Wymiana dysku i aktualizacja

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Wymiana dysku i aktualizacja

Postprzez koloboro » 13.11.2013, 21:21

Witam specjalistów
Dostałem do naprawy ps3 slim po upadku. Poleciał dysk. Wsadzam drugi i nie mogę zainstalować aktualizacji. Konsola nawet nie pyta o to czy go sformatować. Sformatowałem go przez recovery. Następnie wkładam pendriva z aktualizacją wciskam start i select i nie znajduje odpowiednich danych do aktualizacji.

pytanie czy nowy dysk musi mieć jakąś partycję czy ma być pusty?
koloboro
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Wymiana dysku i aktualizacja

Postprzez marciniak » 13.11.2013, 21:26

Ma być pusty ps3 i tak przerobi (czyli powinno sformatować)na swój system plików itp.(bynajmniej powinno)normalnie się uruchamia po zmianie dysku czy co się dzieje?może coś jeszcze się uszkodziło podczas upadku a nie tylko dysk %-)
ps.ścieżka paprawna z softem itp.wgrywasz(próbujesz wgrać soft taki jaki był przed uszkodzeniem czy byle jaki zapodajesz?)powinno się próbować wgrać taki jaki był... :wink:
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez koloboro » 13.11.2013, 23:20

pierwszy komunikat to naciśnij PS na padzie.
drugi to:
nie można uruchomić oprogramowania systemu
naciśnij ps aby spróbować zrestartować system.
jesli nie można zrestartować systemu trzeba ponownie sformatować partycję pamięci masowej systemu i ponownie zainstalować oprogramowanie systemu.
podłącz nośnik zawierający dane do aktualizacji wersji 4,5 lub nowszej i naciśnij start i select itd

ścieżka poprawna, wgrywam 4.5 jak sobie konsola życzy. prubuję już drugi dysk i dalej to samo. jak naciskam start i select pomieli trochę na pendrive i wywala komunikat że nie znaleziono odpowiednich danych do aktualizacji itd
ręce opadają

problem rozwiązany. złe pendrivy, podłączyłem twardy dysk usb z aktualką i poszło
koloboro
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez disp3ns3r » 14.11.2013, 22:45

Pendrive pewnie ntfs a nie fat32 :D

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
Jeśli moja odpowiedź ci pomogła naciśnij Obrazek
Obrazek
disp3ns3r
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Firmware: Habib 4.50
PSN ID: GratkaMessiego

Postprzez szczepan77 » 14.11.2013, 23:48

Miałem podobny problem

Spróbuj tak:

Sformatuj pena tradycyjnie przez windowsa mój komputer->prawym na pena->z menu kontekstowego kliknij formatuj...
Jak już ukaże się okienko zwróć szczególną uwagę typ plików, musi być FAT32 następnie klikasz na "Przywróć ustawienia domyślne urządzenia" w tym momencie Rozmiar jednostki alokacji powinien się ustawić na domyślny ! Etykietę woluminu zostawiasz pustą ! Nie zaznaczaj czasem "szybkie formatowanie" ma być pełne ! ! !

Następnie lecisz dalej, oczywiście ścieżka na penie X:/PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP
gdzie "PUP" to nie nazwa pliku tylko "typ pliku" nie wchodzący w bezpośrednio w człon nazwy, jest przydzielony do nazwy z niejako z urzędu ! Gdzie plik PS3UPDAT.PUP to oczywiście identyczny soft jaki był wcześniej, zwróć na to szczególną uwagę gdyż w moim przypadku był soft HABIB CFW 4.50, sciągłem wiec HABIB CFW 4.50 i nie czytało wiec metodą prób i błędów zapodałem kolejno HABIB CFW 4.50 v1.01 i naszykowanego miałem również HABIB CFW 4.50 v1.02
Poszło przy HABIB CFW 4.50 v1.01 gdyż takiego miałem już wcześniej ! Nie pomyl się i dowiedz oczywiście czy masz tam OFW czy CFW bo to bardzo ważne ! W PS3 sprawdź oba porty USB po kolei !
Jeżeli zrobisz wszystko tak jak ci opisałem to musi odpalić niema możliwości innej !
Jeżeli nie odpali to znaczy ze coś źle robisz ! Zaufaj mi bo ja też błądziłem przy tym problemie !
Jeśli Pomogłem Kliknij Na Łapę ;)
szczepan77
Banned
Diamond Member

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy
Firmware: REBUG 4.65 COBRA7.03

Postprzez marciniak » 15.11.2013, 10:19

problem rozwiązany. złe pendrivy, podłączyłem twardy dysk usb z aktualką i poszło

Napisał ze problem sam rozwiązał....szczepan77 przyda się dla innych... :wink:
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych