2014, 23:35 --

up!
Beliar
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 3.55 kmeaw

Sponsorzy

Re: Konsola PS3/ Serwis

Postprzez HABIBI » 19.07.2014, 17:59

Po pierwsze, to nie można być tak naiwnym i zostawiać sprzętu w serwisie bez pokwitowania, jak również bez opisanej przyczyny zaistniałej usterki.To raz, a dwa- ciężko będzie Tobie udowodnić teraz, że sprzęt został podmieniony.Jak masz świadka z którym byłeś przy odbiorze, czy też podczas zostawienia sprzętu, to i tak wiele nie zdziałasz, bo obudowy są identyczne, jak w innych modelach.To ewidentne oszustwo, ale ciężko udowodnić, oni to wiedzą i tak postąpili.Nie wiem co mogę poradzić, jak masz wszystkie papiery + karton z modelem CECH XXXX Twojej konsoli, to idź ze świadkiem i jeszcze z rodzicem (jak nie jesteś pełnoletni) , walcz o swoje.Powodzenia :wink:
http://www.twojlimit.pl/user/114131
^^ ^^
Prosty i wygodny dostęp do kont premium -zapraszam :)

PS4PRO :
Oprogramowanie systemowe
: OFW : 5.50 Boost Mode
CUH-7016B
+ OLEDLG65C7V
HABIBI
Supreme Elite
Supreme Elite

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 382 razy
Firmware: PS4PRO OFW 5.03

Postprzez Beliar » 20.07.2014, 00:22

jestem pelnoletni... pracuje zaraz obok serwisu dlatego zaufalem gosciowi gdyz sam stwierdzil, ze mam zostawic tylko numer telefonu...
Beliar
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 3.55 kmeaw

Postprzez Spox_2 » 20.07.2014, 11:57

Ehm....

Kolejny serwis z Bożej łaski....

Ludzie, zrozumcie podstawowa rzecz - oddawajajcie konsole do napraw do serwisów specjalistycznych. A nie do kogoś kto pare razy rozebrał konsole i uważa sie za znawcę.

W tym momencie jest bigos i to konkretny.

Zastanawiam sie na jakiej podstawie drugi serwis stwierdził ze podmieniono Ci płytę główna?

Moje pytania sa takie:
Czy konsola przed zdaniem do serwisu posiadała oryginalna plombę Sony?
Była wcześniej rozbierana etc ?

Ps. Ceny zaproponowane przez 2 serwisy sa z kosmosu....
Ale co ja sie mogę znać :P
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez budman9 » 20.07.2014, 15:23

Można sprawdzić czy płyta główna została podmieniona. Jeśli jesteś pewien, że jest podmieniona płyta główna a ta sama obudowa to musisz sczytać pamięć NOR i odszukać w niej linijkę w której jest zapisana 2 część numeru seryjnego, który można odszukać na obudowie. Pozostaje porównać i wyciągnąć wnioski :D
Obudowy konsol modeli 20xx różnią się od modeli 21xx/25xx mniejszą ilością śrubek torx :wink:
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc