1. Tak pendrive musi być w FAT32 bo taki system plików z dysków zewnętrznych odczytuje PS3
2. Przykładowo Rogero CFW 4.30 V1.04 waży 192 mb to myślę że jakiegoś pendriva powyżej tej wagi posiadasz.
3. Lepiej zrobisz jak kupisz dysk przenośny pod USB np 100GB lepiej przysłuży Ci się do przerzucania gier niż pendrive 32gb. Chyba każda pojemność pozwala mieć dyski i pendrive w FAT32. Backupy gier wrzucacasz do folderu GAMES/GAMEZ umieszczonego bezpośrednio na dysku USB/pendrive. A najlepiej zrobisz jak kupisz dysk USB 500 GB albo 1TB i wtedy nie będziesz musiał przerzucać gier na dysk PS3 bo zatrzymasz je na dysku zewnętrznym czyli tym pod USB i będziesz miał miejsce na konsoli na gry które działają tylko z wewnętrznego twardziela. Gry przerzucasz w prosty sposób bo wrzuceniu na dysk usb lub pendriva wchodzisz w Multimana i on sam znajdzie grę z pamięci zewnętrznej, wtedy będziesz miał opcję do wyboru albo uruchomić grę lub skopiować ją do wewnętrznego.
4. Fixy są w większości do gier które wymagają softu 3.56 i powyżej i służą do tego żeby móc dana grę uruchmić np na cfw 3.55 kmeaw, coś podobnego jak crack w grach na PC. Fixy są potrzebne przy nowszych grach, przy tych starszych nie. Fixem nazywamy patch w formie update gry np update.bles01710.pkg który instalujesz z Install Package Files lub multimana. Może też być fix jako eboot.bin czyli tak jakby crack do gry PS3. Fix zazwyczaj jest z innego źródła niż gra albo np od Duplex z tego samego bo oni wydają release gry na 4.30 i fix do niej na 3.55. Jeśli będziesz miał CFW 4.21 i wyżej nie będziesz potrzebował fixów

Fixa w postaci .pkg z grą łączysz po przez zainstalowanie go z Install Package Files a on sam znajdzie miejsce albo w postaci eboot.bon wrzucasz w folder z grą.
5. Z tego co pamiętam da się wyłączyć aktualizacje automatyczne i wtedy jedynie możesz ręcznie zaktualizować. Żeby do tego nie doszło możesz na cfw 3.55 zainstalować spoofer z najnowszym numerkiem np teraz 4.31 który będzie imitował ze masz taki soft albo użyjesz nowego CFW 4.30 które nie da sie zaktualizowawszy bo jest wyposażone w spoofer już w czasie instalacji i zabezpiecza cie przed przypadkowym zaktualizowaniem do ofw
Jak gdzieś coś źle napisałem to mnie poprawcie.