Odtwarzacz blu-ray nie dziala - CD DVD czyta normalnie.

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Odtwarzacz blu-ray nie dziala - CD DVD czyta normalnie.

Postprzez AssistAxel » 05.04.2012, 14:40

Witam wsystkich. To moj pierwszy post, wiec prosze wszystkich o rozumialosc, tym bardziej ze nie pochodze z polski i moze nastapic pare bledow w mojich zdaniach. %-)

Kupilem na internecie PS 3, stara gruba :wink: ze niby nie czyta blu-rayow, ale normalnie DVD i CD. I tak tez jest. CFW dziala, gierki leca bez problemu. CD, DVD slucha/oglada sie tez normalnie. Probowalem odpalic pare gierek z blu-raya, czasem, bardzo rzadko, rozpozna gre, ale jak zacznie czytac, to w nieskonczonosc, lub instalacja zatrzymuje sie na 0%.

Resetowalem naped przyciskiem eject juz pare razy. Uzywalem plyty Audio CD do wyczyszczenia napedu. Nic nie pomoglo.

Mam nadzieje ze moze mi ktos jeszcze cos wiecej poradzic. Niestety brakuje mi jakich kolwiek finansow zeby wyslac ja do naprawy itd. Nie mial bym tak samo problemu z rozebraniem jej, choc wnetrza PS3 jeszcze nigdy nie dojrzalem, ale z instrukcja "krok po kroku" nie mialem raczej na pewno zadnego problemu.

Edit1: Wiem ze niedosc ze nie slim to jeszcze kupilem niesprawna, ale dalem za nia tylko 69€... czy sie myle ze to oferta? :D

Pozdrowienia z Hamburga

~Alex
AssistAxel
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Odtwarzacz blu-ray nie dziala - CD DVD czyta normalnie.

Postprzez webster » 05.04.2012, 15:21

Jedyne co możesz to kupić sobie samemu laser z oznaczeniem do tego modelu i spróbować samemu zamontować.
Pomogłem? Podziękuj przyciskiem Obrazek
Profil forum na facebook'u
Nie ma innego sposobu na downgrade z softów oficjalnych powyżej 3.55 jak użycie programatora(E3 Flasher, Progskeet).
Konsola z data code 1B lub wyższym = nieprzerabialna
webster
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy
Firmware: CFW Rogero 4.30v2.05

Postprzez omen0209 » 05.04.2012, 15:48

jestem przekonany, że masz model z laserem dwu-oczkowym tak jak ja, oczko od Blueray'a jest zarysowane lub uszkodzone w inny sposób i w tym tkwi problem. Nie ma innego wyjścia jak kupić i wymienić laser, dla przykładu w Bydgoszczy taka wymiana w serwisie to koszt 280 zł, przelicz sobie na €.
omen0209
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 7 razy
Firmware: Official Fimware
PSN ID: omen0209PL

Postprzez AssistAxel » 05.04.2012, 20:42

Rozebralem naped, zeby jeszcze wlasnorecznie wyczyscic laser i reszte obudowy. Zrobilem przy okazji zdjecie...
Zauwazylem tez, ze przy probie wczytania blu-ray niebieska lampka led swieci sie przez caly czas. Czy jest tez mozliwosc ze jest zepsuta ta mala plytka przy napedzie? Czy wymienic tylko laser? Jakie z tym zwiazane problemy? Czy moge wymienic caly naped razem z plytka, czy zostawic stara? Bardzo dziekuje wam za odpowiedzi! :)

Obrazek

~Alex
AssistAxel
Newbie

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postprzez webster » 05.04.2012, 21:47

Musisz wymienić cały ten zespół jeżdżący na szynach o ile się nie mylę. Musisz znaleźć laser o oznaczeniu KEM-400AAA. Ja osobiście nie miałem okazji wymieniać laser ale poszukaj na internecie może znajdziesz jakieś tutoriale.
Pomogłem? Podziękuj przyciskiem Obrazek
Profil forum na facebook'u
Nie ma innego sposobu na downgrade z softów oficjalnych powyżej 3.55 jak użycie programatora(E3 Flasher, Progskeet).
Konsola z data code 1B lub wyższym = nieprzerabialna
webster
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy
Firmware: CFW Rogero 4.30v2.05

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc