Witam
Dziewczyna około rok temu kupiła sobie PS3 SLIM 320 GB. Konsola lata na CFW 3.55 + multiMAN 02.00.03
Od około tygodnia robię mały porządek na dysku konsoli, tzn. usuwam gry w które nikt nie grał, wgrywam nowe.
Wczoraj usunąłem Motorstorm Apocalypse, dziś Harrego Pottera part1, wgrałem za to Heavy Rain, Red Dead Redemption i NFS: Hot Pursuit 2010 (2 ostatnie gry wypluły komunikat o możliwości odpalenia tylko z zewnętrznego dysku, chyba że przestawię w MM na wewnętrzny - tak też zrobiłem i działały ok z wewnętrznego).
I już podczas gry w RDR zauważyłem problem.
HDD wewnętrzny konsoli zaczął "mielić" bez przerwy mimo braku jakiegokolwiek loadingu, braku potrzeby wczytania tekstur.
Jeszcze gorzej było z Uncharted 3, kóry jeszcze wczoraj działał z prędkością światła. Dziś natomiast dysk cały czas mulił, tekstury w niektórych miejscach nie wczytywały się od razu, ścieżka dźwiękowa przerywała co chwilę.
Savevowanie trwało chyba 10 minut. W Menu konsoli jest to samo, przykładowo ikony listy gier wczytują się dopiero po jakimś czasie, w MM ten sam problem.
Aktualnie zauważyłem że już nawet sam start konsoli zdecydowanie się wydłużył (oczywiście wina leży po stronie zamulającego dysku).
Warto wspomnieć, że na HDD wewnętrznym jest sporo gier, dysk prawie zapełniony był w momencie pojawienia się tego problemu. Aktualnie zwolniłem trochę miejsca, jest wolnych około 20 GB i dalej problem występuje, więc to nie jest przyczyną, również z uwagi na fakt, że start konsoli się wydłużył.
Ma ktoś pomysł co się mogło stać i jak temu zaradzić? Nie chcę nic na ślepo robić, żeby nie pokasować danych..
Żaden komunikat o błędzie się oczywiście nie wyświetla.