Zdejmowanie IHS z RSX i CPU

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Zdejmowanie IHS z RSX i CPU

Postprzez Bidley » 27.02.2015, 11:48

Witam potrzebuje pomocy przy wyjmowaniu blaszak ihs i nakładaniu pasty. Zabieg nie był by konieczny gdyby konsola się nie przegrzewała (temp do ponad 80 stopni w czasie grania). Będę wdzięczny za poradniki
Ostatnio edytowano 27.02.2015, 12:12 przez Bidley, łącznie edytowano 1 raz
Bidley
Banned
Gold Member

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: Rogero Cobra 4.46

Sponsorzy

Re: Zdejmowanie IHS z RSX i CPU

Postprzez Szymek251 » 27.02.2015, 11:53

Słuchaj mnie... Jak chcesz żeby Jeszcze twoja czarna kochanka trochę pociągła to lepiej się nie bierz za zdejmowanie ihs... Bo uwalisz konsolę na amen ;) :>>
Musisz mieć sprzęt .. Bo nożem od masła nic nie zrobisz
Jeśli pomogłem to możesz podziękować :) ...
Szymek251
Elite
Elite

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 341 razy
Firmware: OFW REBUG

Postprzez marciniak » 27.02.2015, 11:55

Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez Bidley » 27.02.2015, 12:17

marciniak ten poradnik już widziałem i to nie raz ale tam jest tylko o nakładaniu pasty na blaszki ihs oraz rozkręceniu ps3 nie ma nic o ich zdejmowaniu. Szymek wiem że można uwalić konsole i dlatego chce jakiś link do poradnika gdzie pokażą jak to zrobić by nie uszkodzić. Co do sprzętu to jaki konkretnie będę potrzebował ?? Gdyby nie było konieczne zdejmowanie blaszek to bym tego nie robił ale niestety nie mam wyjścia temp po uruchomieniu systemu są w granicy 70 a po 3 godzinach grania temp wzrastają do 80 stopni głownie w RSX -ie
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez marciniak » 27.02.2015, 12:22

Acha to nie wiedziałem :wink: Radziłbym dać do fachowca taka robotę np.do spoxa_2.
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez Spox_2 » 27.02.2015, 12:40

A jakie oprogramowanie znajduje się w konsoli ? Czy zainstalowany jest webMAN ? Jeżeli tak, to na ile % ustawiony na sztywno jest wentylator ?

Konsola głośno pracuje ?

Moim zdaniem nie ma sensu ściągać IHS z RSX gdyż nic to nie da. Jedynie może dojść do mechanicznego uszkodzenia układu / spoiwa lutowniczego pod nim.
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez Bidley » 27.02.2015, 12:42

Acha to nie wiedziałem :wink: Radziłbym dać do fachowca taka robotę np.do spoxa_2.

Do serwisów nie wysyłam takiego sprzętu a tym bardziej spoza miejsca zamieszkania. Zresztą nie dość że sama wysyłka sporo kosztuje to i za usługę niezłe liczą. Wole już samemu coś zrobić. Jeżeli kto kol wiek do nich piszę to nawet nie odpowiedzą już nie raz pisałem na PW i zero odzewu

A jakie oprogramowanie znajduje się w konsoli ? Czy zainstalowany jest webMAN ? Jeżeli tak, to na ile % ustawiony na sztywno jest wentylator ?

Jest to PS3 FAT CECHG03 aktualnie posiadam CFW 4.46 Rogero Cobra v1.00. Jest zainstalowany Webman mod w wersji v1.41.18 czyli prawie najnowszy od m2tsumoto i aldo i skonfigurowany tak by wiatrak nie szalał dla pewności jak znajdę czas to wyśle fotkę z ustawieniami. W manual jest gdzieś z 39% ustawione a w grach PS2 nieco mniej. Niestety nie wiem jak jest ustawiony wentylator jeżeli chodzi o hardware. Konsoli nigdy nie rozbierałem. Oprócz tej konsoli posiadam jeszcze model CECHJ04 ale ta to już muszę odebrać

Konsola głośno pracuje ?

Tak średnio nie za cicho nie za głośnio trochę tj dziwnie. W razie czego mogę nagrać dyktafonem

Moim zdaniem nie ma sensu ściągać IHS z RSX gdyż nic to nie da. Jedynie może dojść do mechanicznego uszkodzenia układu / spoiwa lutowniczego pod nim.

Ogółem to nie długo będę wymieniał pastę oraz dokładnie czyścił konsole izopropanolem i zastanawiam się czy zdejmować te blaszki czy nie. Ryzyko uszkodzenia jest spore głownie przy RSX. Na razie położę samą pastę na samych blaszkach później się zobaczy
Ostatnio edytowano 27.02.2015, 12:54 przez Bidley, łącznie edytowano 1 raz
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez Spox_2 » 27.02.2015, 12:52

Bystry16vx napisał(a):

Do serwisów nie wysyłam takiego sprzętu a tym bardziej spoza miejsca zamieszkania. Zresztą nie dość że sama wysyłka sporo kosztuje to i za usługę niezłe liczą. Wole już samemu coś zrobić. Jeżeli kto kol wiek do nich piszę to nawet nie odpowiedzą już nie raz pisałem na PW i zero odzewu

Jeżeli do mnie piszesz zapytanie w sprawie CFW/multiMAN to ciężko się dziwić iż na nie odpowiedziałem ?
Nie ważne.

Jak Ci się uda wymienić pasty to super, jeżeli uwalisz konsolę to mogę odkupić na części o ile to PS3 FAT (modele od CECHJ).
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez Bidley » 27.02.2015, 12:59

Konsoli nie sprzedaję chyba że w przyszłości ale w pełni sprawna i nie za niższą kwotę za jaka kupiłem. Pisałem wyżej jaki to model ale oprócz tego modelu posiadam drugą konsole model CECHJ ale tej już nie sprzedam bo jest w pełni sprawna. Ogółem to nie zamierzam na razie wyjmować tych blaszek. Położę samą pastę na blaszkach. Wątpię by przy rozkręceniu konsoli coś uwalił a tym bardziej że robię to według poradników na forum i yt. Oprócz w sprawie CFW/multimana pisałem też w innych sprawach ale to nie ważne
Bidley
Banned
Gold Member

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc