Potrzebna pomoc z PS3 + Flash-downgrade w Łodzi

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Potrzebna pomoc z PS3 + Flash-downgrade w Łodzi

Postprzez hokoonchi » 26.04.2013, 18:06

Mój problem z konsolą rozpoczął się ponad dwa lata temu, kiedy przyjechała do mnie rodzina, a krewny chciał zagrać w grę, którą zabrał ze sobą - Tom Clancy's Endwar. Ja od dłuższego czasu pogrywałem wówczas w FIFĘ 11, a płytę używałem jako medium do Multimana, ponieważ miałem wówczas CFW od Kmeaw działające bez najmniejszego zarzutu. Wyjąłem zatem płytę ze stacji, a moją uwagę zwrócił fakt, że nie niebieska dioda sygnalizująca będącą w stacji płytę, nie zgasła, a podajnik nie reagował na próby włożenia płyty. Próbowałem nawet na siłę ją wpychać do środka. Na szczęście mechanizm "wypluwający" płytę z wewnątrz działał sprawnie.

Zdecydowałem, że trzeba coś z tym zrobić i zabrałem konsolą do pobliskiego sklepu komputerowego (ogólnopolska sieć, jednak nazwy nie będę podawał; znam właściciela, więc wydawało mi się, że nie będzie problemów z naprawą), gdzie powiedziano mi, że ich technik zajmuje się konsolami i się na tym zna...

Konsolę oddałem w grudniu 2011 roku, niecały miesiąc po przykrym zdarzeniu i pierwszy raz otrzymałem ją z powrotem na przełomie stycznia i lutego 2012, z "naprawioną" stacją, a przynajmniej tak mi powiedziano. Otóż mechanizm przyjmujący płyty działał poprawnie, ale płyty nadal nie były czytane, więc oddałem konsolę raz jeszcze. Otrzymałem ją z powrotem po raz drugi miesiąc później, czyli w marcu 2012, z firmware'em zaktualizowanym do wówczas najnowszego oficjalnego i sformatowanym dyskiem twardym...

Od tamtego czasu używałem konsoli jedynie do grania w dema i oglądania na niej filmów, z nadzieją, że przyjdzie dzień, w którym będzie można coś z tym zrobić. Wiem, że możliwy jest flash-downgrade konsoli i zainstalowanie CFW, na co poniekąd liczę, skoro działają na niej dema, ale sam nie czuje się na siłach ani wystarczająco kompetentnym, żeby coś takiego robić. Nie oczekuję gruszek na wierzbie, zdaję sobie sprawę, że paść mógł laser, ale jeśli mogę pogrywać w dema, to nie widzę problemu, dlaczego nie mógłbym grać w gry, które posiadam, a które teraz jedynie leżą i zbierają kurz na półkach, jeśli miałbym CFW.

Moja konsola to CECHJ04. Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.
hokoonchi
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: OFW 4.40

Sponsorzy

Re: Potrzebna pomoc z PS3 + Flash-downgrade w Łodzi

Postprzez Spox_2 » 26.04.2013, 20:41

Moim zdaniem sprzedaj tą konsolę. Dołóż z 200-300 zł i kup konsolę z CFW i sprawnym napędem. Szybko, sprawnie i bezboleśnie.

Można bawić się w naprawę pod kątem wykonania Downgrade'u, ewentualnie wstawienie nowego lasera (koszt lasera około 150 zł) ale pytanie, czy to się opłaca ?
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez hokoonchi » 27.04.2013, 00:20

Problem w tym, że sprzedanie konsoli nie będzie w ogóle opłacalne. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku pojawi się już PS4, a ja nie chcę pakować w konsolę jeszcze więcej. Liczyłem na to, że obejdzie się bez wymiany lasera, a z samym downgrade'em i zainstalowaniem CFW.
hokoonchi
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: OFW 4.40

Postprzez Spox_2 » 04.05.2013, 12:17

Jest taka możliwość jak Downgrade. Większość gier "ruszy" bez płyty w napędzie, aczkolwiek znajdą się tytuły wymagające płyty.

Jeżeli jesteś zainteresowany to zapraszam.

Ps. Cenę downgradeu możesz obniżyć poprzez pozyskiwanie Lików naszego funpageu na Facebooku.
Pozdrawiam,

Spox_2 z VF
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc