Uszkodzone CPU. Co robić, Jak żyć? Jestę HARDCORę !

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Uszkodzone CPU. Co robić, Jak żyć? Jestę HARDCORę !

Postprzez GodDomi » 03.01.2015, 23:54

Cześć ziomeczki od ukochanych Czarnulek, darzę te forum wielką sympatią za spędzone na nim dobrych kilkanaście godzina na zdobywaniu informacji. Zawsze byłem ostrożny, doczytywałem się i robiłem wszystko zgodnie z zachowaniem odpowiednich zasad, by dopieścić mą Czarnulkę jak najbardziej potrafiłem. ;)

Natrafiłem na taki czas że ma luba zaczęła się dość szybko nagrzewać przez co wentylator zaczął wskakiwać na maksymalny bieg (100%). Brzmienie nie sprawiało problemów, ale do czasu po 3 h rozgrywki miałem już dość. Więc postanowiłem wymienić pasty na obydwóch serduszkach ;3 Niestety nie przyniosło to żadnego rezultatu na CELL\BE (CPU), wciąż psioczył w diabelskich temp. ~80-85*C , gdzie GPU spokojnie wydalało ~58*C.

Po przeczytaniu sporo wypowiedzi na ten temat postanowiłem przystąpić do pracy nad wycięciem IHS znad CPU. Obejrzałem kilka filmów na ten temat, jak to klientom gładko schodziło. Także szukałem jakiś porad jak, od czego by tu zacząć, na co uważać, jak naciskać, pod jakim kątem, cokolwiek. Niestety konkretów brak. :/ Czego rezultatem jest mój błąd.

Zaczęło się 2 h delikatnej walki wcięcie się w bok objechanie na około. Myśl chodząca po głowie PEŁEN SUKCES udało się! Yeah, ma się ten łeb do techniki, jak na pierwszy raz skalpowania. Chwila w której lustrzana powierzchnia CPU ujrzała światło, a me oko spojrzało na kanciaste serduszko było cudownie.

Po krótkim zachwycie zauważyłem uszczerbek w miejscu przerwanej obręczy kleju. Uszczerbienie nie było wielkie i ledwo widoczne, ale już nie w kolorze zieleni(laminatu?), lecz o zabarwieniu miedzianym. Byłem dobrej myśli że jeszcze może coś z tego będzie wyczyściłem, nasmarowałem, nałożyłem i skręciłem. Serce stoi w przełyku z chwilą włożenia wtyczki do kontaktu, kliknięcie na przycisk POWER, daje nadzieję uruchamia się wentylator i PUPA. :d Piknięcie uruchomienia, przełączenie się z zielonej na czerwoną i 3x krotne piknięcie. CPU is DEAD! [*]

No cóż mówię trudno, człowiek uczy się na błędach samodzielności :p Więc już szykuję/odkładam złociaszki na następną Czarną Wdowę V2! :D

Teraz mam do was pytania:
-Czy jest możliwość by coś z tym defektem zrobić?
-Czy jest możliwość wymiany w serwisie samego CPU /lub jego naprawa?
-Albo co byście poradzili mi w takiej sytuacji?

Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam i jeszcze jak można Życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2k15! c:

//EDIT: Dla jasności umysłu. Skalpowanie CPU w mym przypadku to:
-Ściągnięcie IHS'u,
-Nałożenie nowej pasty na lustro CPU ( bo z chwilą ujrzenia to jakby jej nie było, czyste lustro i na brzegach resztki ;-; ),
-Z powrotem nałożenie IHS'u z pastą i radiatora.

P.S. Wyjątkowe pozdrowienia dla @cyqor , dzięki niemu powyżej sprostowanie. Propsy za wybranie Technikum :p
Ostatnio edytowano 04.01.2015, 00:43 przez GodDomi, łącznie edytowano 1 raz
GodDomi
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: OFW

Sponsorzy

Re: Uszkodzone CPU. Co robić, Jak żyć? Jestę HARDCORę !

Postprzez Fragless » 04.01.2015, 00:42

Jakbym czytal swoja historie sprzed kilku miesiecy...
Nic sie nie da zrobic jedynie wymiana calej plyty glownej. Podaj Spoxowi model konsoli i byc moze bedzie ja akurat mial :> koszt pi razy oko 320zl :hammer:
Fragless
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firmware: cfw 4.60

Postprzez budman9 » 04.01.2015, 00:51

Nie trzeba wymieniać całej płyty. Można podmienić CPU + kilka elementów. Oczywiście lepiej i szybciej całą płytę.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Fragless » 04.01.2015, 00:56

budman9 napisał(a):Nie trzeba wymieniać całej płyty. Można podmienić CPU + kilka elementów. Oczywiście lepiej i szybciej całą płytę.

No nie wiem pisalem do okolo 20 serwisow z Polski i kazdy odpowiadal ze nic juz sie nie da zrobic. Jedynie Spox wyszedl z pomoca i tez twierdzil ze samego CPU nie da sie wymienic (no chyba ze mnie oklamal i chcial zarobic...) ;]
Fragless
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy
Firmware: cfw 4.60

Postprzez GodDomi » 04.01.2015, 01:04

Właśnie chwilę po opisaniu historii przeglądałem kategorię tego forum: Market i wpadł mi pomysł by zapytać o płytę główną zawsze taniej niż kupno nowej konsoli : d

W ogóle, dzięki własnym doświadczeniom, nawet tym pechowym takim jak ta sytuacja, wiem jak radzić na przyszłość innym.
Lepiej sprawdzonemu serwisowi podesłać na SPA z naciskiem na wymianę pasty pod i na ;) jeśli znamy temat i zapłacić trochę złocisza za ciężko pracę wprawionych fachowców.

A tydzień temu planowałem zakup TV 42'cale, bo 22'cale jakiś mały obraz do tej konsoli ;D A tu cóż zapracować będzie trzeba o miesiąc dłużej do kolejnej wypłaty. xD

P.S. @budman9 Wolałbym najtańszą wersję naprawy tego problemu, ale jeśli różnica cenowa jest mała +/- 50 zł to już tak jak mówisz, lepiej kupić pewną płytę główną ;)
GodDomi
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez budman9 » 04.01.2015, 15:57

Fragless napisał(a):
budman9 napisał(a):Nie trzeba wymieniać całej płyty. Można podmienić CPU + kilka elementów. Oczywiście lepiej i szybciej całą płytę.

No nie wiem pisalem do okolo 20 serwisow z Polski i kazdy odpowiadal ze nic juz sie nie da zrobic. Jedynie Spox wyszedl z pomoca i tez twierdzil ze samego CPU nie da sie wymienic (no chyba ze mnie oklamal i chcial zarobic...) ;]

Samego CPU nie ale też dodatkowo kilka innych elementów.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Spox_2 » 04.01.2015, 18:07

Fragless napisał(a):

Tak jak napisał budman9 to wymiana samego CPU nie wystarczy. Dochodzą dodatkowe elementy + obniżanie oprogramowania do 3.55 by sparować logikę napędu. Koszt zabawy około 300 zł jak nie więcej...
Także lepiej dołożyć parę zł i kupić płytę która jest sprawna. Te ode mnie są po wymianie past pod IHS CPU.

A Twoją płytę z chęcią odkupię/wezmę w rozliczeniu za sprawną moją :)
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
PSN ID: Spox2

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc