Brzydka grafika

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Brzydka grafika

Postprzez Koperek112 » 24.10.2013, 14:47

Witam.
Niedawno zdowngradeowałem konsolę i zainstalowałem najnowszego multimana oraz rogero.
Problem w tym, że obrazki w menu multimana wyglądają brzydko(szczególnie krawędzie).
Kiedy porównuję GTA 5, diablo 3 na mojej konsoli do filmików na Youtube widać sporą różnicę.
PS3 jest podłączone do monitora 23 cale Samsung XL2370HD kablem HDMI. Downgrade robiłem w serwisie VF w Kielcach.
Koperek112
Member
Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Brzydka grafika

Postprzez Longeret » 24.10.2013, 15:28

Spróbuj może podłączyc konsole pod inny tv... I wtedy zobacz, jeżeli na innym odbiorniku będzie dalej słaba grafika to tam jeszcze w opcjach można pogrzebać...
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez kormoran » 24.10.2013, 15:42

A tak z ciekawości jaką masz ustawioną rozdzielczość wyjściową? Sprawdź raz jeszcze ustawienia video czy jest ona poprawna (czasem zła wartość odświeżania również może takie cuda powodować).
Jak Ci pomogłem kliknij w łapkę ;-)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 34 razy
Firmware: HABIB 4.50

Postprzez Koperek112 » 24.10.2013, 16:05

Wszystko ustawiło się automatycznie po pierwszym podłączeniu konsoli.
Rozdzielczość 1920x1080
Koperek112
Member
Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez kormoran » 24.10.2013, 21:56

Nie wiem czy dokładnie to samo miałem, ale gdy jedna z konsol, które miałem była w stanie przed yoldem zaczęły się dziać właśnie cuda z obrazem, paski, kreski, kropeczki, rozciągało obraz itp. Ponieważ miałem jeszcze jedną w zanadrzu rozebrałem ją i po włączeniu próbowałem dociskać okolice RSX'a - wszystkie usterki zanikały. Konsola oddana do reballingu i sprawa rozwiązana na stałe.

Nie chcę Cię straszyć ani zapewniać o słuszności tej tezy, być może coś innego u Ciebie zaczyna się psuć. W stacjonarce miałem podobne objawy jak padała pamięć video karty graficznej.

Spróbował bym na koniec jak wygląda obraz po podłączeniu do telewizora zwykłymi kablami (nawet tymi co masz w zestawie z PSką). Do wysyłania obrazu po HDMI jest osobny układ i jeśli na zwykłych kablach (cinch) będzie obraz dobry to można też obstawiać usterki w tym właśnie układzie.
kormoran
Gold Member
Gold Member

Postprzez Spox_2 » 24.10.2013, 22:41

W pierwszej kolejności przestaw sobie rozdzielczość na 720p.

Tą PS3 obsługuje natywnie, natomiast 1080p to tak naprawdę bariera nie osiągnięcia w większości gier PS3 (do tej pory tylko parę gier jest w natywnym fullHD 1080P)

Jeżeli w konsoli masz ustawione 1080p a gra jest pod 720p to może się okazać iż monitor powiększa/rozciąga sztucznie obraz do tej wielkości której nawet fizycznie nie obsługuje.

Reasumując, obraz traci na jakości i ostrości.

A dociskanie RSXa palcem ? Pierwsze słyszę :)
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez kormoran » 24.10.2013, 23:02

Najprawdopodobniej płyta była przegrzana, próbowałem tego już w innych urządzeniach i na szybko zawsze działało ;-) Dociskałem RSX przez radiator (tą blachę co się przykręca) i pomagało ;-), ponieważ nie dysponuje sprzętem do reballingu najpierw próbowałem innymi metodami ;-) Ogólnie wyznaję zasadę że lepiej nie pogarszać sprawy, bo ktoś może to zrobić lepiej. Dlatego nie grzeję "na pałę" opalarką, wolę takie rzeczy zostawiać bardziej wykwalifikowanym specom (hot airem też tego nie robię, chodź takowego mam).
kormoran
Gold Member
Gold Member

Postprzez Spox_2 » 25.10.2013, 09:46

Znam z 10 serwisów co naprawiaja PS3 za pomocą opalarek/hotair'ow/stacji BGA - mowa o technice reflow (czyli wygrzanie płyty głównej/układu BGA do takiego poziomu aż cena bezolowiowa osiągnie rozpływ), skuteczność takiej naprawy rozpoczyna sie od paru dni, a znam i takie co smigaja ponad 6 misiesiecy i wiecej (wszystko w zależności od użytych materiałów, wiedzy i sprzętu).

Pełny reballing BGA to juz inna bajka . W PS3 zaliczany do grona elitarnych napraw. W skrócie, większość serwisów nie wie/nie ma czym "ugryźć" płyty głównej PS3 i stad na całym rynku wytworzyla sie opinia iż PS3 po naprawie szybko pada.
Dlaczego ?
Serwis podaje ze robi reballing a tak naprawdę w ruch leci technika reflow.
Jedna konsola podziała krótko, druga długo i stad sa takie a nie inne efekty oraz pozniej opinie.

Co jakis czas poprawiamy Konsole PS3 po innych serwisach i niestety widze jak wyglądała poprzednia naprawa.
Potem sie dziwić ze konsola pracuje krótko oraz głośno.

Koniec pisania i jade do serwisu. Pozdr :)
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc