PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Newsy ze sceny PS3 Hack
  • Sponsorzy

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Longeret » 04.12.2013, 14:56

Strugi napisał(a):a co jeśli mam CECHL04 i wersje systemu 4.50??? bo mi sie automatycznie update uruchamiały i aktualizowałem

Czekaj bo szklanej kuli muszę użyć... żeby zrozumieć o co tak w ogóle próbujesz zapytać ... :facepalm:

Najprawdopodobniej masz w swojej konsoli OFW 4.50 ... :?:
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Sponsorzy

Postprzez Strugi » 04.12.2013, 23:57

Tak, na pudełku po PS3 (mam je już 3 albo 4 lata (PS3 i pudełko)) piszę CECHL04. (80GB/80GO)

Zgodnie z tym co jest napisane w tym temacie
powinienem mieć: "CECHL04 - 80 FAT - Firmware 2.42"
gdy wejde w informacje o systemie pisze mi iż wersja systemu to 4.50

chcę odpalić m.in. GTA V i inne kopie gier, jak to zrobić? muszę zrobić jakiś downgrade? jaką mam właściwie wersję firmware...?
Strugi
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez budman9 » 05.12.2013, 01:03

Strugi oznacza to, że masz FW 4.50 od Sony = OFW 4.50. Aby zagrać w backup'y musisz wykonać downgrade do 3.55 i zainstalować jakieś nowe CFW.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Strugi » 05.12.2013, 01:40

Dziękuje za pomoc, choć to nie wszystko... mam jeszcze parę pytań, stąd zostałęm skierowany właśnie na ten odpowiedni dla mnie temat.

1. W jaki sposób zrobie downgrade'a?

2. Wystarczy wgrać update na wersję 3.55 i sama się nadpisze... ?
czy też muszę za pomocą jakiegoś programu zrobić ten downgrade?

3. Co jeśli zrobie Downgrade, będę musiał wtedy wgrać coś innego... np:
HABIB CFW 4.50
habib-cfw-4-50-t5373.html ?

*4.(pytanie z gwiazdką) Dlaczego gdy chcę koledze wyżej podziękować, pojawia się strona i piszę
"Nieważne podziękowania
- wróć" ?
Strugi
Newbie

Postprzez budman9 » 05.12.2013, 03:19

1. Downgrade zrobisz poprzez użycie odpowiedniego programatora pamięci. Rozbierasz wtedy konsolę i albo używasz programatora ze specjalnym klipem (opcja bez lutowania, aczkolwiek najgorsza) albo lutujesz przewody od programatora do specjalnych punktów płyty głównej albo wylutowywujesz pamięć i używasz zew programatora.

Najlepiej jednak oddać do serwisu,żeby zrobił wszystko za Ciebie (ok. 200zł)

2. j,w

3. Tak.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Longeret » 05.12.2013, 03:50

Strugi napisał(a):Dziękuje za pomoc, choć to nie wszystko... mam jeszcze parę pytań, stąd zostałęm skierowany właśnie na ten odpowiedni dla mnie temat.

1. W jaki sposób zrobie downgrade'a?

2. Wystarczy wgrać update na wersję 3.55 i sama się nadpisze... ?
czy też muszę za pomocą jakiegoś programu zrobić ten downgrade?

3. Co jeśli zrobie Downgrade, będę musiał wtedy wgrać coś innego... np:
HABIB CFW 4.50
habib-cfw-4-50-t5373.html ?

*4.(pytanie z gwiazdką) Dlaczego gdy chcę koledze wyżej podziękować, pojawia się strona i piszę
"Nieważne podziękowania
- wróć" ?

Mówiąc w skrócie.
Jeżeli jesteś zdecydowany i cię stać to dajesz do kogoś kto robi DOWNGRADE, po zejściu do softu OFW 3.55 możesz sobie już sam wgrać wybrany system CFW na przykład Habib...
Koszt dobrego serwisu to w granicach 200zł jak napisał przedmówca..., jednak po tym zabiegu pykasz w backup'y gier za free... {%-)
Obrazek
Obrazek

Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez Strugi » 05.12.2013, 11:03

a co powiecie o tym? :
http://www.tortuga-cove.com/forums/viewtopic.php?t=4717
tutaj z tego co goście piszą nie trzeba nic przeprogramowywać, wystarczy usb
Strugi
Newbie

Re: Odp: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Zwolan » 05.12.2013, 11:30

Strugi napisał(a):a co powiecie o tym? :
http://www.tortuga-cove.com/forums/viewtopic.php?t=4717
tutaj z tego co goście piszą nie trzeba nic przeprogramowywać, wystarczy usb

Tym możesz zejść z CFW na niższe CFW. A ty masz OFW. Więc pozostaje profesjonalny downgrade.

I nie kombinuj, nie szukaj bo na dzień dzisiejszy nie ma innej możliwości żeby zejść z OFW 4.50 na 3.55
Zwolan
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Firmware: Rogero 4.50 v1.01

Postprzez Strugi » 05.12.2013, 11:39

Miałeś rację, nie da rade. Za każdym razem wyskakuje mi komunikat że pliki są uszkodzone czy coś.

Na czym polega przeprogramowanie takiego czegoś? znajomy zajmuje się lutowaniem, przeprogramowywaniem komputerów w samochodach, ma profesjonalne narzędzia, co musiałby zrobić gdybym podrzucił konsolę? co wylutować, przeprogramować i przylutować spowrotem..? i jakie wartośći rozumiem hexadecymalne wklepać w wylutowaną część?
Strugi
Newbie

Postprzez Zwolan » 05.12.2013, 11:53

Strugi napisał(a):Miałeś rację, nie da rade. Za każdym razem wyskakuje mi komunikat że pliki są uszkodzone czy coś.

Na czym polega przeprogramowanie takiego czegoś? znajomy zajmuje się lutowaniem, przeprogramowywaniem komputerów w samochodach, ma profesjonalne narzędzia, co musiałby zrobić gdybym podrzucił konsolę? co wylutować, przeprogramować i przylutować spowrotem..? i jakie wartośći rozumiem hexadecymalne wklepać w wylutowaną część?

Ja się na tym nie znam, więc nie pomogę. Mogę jedynie życzyć powodzenia w zepsuciu konsoli :-)
Zwolan
Gold Member
Gold Member

Postprzez Strugi » 05.12.2013, 12:19

czemu akurat w zepsuciu? gość ma lutownice i programatory za które zapłacił kilkadziesiąt tysięcy, specjalnie do małych pamięci które programuje przy nowych samochodach, komputerach wartych 800 zł, 2000 zł, sterownikach itp, więc to chyba na tej samej zasadzie polega, tak mi się wydaje, że należy coś wylutować, zaprogramować wcześnieszy soft i wlutować, nieprawda? dlaczego akurat życzy mi kolega powodzenia w zepsuciu konsoli..? hola, hola.. :P
Strugi
Newbie

Postprzez Bowler » 05.12.2013, 13:14

Strugi napisał(a):czemu akurat w zepsuciu? gość ma lutownice i programatory za które zapłacił kilkadziesiąt tysięcy, specjalnie do małych pamięci które programuje przy nowych samochodach, komputerach wartych 800 zł, 2000 zł, sterownikach itp, więc to chyba na tej samej zasadzie polega, tak mi się wydaje, że należy coś wylutować, zaprogramować wcześnieszy soft i wlutować, nieprawda? dlaczego akurat życzy mi kolega powodzenia w zepsuciu konsoli..? hola, hola.. :P

lutownica, programatory... wszystko super... ale to nie wszystko.... WIEDZA... bo jak zapewne Tobie kolega powie, że pomimo wykorzystania tej samej lutownicy i programatora... z każdym sprzętem musisz się zapoznać... kilka nawet trzeba popsuć, żeby się nauczyć... rozumiem, że bierzesz to pod uwagę... zresztą kolega lub Ty będziecie musieli zgromadzić odpowiednie materiały... a to jest czas..., który też kosztuje... i jaki sens męczyć kumpla przez miesiąc... i nie wiadomo z jakim skutkiem... jak wysyłasz do serwisu i masz z głowy...
Bowler
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz

Postprzez Longeret » 05.12.2013, 13:57

Strugi napisał(a):czemu akurat w zepsuciu? gość ma lutownice i programatory za które zapłacił kilkadziesiąt tysięcy, specjalnie do małych pamięci które programuje przy nowych samochodach, komputerach wartych 800 zł, 2000 zł, sterownikach itp, więc to chyba na tej samej zasadzie polega, tak mi się wydaje, że należy coś wylutować, zaprogramować wcześnieszy soft i wlutować, nieprawda? dlaczego akurat życzy mi kolega powodzenia w zepsuciu konsoli..? hola, hola.. :P

Ale o co walczysz ? Nikt ci tutaj nie podpowie jak zejść z OFW na niższy soft za pomocą lutownicy, czy innych sprzętów co "Twój" kolega posiada, dlaczego? dlatego że nikt wcześniej się w takie "warsztatowe" downgrady nie bawił...
Jeżeli chcesz na swojej konsoli testować "narzędzia " do serwisowania aut to twoja wola, ale nie oczekuj od nikogo jakieś wiedzy w tym temacie.... bo zgaduję że nikt takowej nie posiada...

Podaliśmy ci rozwiązania na twoje pytania... tak jak się udziela pozostałym... Jeżeli zdecydowałeś się na "downgrade" u kolegi mechanika... no to teraz szukaj i poszerzaj swoją wiedzę w tym akurat temacie...
My z naszej strony możemy ci jedynie życzyć powodzenia {%-)
Obrazek
Obrazek

Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez Bowler » 05.12.2013, 14:01

Longeret napisał(a):
Strugi napisał(a):My z naszej strony możemy ci jedynie życzyć powodzenia {%-)

tak.. i do zobaczenia w dziale "Pierwsza pomoc" ....
Bowler
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz

Postprzez Zwolan » 05.12.2013, 14:22

Nie dość że na CFW jest możliwość grania w kopie, nie to za mało, jeszcze trzeba konsole po taniosci przerobić. Ja rozumiem, że my jako typowi szarzy Polacy nie zarabiamy kokosów, ale na takie rzeczy warto odłożyć trochę grosza i oddać profesjonalnemu serwisowi który ma na swoim koncie już kilkanaście albo kilkadziesiąt konsoli po downgrad'zie niż bawić się w takie rzeczy samemu. O tak już pokazałeś swoją wiedzę na ten temat próbując wgrać na OFW downgrader do CFW. Czytanie widocznie boli.
Zwolan
Gold Member
Gold Member

Poprzednia stronaNastępna strona

• Sponsorzy

Powrót do News