Złapanie Bricka, Wymiana Dysku a Soft Konsoli

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Złapanie Bricka, Wymiana Dysku a Soft Konsoli

Postprzez szczepan77 » 03.11.2013, 15:56

Witam Wszystkich

Na wstępie pragnę zaznaczyć iż zakładam ten post ponieważ przeryłem calutkie forum wszyściutkie strony i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, ponadto zadałem pytanie w podobnym wątku, lecz bez odpowiedzi !
(PS Jeżeli ktoś zarzuci mi ze było tego pełno, korzystaj ze szukaj, czy czytanie nie boli lub poradnik dla zielonych itd. To najpierw po proszę o linka z odpowiedzą na zadane pytanie a nie sugerowanie się domysłem lub bez urazy dziurawa pamięcią ! Ponieważ niema tego na bank na forum, poświeciłem sporo czasu i ryłem wszędzie na forum gdzie to tylko możliwe) Google odpuściłem ponieważ jest to źródło wiedzy powszechnej, lecz nie koniecznie zaufanej, zresztą podobnie jak niektóre filmiki na youtube, w przeciwieństwie do naszego forum.

Aczkolwiek zgodzę się iż były posty o tematyce podobnej, lecz nie identycznej jak moje obecne położenie !

A więc zacznę od samego początku:

- 31.10.2013 Trafiła do mnie PS3 CECHP04 DATACODE 8C z dyskiem 40GB i OFW 2.53
- Postawiłem OFW 3.55, następnie CFW 3.55 KMEAW i Multimana itd.
- Postanowiłem ze względu na zabawę z fixami przejść na CFW HABIB 4.50 v1.01 (Zresztą za rada marciniak) za co mu naturalnie bardzo dziękuje jak i też za inne cenne rady i uwagi :)
Habiba wgrałem przez recovery dla pewności zgodnie z poradnikiem dla zielonych.

- Załatwiłem dysk od kumpla 80GB (Utworzyłem partycje podstawowa w systemie plików FAT32 i sformatowałem, wszystko programem Acronis Disk Director Suite) wyłączyłem konsole wyciągnąłem stary dysk 40GB podpiąłem "nowy" 80GB, włączyłem konsole i najpierw pokazał się komunikat PSbuton itd. następnie zrestartuj konsole, dane na dysku zostaną utracone, wiec zrestartowałem, a później z powrotem od początku cala kombinacja i prośba o włożenie nośnika USB z softem równym lub większym niż 4.50, nawet podłączyłem pena oczywiście ścieżka PEN:\PS3\UPDATE\PS3UPDATE (z tym samym Habibem sformatowanego w systemie plików FAT32)
- Po kliknięciu jednoczesnym START i SELECT nie widzi softu (Próbowałem z 2ma Penami z mizernym skutkiem)
Postanowiłem więc zacząć lekturę na naszym wspaniałym forum :D
- Znalazłem podobny wątek najbliższy mojemu przypadkowi lecz odpowiedzi w nim niema, a dotyczy on wyłącznie OFW/CFW 3.55: post15599.html?hilit=Wymiana%20dysku#p15599
Spox_2 ostrzega w nim o możliwości złapania na konsoli "bricka" przy złym postępowaniu

Było też wiele podobnych wątków w których, różni użytkownicy, różnie się wypowiadali na temat ponownej instalacji softu po wymianie dysku:

- Jedni uważali iż trzeba instalować soft za każdym razem po wymianie dysku
- Drudzy z kolei iż nie trzeba instalować softu po każdej wymianie dysku

Uwagi tych drugich wydawały mi się bardziej poprawne, dlatego że po co instalować soft po wymianie dysku skoro znajduje się on w pamieć NAND/NOR ?! Rozumiem Multimana i inne programy które zapisują się na dysku, to nieuniknione !

Ciekawostką jest również fakt iż po podpięciu starego dysku 40GB (na którym śmigam obecnie i hula aż miło) pod kieszeń USB i podłączeniu do komputera w programie Acronis Disk Director Suite widać go lecz żadna partycja nie jest utworzona, wygląda to tak jakby wszelkie partycje zostały zniszczone i pełna pojemność dysku czeka aż się na niej utworzy jakakolwiek partycje...

Dysk 80GB do którego się przymierzam jest sprawny, w lapie na przejściówce USB widzi go normalnie i też normalnie funkcjonuje ! Próbowałem też tak z nim, ze zniszczyłem partycje w w/w programie i podłączyłem do PS3 i nadal to samo, co bym nie robił cały czas stoję w miejscu !

Leci do mnie dysk 350GB i zastanawiam się czy będzie ten sam problem...

Dlatego też założyłem ten wątek ponieważ chce się odpowiednio zachować żeby nie uwalić konsoli, a moja wiedza na tym poziomie mi po prostu na to nie pozwala :cry:

Bardzo bym prosił użytkowników którzy mieli podobny problem lub maja odpowiednią wiedzę o konkretne opinie...
Z góry przepraszam za długi opis, ale chciałem dokładnie wszystko opisać :wink:
Jeśli Pomogłem Kliknij Na Łapę ;)
szczepan77
Banned
Diamond Member

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy
Firmware: REBUG 4.65 COBRA7.03

Sponsorzy

Re: Złapanie Bricka, Wymiana Dysku a Soft Konsoli

Postprzez disp3ns3r » 03.11.2013, 16:52

Ja bym nie formatował jakimś programem, po prostu tym co daje nam Windows. Nie napisaleś czy tego użyłeś też. Wrzuć może jakiś inny soft na pendrive'a np. 3.55 OFW. Metody prób i błędów. Musi zaskoczyć. Znam to ze swojego doświadczenia z komputerem i trochę z ps3.
Jeśli moja odpowiedź ci pomogła naciśnij Obrazek
Obrazek
disp3ns3r
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 33 razy
Firmware: Habib 4.50
PSN ID: GratkaMessiego

Postprzez marciniak » 03.11.2013, 17:03

Z tego co się orientuje to zależy od modelu ps3 czy trzeba ponownie wgrywać CFW po wymianie dysku :wink:
Ps3 ma swój specjalny system plików i nie jest to FAT32(dlatego na pc nie widzi ci partycji)po włożeniu dysku ps3 chce formatować na swój system plików i to jest raczej nieuniknione a potem trzeba wgrać soft bo część softu mieści się na kości(ale czemu ci nie widzi to nie wiem) a cześć na dysku(taki sam jak był przed wymianą dysku)słyszałem że operacje z wymianą dysków lepiej jest przeprowadzać na OFW
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez szczepan77 » 03.11.2013, 17:27

Windowsowym nie próbowałem ! Obczaję później ! Co do doświadczenia z PC to również mam dość spore, niestety z ps3 cały czas się uczę ;) Metodą prób i błędów nie chce złapać bricka konsoli... instalując Na Habiba CFW 4.50 OFW 3.55 a wiem że takie przypadki też były

Jak sprawdzę czy mój model konsoli CECHP04 DATACODE 8C wymaga czy też nie wymaga ponownej instalacji CFW po wymianie dysku ?
szczepan77
Banned
Diamond Member

Postprzez marciniak » 03.11.2013, 17:30

Moim zdaniem jak by nie wymagało ponownej instalacji softu po wymianie dysku to by nie wyskakiwał komunikat że trzeba wgrać soft...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez kormoran » 03.11.2013, 17:32

marciniak napisał(a):Z tego co się orientuje to zależy od modelu ps3 czy trzeba ponownie wgrywać CFW po wymianie dysku :wink:
Ps3 ma swój specjalny system plików i nie jest to FAT32(dlatego na pc nie widzi ci partycji)po włożeniu dysku ps3 chce formatować na swój system plików i to jest raczej nieuniknione a potem trzeba wgrać soft bo część softu mieści się na kości(ale czemu ci nie widzi to nie wiem) a cześć na dysku(taki sam jak był przed wymianą dysku)słyszałem że operacje z wymianą dysków lepiej jest przeprowadzać na OFW

Kolega ma w 100% rację że wszystko zależy od modelu. Modele do CECHG włącznie mające pamięć NAND mogą przechowywać całość OFW/CFW w pamięci gdyż jej rozmiar to 256MB (są dwie kostki po 128MB). Modele od CECHH do obecnych mają pamięć NOR o pojemności 16MB (jedna kostka), w której przechowywana jest główna część OFW/CFW a reszta jest właśnie na dysku twardym. Próbowałem na CECHG zmieniać dysk i tam chciał tylko sformatować pamięć masową (dysk) bez konieczności posiadania na Pendrive softu. W posiadanym przeze mnie obecnie CECHJ jest już pamięć NOR, tu przy zmianie dysku konieczny jest OFW/CFW na pendrive, ponieważ konsola po sformatowaniu dysku instaluje resztę oprogramowania (to co się "nie mieści" w NOR) na dysku twardym. Dlatego z tego co wiem (osobiście nie próbowałem) w modelach z NAND można było mieć kilka dysków i je przekładać, a w modelach z NOR nie jest to możliwe.
Jak Ci pomogłem kliknij w łapkę ;-)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Firmware: HABIB 4.50

Re: Odp: Złapanie Bricka, Wymiana Dysku a Soft Konsoli

Postprzez Dlugin2 » 03.11.2013, 17:37

Zrób format na ntfs, i wrzuć go do konsoli. Ściągnij także cfw z innego źródła. Też kiedyś tak miałem że nie chciało załapać. Musi pójść.
Dlugin2
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy
Firmware: 4.46 Habib mM 4.46

Postprzez szczepan77 » 03.11.2013, 17:45

kormoran napisał: Próbowałem na CECHG zmieniać dysk i tam chciał tylko sformatować pamięć masową (dysk) bez konieczności posiadania na Pendrive softu

Widzisz też mam CECHG i u mnie woła o soft

Waszym zdaniem najlepiej w celu uniknięcia bricka lepiej zapodać mu na penie OFW 3.55 jak radził marciniak (wcale tak nie radziłem) czy lepiej takie samo CFW HABIB 4.50 v1.01 jakie mam ? Lub może CFW HABIB 4.50 v1.02 ?

