Pisanie Homebrew

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Pisanie Homebrew

Postprzez mati881 » 20.06.2012, 20:27

Witam
Mam takie pytanie w jaki sposób i w jakim jezyku pisze sie homebrew na ps3? jakis kompilator,sdk?
an cfw widziałęm pare aplikacji wiec jest to mozliwe, tak samo róxne downgrade
mati881
Member
Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Pisanie Homebrew

Postprzez iraslbn » 20.06.2012, 22:06

Nikt Ci dokładnie nie wytłumaczy jak się pisze itp. To są lata pracy (doświadczenia, umiejętności etc). Program tu nic nie pomoże, jeśli nie znasz języka programowania. Proponuję zacząć od turbo pascala itd..... :E
Łatwiej byłoby napisać coś na pc niż na ps3.
CFW (zmodyfikowany oryginalny soft) krótko mówiąc "powstało" dzięki exploitowi - wyjaśnienie poniżej.

Exploit
Skocz do: nawigacji, szukaj

Exploit - program mający na celu wykorzystanie błędów w oprogramowaniu.

Najczęściej program taki wykorzystuje jedną z kilku popularnych technik, np. przepełnienie bufora, przepełnienie sterty, format string. Exploit wykorzystuje występujący w oprogramowaniu błąd programistyczny i przejmuje kontrolę nad działaniem procesu – wykonując odpowiednio spreparowany kod bajtowy, który najczęściej wykonuje wywołanie systemowe uruchamiające powłokę systemową (ang. shellcode) z uprawnieniami programu, w którym wykryto lukę w zabezpieczeniach.

Ludzi używających exploitów bez podstawowej wiedzy o mechanizmach ich działania nazywa się script kiddies.
iraslbn
Supreme Elite
Supreme Elite

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Firmware: CFW3.55 KMEAW

Re: Pisanie Homebrew

Postprzez mati881 » 21.06.2012, 10:27

Umiem programować pascal,c,c++ itp.
Widze takie samo zorientowanie w temacie co ja :D szkoda bo na PSP programować jest łatwo.
wiec nie rozumiem poco scena ps3 ma ukrywać ten sposób?
Dobra spróbuje sposobem tym co działa na PSP, później dam znac czy dziaął czy nie

ps. ja tu nie mówie o wyszukiwaniu exploitów i uruchamianiu potajemnie kodu tylko mi chodzi o uruchomieniu aplikacji na odblokowanym CFW a to jest ogromna róźnica

-- 25.06.2012, 14:54 --

tu jest wszystko dokładnie wytłumaczone jak się pisze programy na ps3
Kod: Zaznacz cały
Uwaga! Materiał widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Kliknij tutaj aby zobaczyć.

pozdrawiam
mati881
Member
Member

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc