Przeróbka PS3 FAT - kilka pytań

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Przeróbka PS3 FAT - kilka pytań

Postprzez Marchisio » 18.11.2014, 14:32

Witam serdecznie,

chciałbym przerobić swoją już wysłużoną PS3 z najnowszym softem (chyba 4.65), aby móc grać w kopie zapasowe gier z dysku.
Przeczytałem poradnik dla zielonych, czytam forum, ale mam jeszcze kilka wątpliwości.
Liczę, że pomożecie :)

1. W moim mieście kilka serwisów oferuje downgrade konsoli. Jeden z nich robi to za pomocą e3flashera za ok. 150 zł. Inne dwa robią za pomocą jailbreak i programatora NOR i NAND za ok. 90 zł. W związku z czym chciałbym zapytać, czy to ma jakieś znaczenie w jaki sposób to robią? Widzę, że na forum najwięcej się mówi o e3 flasher.

2. Czy gry lepiej odpalać z dysku zewnętrznego, czy wewnętrznego? Mam w domu dwa dyski. 320GB i 80GB. Osobiście wolałbym mieć ten większy w konsoli i trzymać gry na dysku wewnętrznym, a przenosić je przez dysk USB lub FTP. Pytanie tylko, czy wtedy musiałbym mieć włożoną płytę w napędzie, aby gry działały? jeśli tak, to chyba szkoda laseru...

3. W jaki sposób można zminimalizować otrzymanie bana?
I czy bana dostaje się tylko podczas gry online, czy można go otrzymać nawet po zalogowaniu do PSN, czy normalnej gry offline?

4. Ban jest tylko na konsolę, czy też na konto PSN?

Będę wdzięczny za pomoc :) Pozdrawiam!
Marchisio
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Przeróbka PS3 FAT - kilka pytań

Postprzez marciniak » 18.11.2014, 15:13

Wszystko jest na forum szukaj i czytaj dokładnie bo wałkowane jest to wszystko już nie jeden raz od siebie dodam ze niektórych gier nie odpalisz z dysku zew. i odwrotnie no chyba ze na CFW Z cobrą są różne homebrew co pomagaja uniknąc bana ale nie zabezpieczają w 100% ...ban jest na konto ...A do downgrade polecałbym tego pana Spoxa_2
Nie pomagam na pw.

Za ten post autor marciniak otrzymał podziękowanie od
Marchisio (18.11.2014, 18:39)
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez myszer » 18.11.2014, 17:20

Marchisio napisał(a):Witam serdecznie,

chciałbym przerobić swoją już wysłużoną PS3 z najnowszym softem (chyba 4.65), aby móc grać w kopie zapasowe gier z dysku.
Przeczytałem poradnik dla zielonych, czytam forum, ale mam jeszcze kilka wątpliwości.
Liczę, że pomożecie :)

1. W moim mieście kilka serwisów oferuje downgrade konsoli. Jeden z nich robi to za pomocą e3flashera za ok. 150 zł. Inne dwa robią za pomocą jailbreak i programatora NOR i NAND za ok. 90 zł. W związku z czym chciałbym zapytać, czy to ma jakieś znaczenie w jaki sposób to robią? Widzę, że na forum najwięcej się mówi o e3 flasher.

2. Czy gry lepiej odpalać z dysku zewnętrznego, czy wewnętrznego? Mam w domu dwa dyski. 320GB i 80GB. Osobiście wolałbym mieć ten większy w konsoli i trzymać gry na dysku wewnętrznym, a przenosić je przez dysk USB lub FTP. Pytanie tylko, czy wtedy musiałbym mieć włożoną płytę w napędzie, aby gry działały? jeśli tak, to chyba szkoda laseru...

3. W jaki sposób można zminimalizować otrzymanie bana?
I czy bana dostaje się tylko podczas gry online, czy można go otrzymać nawet po zalogowaniu do PSN, czy normalnej gry offline?

4. Ban jest tylko na konsolę, czy też na konto PSN?

Będę wdzięczny za pomoc :) Pozdrawiam!

4- ban jest na konto ale tez na konsole zalezy ile ich dostaniesz
3- wgrywajac najnowszego Habiba/cobra 4.65 i psnpatch i stosujac sie wedlug poradnika
2- wgrywajac cfw wsadz ten wiekszy dysk 320gb do srodka pozniej po zainstalowaniu cfw nie bedziesz mial mozliwosci powiekszenia GB HDD
1- pewnie technologia i pracowitoscia i stabilnoscia

Za ten post autor myszer otrzymał podziękowanie od
myszer
Platinum Member
Platinum Member

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Firmware: Habib/cobra 4.65

Postprzez marciniak » 18.11.2014, 17:29

wgrywajac cfw wsadz ten wiekszy dysk 320gb do srodka pozniej po zainstalowaniu cfw nie bedziesz mial mozliwosci powiekszenia GB HDD

Zawsze jest możliwość powiększenia dysku tylko być może trzeba będzie ponownie wgrać CFW...zależy od modelu konsoli.
Nie pomagam na pw.

Za ten post autor marciniak otrzymał podziękowanie od
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez Szymek251 » 18.11.2014, 17:31

Jeżeli masz konsolę z Pamięcią Nor to trzeba ponownie wgrać Soft a Jak masz Nand to nie trzeba wygrywać softu
Napisz jaki masz model konsoli. ;)
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...

Za ten post autor Szymek251 otrzymał podziękowanie od
Szymek251
Elite
Elite

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Re: Odp: Przeróbka PS3 FAT - kilka pytań

Postprzez Marchisio » 18.11.2014, 18:52

Model konsoli: CECH04 8c

Czyli rozumiem, że lepiej e3flasher. Zastanawiam się właśnie nad tym polecanym serwisem. Jest drożej, ale skoro tyle osób poleca, to może warto dopłacić.

Odnośnie tego dysku, to jak wygląda proporcjonalnie działanie gier na wewn. i zewn. dysku? Tzn. większość gier działa na wewn., czy zewn. dysku?
Marchisio
Silver Member
Silver Member

Re: Odp: Przeróbka PS3 FAT - kilka pytań

Postprzez Spox_2 » 18.11.2014, 19:02

Marchisio napisał(a):Model konsoli: CECH04 8c

Czyli rozumiem, że lepiej e3flasher. Zastanawiam się właśnie nad tym polecanym serwisem. Jest drożej, ale skoro tyle osób poleca, to może warto dopłacić.

Odnośnie tego dysku, to jak wygląda proporcjonalnie działanie gier na wewn. i zewn. dysku? Tzn. większość gier działa na wewn., czy zewn. dysku?

Unikaj patałachów z E3 Flasherem jak najdalej...
Bajki o tym że jest to najlepszy programator (profesjonalny... - koń się uśmiał i zdechł) to można sobie wsadzić w buty...

Ludzi używają tego szajsu z jednego powodu - BO JEST TANI. Kosztuje raptem z 200-300 zł i to wszystko.

Urządzenia serwisowe do pamięci NOR/NAND i wszystkich innych pochodnych TSOPów (bo o nich mowa) zaczynają się od 2,5 tyś za programator + podstawki (350 zł jedna). My jesteśmy w posiadaniu takiego proga i zarówno jakość jak i pewność wykonywanej pracy jest na innym poziomie.
Sam używałem E3 szajsa w czasach gdzie "wielcy fachowcy z allegro" nawet nie wiedzieli czym jest struktura FW w PS3 i wiem że to gówniane rozwiązanie. Łatwo ubić konsolę, jej FW, oraz mechaniczne uszkodzenia płyty głównej.

Szukaj kogoś kto ma sprzęt i wiedzę a nie kogoś kto żąda więcej kasy za coś co nie jest tego warte.
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4

Za ten post autor Spox_2 otrzymał podziękowanie od
Marchisio (20.11.2014, 11:45)
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez Szymek251 » 18.11.2014, 19:05

Powiem ci tak VF od Spox_2 jest najlepszym serwisem zajmującym się PS3 :wink:
Masz pamięć NOR :wink: nie polecam E3 Flasher
Szymek251
Elite
Elite

Postprzez Marchisio » 20.11.2014, 13:04

Kurczę, miałem nadzieję, że obejdzie się bez wysyłania konsoli do serwisu w innym mieście i koszty nie przekroczą mnie 150 zł, ale skoro polecacie VF od Spox_2, to chyba nie mam wyjścia.

Dzięki wszystkim za pomoc!
Marchisio
Silver Member
Silver Member

Postprzez Szymek251 » 20.11.2014, 14:11

Marchisio my polecamy VF bo wiemy że robią to naprawdę dobrze i masz gwarancje wykonanej jakości czyli ci nie popsują konsoli itp... a bywają ludzie co robią Downgrade i potrafią uwalić ps3 %-)
Szymek251
Elite
Elite

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych