Co po formacie - Pomocy

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Co po formacie - Pomocy

Postprzez spiewak_b » 09.11.2013, 23:24

Cześć wszystkim,
Potrzebuje pilnie Waszej fachowej pomocy, otóż...
Posiadam PS3 Slim 320gb, przerobioną cfw rogero 4.46 z multimanem (niestety sam jej nie przerabiałem, ponieważ nie czułem się za pewnie w tym temacie i zrobił to mój znajomy).
Problem zaczął się jakieś trzy dni temu. Zassałem kilka nowych gier, które wrzuciłem na dysk zewnętrzny w celu ich sprawdzenia. Jedną z gier był nowy Call of duty, a druga to Assanis creed, gry normanie sie odpaliły lecz call of duty po dosłownie minucie gry zawieszał konsolę (pomyślałem ze może przyczyną jest granie z dysku zewnętrznego), co do assasina także się uruchomił lecz podczas instalacji plików zawieszał konsole na 40 kilku procentach. Wyłączyłem normalnie sprzęt i poszedłem spać nie kombinując już nic więcej. Gdy na następny dzień odpaliłem PS pokazał mi się komunikat z koniecznością przywrócenia plików systemu (czy jakoś tak) i wszystko było ok do 12%, a później dzień czekania (średnio 1% na 30 minut), cierpliwie wyczekałem do końca lecz po skończeniu przywracaniu system się zrestartował i kolejny raz wymuszał przywracanie tych plików (bez możliwości pominięcia). Poczytałem trochę na forach i komuś polecono uruchomienie tryby recovery i zrobienie przywracania bazy danych lub plików systemu, a w ostateczności format. Zacząłem od przywracania bazy (system staje na "trwa przygotowanie"), zrobiłem przywracanie systemu (to samo), aż przeszedłem do formatowania. Trwało to może 2 minuty i konsolka się odpaliła jak nowa, lecz problem polega na tym, że nie wiem co dalej zrobić, ponieważ nie wiem co w konsoli zostało tzn, po uruchomieniu pojawia się animacja z tłem na której mam napis ROGERO 4,46 (chodzi o tę animację przed info o epilepsji).
Czy to oznacza że nie muszę instalowąć ponownie CFW?
Nie wiem co mam dalej zrobić, w konsoli został INSTALL PACKAGE FILES lecz gdy podłączyłem pena z instalką multimana, nic nie jest widoczne.
Sorry że się tak rozpisałem ale chciałem dokładnie naświetlić sprawę.
Posiadam tylko podstawową wiedzę, jeśli chodzi o jailbrake itd, byłbym wdzięczny BARDZO jeśli ktoś mógłby mi pomóc i opisać krok po kroku co powinienem dalej zrobić i co mogło spowodować taką usterkę?
spiewak_b
Newbie

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Co po formacie - Pomocy

Postprzez marciniak » 10.11.2013, 09:21

CFW widocznie zostało(jak nie wyskoczyło info że trzeba ponownie zainstalować soft to widocznie nie trzeba)...zainstaluj Multimana na nowo z instal packages file i powinno śmigać wszystko jak poprzednio...
plik pkg z MM wrzucasz w główną ścieżkę na pendrive bez żadnych folderów i instalujesz jak nie ogarniasz co i jak poczytaj
standardowa-procedura-instalacji-homebrew-na-ps3-t71.html
Nie pomagam na pw.

Za ten post autor marciniak otrzymał podziękowanie od
spiewak_b (10.11.2013, 16:38)
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez spiewak_b » 10.11.2013, 16:51

Faktycznie instalacja Multimana sie udała, nie wiem dlaczego wcześniej nie widział pena.
Mam jeszcze pytanie
Co mogło spowodować taką usterkę?
Problem z grą, którą zassałem czy próba zagrania z dysku zewnętrznego?
Chciałbym uniknąć takiego problemu ponownie.
Dziękuję za pomoc...
spiewak_b
Newbie

Postprzez marciniak » 10.11.2013, 18:20

Albo coś z grami nie tak albo z dyskiem...obstawiam że prędzej coś z dyskiem
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez spiewak_b » 10.11.2013, 21:18

jest jednak jakiś problem...
Sprawdzająć w XBM wersję oprogramowania pokazuje mi ze mam 4.46..
Multimann 4.50.01 full sie zainstalował z pena bez problemów lecz gdy pobieram przez multmana np. showtime czy lastgame nie ładuje mi nic do install package... Gier co prawda jeszcze nie wgrywałem na dysk konsoli ale wygląda mi to wszystko jakoś inaczej niż wcześniej...
Wcześniej nie miałem takich problemów. Tak samo aktualizacja z pozycji Multimana do najnowej wersji tez nie przechodzi (po około 5% zrywa pobieranie)...
Zauważyłem jeszcze ze nie moge sie zalogować w XBM do PSN... Wczesniej pobrała mi sie zakładka TV gdzie miałem iple itd... Teraz przy próbie zalogowania sie do psn każe mi zaktualizować system...
A i jeszcze jedno... Prawie za każdym razem po wyłaczeniu konsoli (normalnie -poprzez funkcję WYŁACZ SYSTEM) i ponownym jej uruchomieniu konsola wymusza wykonanie PRZYWRCANIA PLIKÓW SYSTEMU...
Nie wiem co jest z nich grane... Czy gdyby Dysk był uszkodzony to moze konsola działać (z płyty gram normalnie) a mogą dziać sie inne problemy? czy lepiej zrobić jakiś totalny hard reset i wrać wszystko od nowa? Jeśli tak to jak to zrobić ponieważ po wcześniejszym FORMATOWANIU sądziłem ze konsola bedzie jak nowa (tzn. z OFW) a okazało sie że Rogero pozostał?
Sorry że tak chaotycznie to opisuje...
spiewak_b
Newbie

Postprzez marciniak » 10.11.2013, 21:25

Widocznie dysk ci się sypie bynajmniej ja tak obstawiam...dysk ps3 cały czas pracuje nawet jak grasz z płyty zapisuje sejvy itp.do psn się nie zalogujesz bo najnowsze OFW to 4.50 a Ty masz 4.46 i dlatego chce aktualizować...spróbuj zainstalować na nowo CFW 4.46 i resztę ale nie wiem czy to coś da spróbować można
instalacja-nowego-cfw-na-konsoli-t3457.html
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez spiewak_b » 10.11.2013, 21:44

Ok,zaraz bede walczył...
Jeszcze tylko jedno tak dla pewności...
Chciałbym teraz spróbować wersje od habib, czy mogę ją zainstalować zgodnie z istrukcją jaką mi podałeś bezpośrednio na rogero?
spiewak_b
Newbie

Postprzez Konr@do » 11.11.2013, 00:52

Dziwne problemy... Ja bym radził odbudowę bazy danych oraz przywrócenie systemu ps3 z poziomu recovery menu. Soft został po formacie, gdyż nie znajduje się na dysku konsoli, a na kości NAND. Tak, habiba możesz instalować od razu z Rogero i będzie to dla Ciebie najlepszy wybór :)
Obrazek

Za ten post autor Konr@do otrzymał podziękowanie od
spiewak_b (11.11.2013, 01:26)
Konr@do
[*] R.I.P. 27.08.17 [*]
[*] R.I.P. 27.08.17 [*]

Otrzymał podziękowań: 411 razy
Firmware: Habib 4.46 Cobra
PSN ID: Konrado 359

Postprzez spiewak_b » 11.11.2013, 01:38

OK, sformatowałem jeszcze raz na wszelki wypadek, odbudowałem bazy i przywróciłem system...
Czy mógłbyś mi pokrótce powiedzieć dlaczego lepszy dla mnie habib? Czy zauważę różnicę?
spiewak_b
Newbie

Postprzez marciniak » 11.11.2013, 08:53

Habib z XMB szybciej ładuje gry i instaluje pliki z instal packages file w porównaniu do Rogero bynajmniej ja zauważyłem takie zmiany ale potwierdzali też to inni...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez spiewak_b » 11.11.2013, 10:53

No i lipa... Wszystko zrobiłem tak jak poradziliście i niby wszystko ok, ale...
Wczoraj wszystko się dobrze poinstalowało, wrzuciłem na dysk konsoli grę, odpaliłem i wszystko było ok...
Dziś włączyłem konsole, połączyłem ftp (żeby skopiować więcej gier) lecz nie widać żadnych plików w "dev_hdd0"...
Zrestartowałem konsole i ponownie konieczności odbudowy plików systemu stoi na 8%... zero reakcji...
Chyba faktycznie problem z dyskiem jak pisał marciniak...
Proszę jeszcze o info... Czy musze kupić jakiś "specjalny" dysk do PS3? i jaki jest mniej więcej koszt ok. 320gb?
spiewak_b
Newbie

Postprzez marciniak » 11.11.2013, 11:10

Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite