Wymiana chłodzenia PS3 Slim 2504b.

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Wymiana chłodzenia PS3 Slim 2504b.

Postprzez djrobertos » 03.05.2014, 23:48

Witajcie!
Właśnie do mnie jedzie ps3 slim 2504b z CFW. Wcześniej miałem fata CECHC04 (software'owa emulacja PS2), model 60GB. Niestety 2 lata temu wyzionął ducha (YLOD). Z tego co czytałem nie opłaca mi się naprawiać tej usterki w tym modelu bo ten model i tak ponownie złapie YLODa ze względu na pierwszy proces technologiczny (90nm CPU / 90nm GPU). Postanowiłem więc, że uzbieram pieniążki i zakupię PS3 Slim. Padło na model 2504b z CFW (45nm CPU / 40nm GPU) z prostych więc obliczeń (2x mniejsze kawałki krzemu = 2x mniejsze TDP) a więc konsola powinna się 2x mniej grzać. Idealnie jednak nie jest i doszły mnie słuchy, że slimy potrafią być naprawdę gorące nawet jak na 2x mniejszy proces technologiczny. Moje pytanie więc brzmi: Czy istnieją jakieś niestandardowe układy chłodzenia, które można w PS3 zamontować i które zbijają mocno temperaturę? Z obawy przed kolejnym YLODem chciałbym konsoli zapewnić teraz odpowiednie warunki pracy (tj. im zimniej tym lepiej). Da się?
Pozdrawiam :)
djrobertos
Member
Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: CFW3.55 Kmaew

Sponsorzy

Re: Wymiana chłodzenia PS3 Slim 2504b.

Postprzez marciniak » 04.05.2014, 08:15

Wystarczy jak postawisz ją w odpowiednim przewiewnym miejscu,będziesz regularnie czyścił,fan test też nie zaszkodzi zrobić od czasu do czasu a nie potrzebne jest montowane żadne dodatkowe chłodzenie...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez Longeret » 04.05.2014, 11:03

Jeżeli twój fat nie był wcześniej naprawiany to jak najbardziej warto go naprawić. Mój CECHG04 dostał ylod'a po 7 latach, naprawili mi go w serwisie u usera "Spox2 " i już blisko pół roku śmiga bez zarzutów.
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez budman9 » 04.05.2014, 11:17

Dokładnie tak jak koledzy wyżej napisali. Poprawnie wykonany reballing, wymiana past pod i na IHSach i FAT byłby jak nowy. Nie jest to jednak zły wybór, że kupiłeś sobie Slima. Jeśli nie był katowany to wytrzyma naprawdę długo bez zbędnych modyfikacji. Napraw jeszcze FATa i jedną konsolę będziesz miał na OFW a drugą na CFW :-))
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez djrobertos » 04.05.2014, 15:41

Obie konsolki są na CFW :) Myślałem też kiedyś o naprawie tego fata, ale odrzucały mnie "profesjonalne oferty palnikowe / suszarkowe" za 200-300zł. Wczoraj natknąłem się na stronkę Spoxa i jestem pod wrażeniem bo to chyba jedyny serwis, który robi to tak jak powinno się to robić. Zastanawia mnie jednak na jak długo taki porządny reballing + wymiana past pod ihs'em i rsx'em spowoduje odsunięcię usterki ylod w czasie? Moja fatka chodziła 5 lat. Czy po takim porządnym reballingu mogę liczyć na 2-3 lata kolejnej pracy? Wiem, że to loteria, ale mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto robił u spoxa i śmiga któryś tam rok z kolei :)
djrobertos
Member
Member

Postprzez Longeret » 04.05.2014, 17:43

http://serwis.kielce.pl/galerie.php?d=13&url=ps3-uzytkownika-longeret

Tutaj masz link do naprawy mojej czarnuli u właśnie usera @ Spox_2, wszystko jak na dłoni pokazane... Nic dodać nic ująć... z mojej strony dozgonna wdzięczność dla tego Pana, bo w końcu jest ktoś kto rzetelnie podchodzi do tematu. Jakoś wykonywanych usług u niego to gwarancja porawnego działania konsoli i najlepsza reklama.

PZdr.
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez djrobertos » 04.05.2014, 18:28

Dzięki za linka :) rzeczywiście, ołowiane kulki powinny być bardziej wytrzymałe niż te, które wsadza tam Sony. Może kiedyś rozważę opcję naprawy mojej fatki. Jutro ma przyjść moja slimka 2504b. Ciekaw jestem w jakim będzie stanie i jakie temperatury będzie miała. Słyszałem, że ryzyko wystąpienia yloda w tym modelu jest niezwykle małe. Osobiście nie znam nikogo z slimką 2104 lub 2504 kto dostał yloda. A Wy znacie? Ciekaw jestem czy znowu będę miał pecha jak to było w przypadku CECHC04 :P

P.S. Warto sprzedawać CECHC04 z dyskiem 320GB z CFW 3.55 ale po YLODZIE, niesprawna, za 160zł? Jeżeli nie, to ile taka jest warta na rynku wtórnym? Muszę pokalkulować kilka rzeczy, czy warto sprzedać, a może lepiej zostawić sobie jako konsolę na zapas i ewentualną naprawę w przyszłości.

P.S. 2. Podobno konsola, która do mnie jedzie, ma wgrany CFW Rogero 4.55. Z tego co wyczytałem nie jest on polecany. Można zejść do sprawdzonego 4.46? :)
djrobertos
Member
Member

Postprzez Szymek251 » 04.05.2014, 18:48

1. Kurcze jak masz dysk 320 gb to zawsze możesz użyć do innej PS3 :wink: ale możesz spokojnie sprzedawać koszt rebailing 200 zł więc koszt jakiś 360zł + padzik i konsola sprawna do grania
2.Tak możesz wrócić do 3.55 i później do 4.46 po przez downgrader ROGERO/HABIB
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...
Szymek251
Elite
Elite

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Postprzez Spox_2 » 04.05.2014, 19:15

Jeżeli chodzi o naprawy Konsol PS3 to różnie z tym bywa gdyż wiele czynników składa się na cały poprawnie
przeprowadzony proces.

Skuteczność naprawy jest wysoka, gdy są podejmowane odpowiednie działania przy użyciu odpowiednich narzędzi/materiałów.

Wszystko ładnie pięknie ale jest jeszcze jeden problem o którym nikt nie mówi, nie pisze.
Tj. Naprawa usterki YLOD w PS3 polega (u nas) na wymianie spoiwa lutowniczego pod układem graficznym RSX. O ile RSX po naprawie będzie miał się dobrze, o tyle CELL (CPU) dalej wlutowany jest na kulach bezołowiowych. Efekt jest taki że jakiś czas od naprawy może ponownie wystąpić usterka YLOD - gdzie w tym wypadku jest to wina CPU a nie RSX.

Szarego klienta to za bardzo nie obchodzi gdyż w PL się przyjęło że naprawiana jest konsola i gwarancja jest na usterkę YLOD. A to jest błąd. Jak oddajesz samochód do mechanika na naprawę hamulców to usterka np koła czy innego podzespołu nie jest brana pod uwagę w przypadku reklamacji.

U nas nie dajemy gwarancji na usterkę YLOD, tylko na poprawnie wykonany reballing układu graficznego RSX.
Dlaczego ?
90% innych usterek w konsoli PS3 objawia się tak samo jak YLOD a nie jest to winny układ graficzny.

W tym roku zdarzyła się sytuacja w 2 konsolach gdzie po reballingu GPU sprzęt działał poprawnie przez parę dni, następnie konsole zaczęły się wyłączać po dłuższej grze. Same z siebie. Winny w tym przypadku był CELL i spoiwo lutownicze pod CPU. Konsola numer ożyła i ma się dobrze, gdzie już 2 nie dała rady tj. płyta główna nie wytrzymała takiej ilości grzań (demontaż GPU, montaż GPU, demontaż CPU, montaż CPU).

Co do Slimów 2103-2504 to są to najmniej awaryjne modele, jednakże coraz częściej ktoś przesyła takowe do naprawy.
Główne usterki w tych konsolach to zimne luty pod CPU/GPU.

A konsole to mogę odkupić za kwotę 100 zł (bez tego HDD 320GB) o ile nie była wcześniej rozkręcana/naprawiana ;)
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez djrobertos » 04.05.2014, 19:26

Dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi :) Czyli rozumiem, że po naprawie (reballingu) RSX'a jak i zarówno Cella nic już złego nie powinno się dziać? W sensie, ryzyko powrotu YLODA będzie dużo niższe?
Co do sprzedaży fatki to się jeszcze zastanowię, na razie kalkuluję wszystkie za i przeciw :) Ja jej nie ruszałem żadnym z "domowych" jak i "serwisowych" sposobów. Po prostu od wystąpienia usterki YLOD wpakowałem ją do szafy i tam sobie 2 lata już siedzi. Nie wiem jednak jaka była jej historia, kiedy posiadał ją pierwszy właściciel. Mi YLOD zdarzył się po roku i kilku miesiącach od jej zakupu.
djrobertos
Member
Member

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych