Problemy z komunikacją BT, WiFi, HDMI

Konsole, urządzenia, sprzęt
  • Sponsorzy

Problemy z komunikacją BT, WiFi, HDMI

Postprzez elephantml » 19.01.2013, 10:43

Pisałem o moich problemach już w innych wątkach bo podejrzewałem błędy w CFW,ale obecnie wydaje mi się że to wina sprzętowa.Proszę o pomoc w diagnozie. Pytania na końcu.

Mam PS3 Slim 160GB.
Kupiona 2 lata temu od razu wgrany CFW 3.55. Przez ten czas wszystko działało bez problemu.

Przez ten okres 2 lat użytkowana była może z 40 dni po kilka godzin- czyli raczej się nie napracowała.
Miesiąc temu zmieniłem dysk wewnętrzny na 750GB i zmieniłem oprogramowanie na 4.30. Przy okazji po raz pierwszy i ostatni zresztą połączyłem się z routerem przez WiFi (kilka minut)- stąd wiem, że WiFi działało.

Kontrolery Move
-----------------
Kilka dni temu dziecko grając kontrolerami Move zaczęło się skarżyć, że coś nie działa. Zauważyłem że po około 30 min kontrolery zaczynają wibrować, potem przygasają co jakiś czas na szaro, a na końcu gasną . Kamera ich nie widzi a sterowanie jest takie "pijane". Po następnych kilku dniach działo się to już po 20 a ostatnio po 5 min. Teraz to już nawet nie wiem bo usunąłem wszystko (przy reinstalacjach) z dysku i nie mam jak sprawdzić.

DualShock
----------------
Pad raz działa raz nie. Zawsze działa tylko po podłączeniu kablem. Po wyjęciu wtyczki pomiga tylko diodami i się wyłącza. Raz na jakiś czas zaskoczy ale przeważnie nie. Nie daje żadnego efektu parowanie ani reset wykałaczką. Nie da się odpalić konsoli padem. Tylko zacznie migać.

HDMI
-----------
Znajduje sygnał HDMI. Ustawia na full HD po 1-2 restartach TV wyświetla info że nie właściwy sygnał i zmienia rozdzielczość na SD.

Proszę sprawdzić jeśli ktoś może czy u Was w urządzeniach BT są widoczne kontrolery. Nie mam jak sprawdzić tego modułu, a nie wiem czy pady i inne kontrolery też powinny być na tej liście, czy jest to tylko może do wyszukiwania jakiegoś dedykowanego sprzętu BT do PS3. Ja odpaliłem 2 telefony i tableta (to miałem akurat pod ręką w nocy) i nic konsola nie
znalazła. Jedyny efekt to to że ją zamroziło i musiałem wyłączyć guzikiem na niej. No i co dziwne pad wtedy działał bezprzewodowo. No ale później już nie. Zastanawiam się czy czasami cała komunikacja nie jest na jakiejś jednej płytce. Bo i WiFi (wczoraj routera nie znalazło) i BT (tego nie wiem, bo nie jestem pewien co powinno wyszukiwać) i jak już pisałem jest
problem z HDMI (co jakiś czas TV wykrywa sygnał w HD potem nie rozpoznaje tego sygnału i zmienia rozdziałkę na SD) szwankuje.

Jak już pisałem jedyna moja ingerencja i to co zrobiłem innego- niż przez wcześniejsze 2 lata- to była wymiana dysku wewnętrznego na większy i odpalenie 2 razy na może 4 min WiFi. No i oczywiście zmiana softu. Ale to ostatnie to już raczej wykluczam.

Poradźcie mi jak sprawdzić te moduły (konkretnie BT) bo nie mam jak tego sprawdzić z inną działającą konsolą.

Czy podczas wymiany dysku mogło się coś uszkodzić? Jest to chyba nie możliwe, a tym bardziej dysk można wymienić i nie jest to żadna ingerencja w sprzęt.

Czy te wszystkie moduły odpowiedzialne za łączność nie są czasem na jakiejś jednej płytce? Może coś się tam poluzowało albo co?

Proszę o jakieś sugestie. Tylko poza takimi jak "tylko serwis".
CECH-2004A - HDD 1,75 TB
elephantml
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: SPY 4.81 Cobra 7.3

Sponsorzy

• Sponsorzy

Powrót do Ogólne