Instalacja systemu Linux na konsoli PS3(CFW:REBUG)

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Instalacja systemu Linux na konsoli PS3(CFW:REBUG)

Postprzez glazojad » 01.06.2016, 23:44

Zacznę od tego co udało mi się doczytać.

To tak, podobno funkcja OtherOS, która była w pierwszych firmware'ach do PS3 nijak się ma do sprawnego korzystania z systemu bowiem instalowanie systemu jako OtherOS instalowało go tak jakby w maszynie wirtualnej; a co za tym idzie, wydajność była tak żałosna, że szkoda słów.

Wiem, że pojawiały się rozmaite PetitBoot czy AzbestOS'y ale co oglądałem filmiki to one bardziej były w czasach wersji 3.55, z tym że mogę się mylić.

Mnie interesuje instalacja systemu linux na firmware'rze REBUG, jednym z najnowszych, chyba 4.78.2. Wiem, że funkcja instalacji Linuksa wróciła jako OtherOS++ i podejrzewam, że ma wiele usprawnień. Z tego co gdzieś tam wygrzebałem ma to już status GameOS, co jeśli dobrze rozumiem jest normalną instalacją - nie w maszynie wirtualnej.

Proszę o korektę jeśli coś źle zrozumiałem lub po prostu plotę trzy po trzy.

Teraz moje pytania:

1. Rozumiem, że potrzebne będzie jakieś formatowanie dysku PS3 aby zmienić partycje. Czy takie formatowanie usunie mi savy? W sumie tylko tego nie chciałbym stracić. Nawet nie tyle z racji mnie co innych użytkowników konsoli.
2. Czy jest możliwość instalacji tego linuksa nie na dysku PS3 tylko na pendrive? Myślę, że 16gb wystarczy, o ile znam ten system na kilka programików to jest aż nadto.
3. Jaka dystrybucja, osobiście nie wiem jak jest z nowszymi wersjami - wiem, że większość filmów dotyczy wersji sprzed kilku lat. Osobiście najbardziej poważnie myśłę o dystrybucji debian, jest napisana pod masę architektur, wsparcia dla PS3 jest generalnie już w jądrze linuksa więc nie ma co trzymać się YellowDoga, którym reklamowano tą funkcję przy prezentacji kosnoli. Osobiście stawiałbym właśnie na debiana, jakieś inne sugestie, jakie, dlaczego?
4. Czy może mi ktoś podeślać link do jakiegoś czytelnego tutoriala odnośnie instalacji tego na CFW REBUG, wmiarę nowym?
5. Jak z wydajnością, testował to ktoś? Nawet w wersji dostępnej normalnie w PS3 gość na jednym filmie na YT miał prawie 2x wydajność w "glxgears" niż ja na moim lapciaku. Myślę, że obecnie będzie jeszcze lepiej - chciałbym generlanie pyknąć sobie w takie dajmy na to Hedgewars, oczywiście w rozdziałce HD na TV 41". Da radę czy nie wydoi?

Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi osób obeznanych z tematem. Pozdrawiam.
glazojad
Newbie

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: 4.76

Sponsorzy

Re: Instalacja systemu Linux na konsoli PS3(CFW:REBUG)

Postprzez romanrex » 23.08.2016, 22:02

Trzymaj link do mojego poradnika instalacji linuxa.
post64780.html#p64780

A teraz odpowiedzi na twoje pytania.
1. Tak proces ten sformatuje twoje ps3. Skopiuj cenne dane na pendrive, lub dysk zewnętrzny.
2.Tak ale będzie gorsza wydajność.
3.Ja osobiście używam Red Ribond (bazuje na Debianie), ma wszystko gotowe do instalacji na PS3.
4.post64780.html#p64780
5.Na linuxie na ps3 nie oczekuj dużej wydajności, zwłaszcza że masz dostępne tylko 250 MB RAM :D
Ja osobiście używam linuxa jako klienta torrent :)

Jeśli potrzebujesz pomocy dodatkowej napisz na skype:kodxana ;)
romanrex
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firmware: Rebug 4.80.1 D-REX
PSN ID: MadiatorGaming

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc