przeróbka ps3 slim

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

przeróbka ps3 slim

Postprzez cocainepl » 19.01.2014, 19:50

Witam!
Jestem nowy na forum więc jak coś pisze nie tak to proszę mnie poprawić :)

Od jakiegoś czasu katuje google i przeglądam różne strony zawierające info na temat przeróbki własnie PS3 aby dowiedzieć się czy wkońcu znalazł ktoś jakieś rozwiązanie dotyczące przeróbki konsolki. Wiem że jest sposób przerobienia ale za pomocą E3 flashera aby zrobic downgrade do 3.55 z softu wyższego (Mój 4.46)
Jak wiemy nie każdego stać na taki wydatek i wolałby zrobić to sam w domu i mieć satyfakcje że udało mu się bez noszenia konsoli do serwisu i wyczekiwania na gotowca ;]
Wiem co wiąże się z przerobieniem konsoli ale nie grywam przez neta chociaż ostatnio natknąłem się na temat w którym było poruszone, że za pomocą nowego Rogero można normalnie grać online z małym ryzykiem wyłapania BANA czy to prawda?
Przeróbka konsoli w serwisie waha się w granicach 100-150 zl z tym że w mieście w którym mieszkam nie ma takich serwisów, a poza tym chciałbym doświadczyć sam w jaki sposób można to zrobić bez użycia Flashera. Wiem ze jest to możliwe ponieważ na każde nawet najlepsze zabezpieczenie znajdzie się ktoś kto potrafi je obejść (Niestety nie Ja %-) )
Dlatego piszę aby przynajmniej poruszyć ten temat, trochę czasu już minęło od ostatniego obejścia plejki (mówię o sofcie 3.55)

Piszcie co o tym myślicie i co wiecie na ten temat :D Przydałoby się coś poruszyć chociażby ze względu na to że mamy już PS4 i czas rozszyfrować nasze Trójeczki :D

POZDRO!!
cocainepl
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: przeróbka ps3 slim

Postprzez marciniak » 19.01.2014, 20:14

Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez kormoran » 19.01.2014, 21:06

Jak napisał kolega marciniak poradnik dla zielonych to podstawa. Piszesz
cocainepl napisał(a):...Jak wiemy nie każdego stać na taki wydatek i wolałby zrobić to sam w domu i mieć satyfakcje że udało mu się bez noszenia konsoli do serwisu i wyczekiwania na gotowca ;] ...
POZDRO!!

wszystko zależy od Twoich zdolności manualnych, predyspozycji i posiadanego sprzętu. Na co dzień nie zajmuje się masowym downgrade (w celach zarobkowych) ale można samemu zrobić sobie teensy'iego i zrobić downgrade. Wszystko zależy czy masz jakieś zdolności elektroniczne i choć małe zaplecze sprzętowe (koszt zrobienia teensego to ok. 100 zł, przy konsolach z NOR'ami są już wyprowadzone punkty lutownicze i jest w miarę prosto polutować, przy NANDach trzeba skrobać ścieżki lub lutować bezpośrednio do pamięci). Wiadomo, polecał bym kogoś, kto robi to profesjonalnie choćby użytkownika spox_2 ale na upartego można to zrobić we własnym zakresie.

Na koniec napiszę tylko - jak nie masz wprawy to nie zrobisz samemu. Lepiej oddać to fachowcowi niż samemu przy lutowaniu poodrywać ścieżki, a wtedy najprawdopodobniej nikt nie będzie chciał się podjąć naprawy.
Jak Ci pomogłem kliknij w łapkę ;-)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 34 razy
Firmware: HABIB 4.50

Postprzez budman9 » 23.01.2014, 16:21

kormoran Jak koszt zrobienia teensy to 100zł to lepiej kupić sobie oryginalne za 100zł. Wrzuć jakąś fotkę jak wygląda taka samoróbka.
Co do skrobania ścieżek przy NAND to chyba dużo prościej lutować do pamięci.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Szymek251 » 23.01.2014, 16:52

Może to nie jest odpowiednia odpowiedz ale podam stronkę z tennsy
Kod: Zaznacz cały
Uwaga! Materiał widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Kliknij tutaj aby zobaczyć.
:wink:
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...
Szymek251
Elite
Elite

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Postprzez budman9 » 23.01.2014, 19:03

Dokładnie, tam kupiłem też swoje.
budman9
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez kormoran » 23.01.2014, 22:26

Mój teensy na pewno nie wygląda tak jak ten ;-) Płytka robiona termotransferem, jest większa no i jednostronna, gdzieniegdzie podtrawione ścieżki itp. Grunt że działa, przerobiłem nim 3 konsole (1 NAND, 2x NOR) i mnie nie zawiódł. Jedyny minus (może nie koniecznie minus) to że trzeba użyć innego bootloadera, nie udało mi się wgrać tego, który jest w oryginalnym teensym. Przez weekend dorwę cyfrówkę i pokażę mojego teensego. Cena, którą podałem to tak faktycznie jak oryginał. Mnie kosztowało to ok. 50 zł za AT90USB1286 i gniazdo USB, bo tylko tego w swoich zapasach nie miałem, a dostałem konsole w piątek i zamiast czekać na zamówienie kupiłem proca, zaprojektowałem płytkę i wieczorem już robiłem downgrade ;-)

Co do drapania ścieżek - kupiłem w Auchan jakiś prosty zestaw nożyków (dłutek), którymi bezproblemowo zeskrobałem soldier maskę z przelotek. Po czym trochę pocynowałem i miałem piękne punkty lutownicze ;-) A czy lutować do pamięci czy do takich przelotek uważam że to kwestia osobista co kto woli ;-)
Jak Ci pomogłem kliknij w łapkę ;-)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 34 razy
Firmware: HABIB 4.50

Postprzez budman9 » 23.01.2014, 23:16

Pogratulować wiedzy :wink:
budman9