Postanowiłem zainstalować na konsoli 4.11 spoofer żeby sprawdzić czy oprócz grania w psn można również grać w oryginalne gry z płyt wymagające wyższego systemu (od cfw 3.55). No i wygląda na to że nie do końca.
1. Mam Space Marine i włączyłem go na obu wersjach systemu. Na starym oczywiście chce aktualizacji, a na 4.11 po włączeniu jest ciemny ekran i po chwili wywala do menu
2. Skopiowałem grę na dysk multimanem i w ustawieniach kopii na dysku zaznaczyłem opcje "game disc", "internal" i "direct boot". Użyłem też opcji "permissions"
3. Po wciśnięciu startu pojawia się komunikat "game requires ps3 firmware version 3.66. Do you want to change PARAM.SFO version to 3.55?"
I teraz pytanie co z tym zrobić? Wygląda na to że chyba chce zmienić jakiś plik z gry ale nie chcę nic robić w ciemno w mam do stracenia cały dysk z 25 innymi grami więc nie chcę ryzykować. Stąd pytanie czy ktoś już tak robił albo zna się na tyle żeby mieć pewność co się stanie? Teoretycznie jeśli komunikat jest w multimanie to z systemem nie powinno się nic stać ale różnie bywa. Albo chociaż wie ktoś czy ten plik jest w folderze z grą czy w systemie konsoli?