-- 03.11.2013, 16:51 --

Ogólnie z tego co wyczytałem wczoraj ryjąc na forum, zdania w kontekście wgrywania softu w takiej sytuacji tez są podzielone, jedni uważają ze bezpieczniej jest przeprowadzać operacje taka na OFW 3.55 inni uważają ze na CFW identycznym jaki się miało przed zmianą dysku, pytanie zasadnicze to kto ma racje ?!
szczepan77
Banned
Diamond Member

Postprzez kormoran » 03.11.2013, 17:52

Mam w domu jeszcze dziś CECHG teraz i sprawdzę ją wieczorem czy będzie chcieć softa przy zmianie dysku, napiszę później co wyszło. Na pewno CECHJ chce softa.
Ja wgrywałem 4.50 Habib bo takiego miałem i nie było problemu (taki miałem przed wymianą dysku).
kormoran
Gold Member
Gold Member

Postprzez marciniak » 03.11.2013, 18:02

Nic nie mówiłem że masz wgrac OFW 3.55 na Habib 4.50...tylko że słyszałem że lepiej wymieniać dyski na OFW ale nie znaczy to ze przez wgranie OFW 3.55 na Habib 4.50 tylko zejść downgraderem 999 czy tam poprzez downgrade ...ja bym tak nie wgrywał bo prawdopodobieństwo bricka jest duże na moje oko i podkreślam jeszcze raz że wcale nie zalecałem ci tak robić... jak już to dokładnie taki sam soft trzeba próbować wgrać jaki był przed wymianą dysku
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez kormoran » 03.11.2013, 20:31

Hej,

jestem po sprawdzeniach, które wcześniej obiecałem że zrobię.

Konsola CECHG04 DataCode 7D. Wgrany soft Habib 4.50. Na dysku w konsoli wgrany MM, Tomb Raider i Fifa 14.
Wyciągnąłem dysk i włożyłem nowy, sformatowany pod NTFS pod windowsem. Pojawił się komunikat:
Pamięć masowa systemu musi zostać sformatowana.
Podczas formatowania wszystkie dane w pamięci masowej systemu zostaną usunięte.
Czy chcesz sformatować?

Dałem tak, pojawił się jeszcze jeden komunikat ostrzegający, że danych po formacie nie da się odzyskać, no więc znów dałem tak, format się odbył, pojawił się komunikat aby wcisnąć X aby zrestartować konsolę, no więc wciskam X, konsola się restartuje i wstaje.

Widać również że profile użytkowników również trzymane są w NAND, gdyż obydwa konta, które stworzone były na konsoli były dostępne do wyboru. Wrzuciłem więc MM, testowo wgrałem Angry Birds Trilogy. Wszystko hula. Wyciągam więc ten dysk i wkładam oryginalny. Znów wszystko hula jak tralala.

Ta konsola na pewno model CECHG, sprawdzałem płytę główną, jest tam na pewno SEM-001, która na pewno ma 2xNAND 128MB (wiem, bo sam downgrade'owałem tą płytę). Czyli to co napisałem wyżej musi się zgadzać.

PS Jeśli ktoś nie wierzy to mogę podesłać zdjęcia bo robiłem :P
kormoran
Gold Member
Gold Member

Postprzez mantesinf » 03.11.2013, 21:16

Hmmm... Wrzuć wszystko co masz na ten temat... zdjęcia i inne pierdoły :) Zobaczymy jak się wypowie na ten temat Spox_2 :) Robi przy tym z dnia na dzień więc wie o co chodzi :)
Obrazek

Za ten post autor mantesinf otrzymał podziękowanie od
szczepan77 (15.11.2013, 00:13)
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Firmware: CFW HABIB Cobra 4.75

Postprzez marciniak » 03.11.2013, 21:22

A po co ma się wypowiadać spox_ 2 w tym temacie wszystko jest jasne co i jak i nie rozumiem po co ci zdjęcia i inne pierdoły...
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Postprzez mantesinf » 03.11.2013, 21:28

Mr. Spox_2 mógłby coś dodać od siebie jak kormoran o czymś zapomniał :) Z resztą zdjęcia mogły by się przydać innym użytkownikom forum.
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Firmware: CFW HABIB Cobra 4.75

Postprzez kormoran » 03.11.2013, 22:14

Wersja oprogramowania:
http://www.picshot.pl/public/view/380151

Pierwszy komunikat po włączeniu konsoli:
http://www.picshot.pl/public/view/380152

Drugi komunikat po zatwierdzeniu pierwszego:
http://www.picshot.pl/public/view/380153

Potem pokazał się tylko komunikat aby nacisnąć X aby zrestartować konsolę.

Płyta główna dokładnie taka jak tu:
http://www.psdevwiki.com/ps3/SEM-00x

Chyba wszystko. Wydaje mi się że zamieściłem już wszystko co zrobiłem. Procesu hardwarowego downgrade nie pokazuje bo trzeba mieć teensego aby to zrobić (w moim przypadku).

Za ten post autor kormoran otrzymał podziękowanie od
szczepan77 (15.11.2013, 00:13)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Następna strona

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych