Absolutna zieleń chce kupić konsolę.

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Absolutna zieleń chce kupić konsolę.

Postprzez roon » 26.10.2013, 21:40

Witam. Jestem tu zupełnie nowy, a to mój pierwszy post. Jeśli zadaję niewłaściwe pytanie lub robię to w niewłaściwym miejscu - bardzo przepraszam, to z braku obycia, ale mam nadzieję, że nic strasznego się nie stało :).

W temacie PS3 też jestem kompletnie świeży. Do tej pory byłem zdeklarowanym XBoxerem, ale ostatnie pudło sprzedaem czas temu jakiś. Urodził mi się syn, potrzebowałem siepy, wiecie jak to jest. Tymczasem minęło trochę, ale w końcu mogę pozwolić sobie na 'odkupienie' konsoli. I tu mały haczyk - do tej pory grałem na niehackowanym sprzęcie i chciałbym to zmienić, jeśli się uda. A wiem, że hackowanie 360ki i organizowanie gier na tak zrobioną konsolę to jakiś koszmar. Z tego co wyczytałem i słyszałem PS3 jest znacznie milsza pod tym względem. I dlatego patrzę na tę konsolę. No i plus te kilka exclusivów na które się ślinię... To wszystko razem powoduje, że siedzę teraz na allegro i poluję. Dodam, że dysponuje budżetem 500 złotych. Wiem, nie wiele...

No i znalazłem: 4 konsole
1)CECHH04, DC 8A, soft 4.50, 80 GB. 489 PLN - Sądząc ze zdjęć, stan idealny jak na to wykończenie.
2)CECHL04, DC 8C, O dysku i sofcie nic nie wspominają, ale dokładają 1 grę. 479 PLN. Porysowana dosyć mocno, ale słyszałem, że piano black jest straszne pod tym względem.
3)Jedna z sześciu, losowo wybranych konsol bez podania modelu, ale z podanym numerkiem softu: 3.60, 3.61 albo 4.50. 40GB + 2 oryg. gry. 499.99 PLN. W jakim stanie są - nie wiem.
4) Hackowana do CFW ROGERO 4.46 konsola z dyskiem 40 GB. 399PLN. Tu gościu pisze, że konsola podobno była naprawiana kiedyś na YLOD i on ją kupił tylko na kilka tygodni, żeby pograć w exclusivy. Dodatkowo, z opisu wynika, że mogą być jakieś zastrzeżenia do bluraya - podobno czyta wszystkie DVD, ale jak wsadził do środka BD z filmem, to dalej niż menu płyty mu nie poszło. A ja jednak chciałbym żonę ułagodzić możliwością oglądania tych blurayów.

Naturalnie, podoba mi się opcja tej już przerobionej konsoli, ale szczerze mówiąc nieufnie podchodzę do tego bluraya, naprawionego YLODA i tego, że gość grał na niej tylko kilka tygodni. Jakoś tak niepokojąco to brzmi. Z drugiej strony nie są to wielkie pieniądze i sam już nie wiem...
Co zaś do pozostałych, to najfajniej wygląda ta CECHH04, chociaż jak doliczyć minimum 2 gry na start i wysyłkę, to mamy już 600 złotych, czyli 100PLN ponad mój budżet, który jest dość sztywny.
Natomiast ta losowa, za 500 z grami już daje mi coś na dobry początek, ale do końca nie wiem co kupuje.
No i jak tu by było z hackowaniem? Z tego co wyczytałem - a wchłonąłem za dużą ilość wiedzy w za krótkim czasie, żeby zrobić z niej jakiś użytek - na tych softach raczej sobie nie poszaleje i jestem mniej lub bardziej skazany na oryginały.
No i stoję. A się, choroba, zdążyłem nagrzać.
Pomożecie?

Dziękówa z góry :)
roon
Newbie

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Absolutna zieleń chce kupić konsolę.

Postprzez Jurand » 26.10.2013, 21:53

Porada mała,
jeśli nie masz na zdjęciach fotki z boku konsoli(tam gdzie jest plomba gwarancyjna), to lepiej się upewnić. Bo to jest Polska, sam się bawiłem w handel i wiem jak to jest. Teksty typu "panie, napęd był zmieniany i dlatego plomby nie ma" to standart. Jak nie ma plomby to ch** wie, co zastaniesz w środku(może być lux, albo jebnięte na "sztukę" na handel-różni są ludzie...). Wyślij linki do aukcji, poszperaj też na tablicy, jak mieszkasz w dużym mieście-masz duże szanse sprawdzić SAMEMU konsole(ew. przez dobrego kumpla). Zależy też od naprawy Yloda(reballing-nowe, ołowiane kulki), czy reflow(często podgrzewane chałupniczymi sposobami). Mogę ci jakieś linki podesłać, nie bój się dzwonic ani nie daj się wydymać w du** bez gumy...

Jakbyś chciał pomocy-pisz PW

Ech przypomniały mi się czasy jak kupowałem faciaki i uszkodzone oryginalne pady(za 20 złotych sztuka koło) i z 2 padów robiłem nówke sztuke. Jak na chama robiłem downgrade(po łebkach e3 flasherem, nawet niektórych śrubek potem nie przykręcałem) i głupie dzieciaki kupowały. Jak kolega walił reflow po łebkach, heh. DLatego mam mniej-więcej doświadczenie w dymaniu, więc trudno mnie wydymać.
Jurand
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: cfw 4.50

Postprzez mantesinf » 26.10.2013, 22:24

Witam :)
Będę leciał po punktach bo chyba w tym przypadku będzie to wyglądało najczytelniej :D
1. 500 zł jak na gotową do gry konsolę to moim zdaniem trochę mało :) Moja czeka na 2 życie (YLOD) i na Downgrade :) Razem za naprawę zapłacę ok. 300-400zł. Oczywiście Reballing będę robił w profesjonalnym serwisie Pana Spox_2 z tego forum :) Mniejsza o to...
2. Na konsole z allegro trzeba uważać :) Nie wiadomo ile mogą pochodzić (najlepiej jak są z oryginalną plombą Sony - Pewność, że nie rozbierane i nic nie było kombinowane domowym sposobem :D )
3. Trzeba patrzeć również na wyposażenie w ofercie konsoli, czyli pad, okablowanie, być może gry i oczywiście stan konsoli.
4. Nie tylko istnieje strona Allegro.pl :) Warto też zajrzeć na Tablica.pl i Gumtree.pl :) Być może trafi się dosyć ciekawa oferta :D
5. Jak kupować konsolę z YLOD-em to najlepiej jak jest plomba gwarancyjna jakiegoś serwisu - wiadomo wtedy, że konsola nie była naprawiana domowym sposobem :)
6. Tutaj na forum jest dział Market, w którym czasami można upolować ciekawą ofertę :)
7. Pan serwisant Spox_2 czasami ma jakieś konsolki na sprzedaż... Zapytaj się o konsolkę czy ma jakąś na stanie :)

Jak coś mi się jeszcze przypomni to napiszę :)

Pozdrawiam :)
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Firmware: CFW HABIB Cobra 4.75

Postprzez roon » 26.10.2013, 22:40

No właśnie drżę trochę na myśl, że z Allegro mogę jakiś szajs kupić. Zwłaszcza w wypadku tej już hackowanej. Na żadnej z tych aukcji nie zauważyłem nigdzie fotki z plombą - ale to może być dlatego, że po prostu nie wiem, jak ona ma wyglądać - wiem, głupie, ale... W każdym razie na jednej aukcji widzę coś, co mogło by być plombą i tak się składa, że to jest ta, którą wypunktowałem jako pierwszą. Ona w ogóle sprawia sympatyczne wrażenie. Tyle, że soft... W każdym razie - mieszkam w małym mieście, więc Tablica nie jest dla mnie dużą pomocą, a nie wszyscy się zgadzają na wysyłkę. Pewnie jutro chwycę za telefon i będę dzwonić, ale póki co patrzę głównie na te cztery z allegro.
roon
Newbie

Postprzez Jurand » 26.10.2013, 22:45

Tak po przemyśleniu, radzę poczekać. Jak ps4 wyjdzie, to ps3 stanieje(tak było z ps2, też sporo się handlowało). Czasami z allegro są fajna "rodzynki" apropo-czasem pozytywne, konsola z dyskiem 120gb a to był dysk 250gb z innym oprogramowaniem(dużo walenia w Dos-ie, ale warto). Jak już obudowa zadbana to sprzeda się za całkiem fajna sumke, ja swego czasu miałem ps3 do testu(wkładałem zasilacze itd. z innych konsol) i to, co było sprawne i na allegro, zyski koło 20%(po odjęciu kosztów papierosów et cetera).

Za ten post autor Jurand otrzymał podziękowanie od
roon (26.10.2013, 23:32)
Jurand
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: cfw 4.50

Postprzez mantesinf » 26.10.2013, 23:25

Wbiłem na allegro i po 5 minutach znalazłem takie coś:D
http://allegro.pl/sony-playstation-3-ps ... 05831.html
Nie odczytuje płyt, 280 zł to cena bez dysku (niżej pisze że dorzuci dysk 80GB za 70zł ale po 40-50zł chodzą więc trzeba targować :D ). Jedyne co mnie dziwi, to że w tytule aukcji pisze że jest pad a w opisie nie ma ;/ Trzeba się zapytać czy z padem czy bez :D

Warto się zapytać i potargować zanim się kupi :D O ile dla Pana ta offka by pasowała :D

Pozdrawiam :D

@edit
Przypominam że jest na OFW.
Obrazek

Za ten post autor mantesinf otrzymał podziękowanie od
roon (26.10.2013, 23:32)
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Postprzez roon » 26.10.2013, 23:30

Za 350 i hacking samemu... Przeszło by, gdyby nie ten napęd - Blu ray jest jednym z warunków, żona mi łeb urwie, jak nie będzie działac ;) Szukam dalej :)

EDIT: A co myślicie o tym? http://tablica.pl/oferta/konsola-play-s ... 1102c01a01 Mieszcze się w budżecie, mam to na miejscu i mogę sprawdzić, ale o hackach to chyba mogę zapomnieć. No chyba, że Jailbreak jest tu możliwy?
roon
Newbie

Postprzez disp3ns3r » 27.10.2013, 00:03

Nie polecam super slim tym bardziej 12gb dysk i brak możliwości cfw. Z chęcią jutro jak nie zapomne poszukam czegoś dla ciebie i może coś ciekawego będzie :-) Ja sam na allegro kupowałem i mam super konsolke zadbana i po prostu trzeba odpowiednio trafic.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Jeśli moja odpowiedź ci pomogła naciśnij Obrazek
Obrazek
disp3ns3r
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Firmware: Habib 4.50
PSN ID: GratkaMessiego

Postprzez mantesinf » 27.10.2013, 10:06

Na Gumtree.pl znalazłem taką ofertę:
http://www.gumtree.pl/cp-playstation/zy ... -536945280
Co ty na to??:D Od wczoraj oferta stoi :D
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Postprzez disp3ns3r » 27.10.2013, 12:59

Tylko czy jest CFW :P Bo jak nie ma to kolega musi 200zl na downgrade dodatkowo mieć ;)
Obrazek
disp3ns3r
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mantesinf » 27.10.2013, 13:16

disp3ns3r napisał(a):Tylko czy jest CFW :P Bo jak nie ma to kolega musi 200zl na downgrade dodatkowo mieć ;)

Powiem Ci, że trochę ciężko w takiej cenie złapać z CFW lub OFW 3.55 jakąś konsolę z podstawowym wyposażeniem :)
Jakby było łatwo znaleźć to już zapewne dawno temu bym kampił w BF3 - Limited Edition :D
Tak to jestem skazany na naprawę YLOD-a i Downgrade mojej CECHG 04 :D
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Postprzez Longeret » 27.10.2013, 13:44

Faktycznie nieraz można ustrzelić fajną aukcję, ja jestem tego żywym dowodem. Swoją czarnulę wylicytowałem 2 lata temu za 450zł.

Musisz szukać aukcji z dokładnymi opisami, zdjęciami wtedy wiadomo, że sprzedający nic nie ukrywa... Plomba na konsoli to taka mała czarna naklejka z boku konsoli, którą również można sfabrykować.
Faktycznie dobrze jest szukać na tablicy i tego typu podobnych stronach, gdzie możesz się udać i sprawdzić osobiście...
Tak sprzedałem moje Ps2, przyjechała Pani, zobaczyła i kupiła :-))

Możesz też poczekać trochę i dozbierać te 100zł więcej, wtedy twój wybór staje sie większy..., bądź śledzić temat z konsolami od usera "Spox_2", który to zajmuje się naprawami konsol i wie co sprzedaje i jest godny polecenia.
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez disp3ns3r » 27.10.2013, 14:09

Faktycznie. Za 500zl jest kiszka z PS3 na allegro. Znalazłem parę , ale nie są idealne, sam bym ich nie kupił więc dlatego nie daje linków nawet :)

-- 27.10.2013, 13:10 --

http://allegro.pl/ps3-60gb-4-50-cfw-pad-hdmi-gra-unikat-i3651182449.html Jedynie tutaj, zabawa w licytacje, sprzęt wygląda fajnie, ale wątpię że za 500zl da radę , ale można próbować :D
Obrazek
disp3ns3r
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez mantesinf » 27.10.2013, 14:27

PS3 60GB z tego co się wyczytałem, to częściej się psują, gdyż są robione w technologii 90nm (bardziej się grzeją, częściej dostają YLOD-a). Także jak ktoś lubi ryzyko może kupować :D

PS: Jakby koleś ten z allegro pokazał dowód naprawy YLOD-a od Pana Spox_2 to bym kupił :D
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Postprzez Longeret » 27.10.2013, 19:50

Ta konsola 60GB to teraz to żaden rarytas... Chyba że ktoś zamiast na nim grać to go w szafce pod kluczem trzymał.
Tego typu konsole przeważnie miały kilku właścicieli i mnóstwo przegranych godzin, a co za tym idzie często naprawiane i notorycznie przegrzewane... jednym słowem mówiąc kupno takiej konsoli to jak kupowanie kota w worku po pijaku...

Ja bym się dalej upierał nad konsolami od "Spox_2" bo je naprawia i wie co sprzedaje, ewentualnie na serwisach typu tablica.pl, gdzie sprzęt można obejrzeć jak i przetestować przed kupnem...bądź dozbierać jeszcze parę groszy ...
Na pewno nic na pośpiech bo to się przeważnie nie opłaca...
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych