Na wstępie pragnę zaznaczyć iż zakładam ten post ponieważ przeryłem calutkie forum wszyściutkie strony i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, ponadto zadałem pytanie w podobnym wątku, lecz bez odpowiedzi !
(PS Jeżeli ktoś zarzuci mi ze było tego pełno, korzystaj ze szukaj, czy czytanie nie boli lub poradnik dla zielonych itd. To najpierw po proszę o linka z odpowiedzą na zadane pytanie a nie sugerowanie się domysłem lub bez urazy dziurawa pamięcią ! Ponieważ niema tego na bank na forum, poświeciłem sporo czasu i ryłem wszędzie na forum gdzie to tylko możliwe) Google odpuściłem ponieważ jest to źródło wiedzy powszechnej, lecz nie koniecznie zaufanej, zresztą podobnie jak niektóre filmiki na youtube, w przeciwieństwie do naszego forum.
Aczkolwiek zgodzę się iż były posty o tematyce podobnej, lecz nie identycznej jak moje obecne położenie !
A więc zacznę od samego początku:
- 31.10.2013 Trafiła do mnie PS3 CECHP04 DATACODE 8C z dyskiem 40GB i OFW 2.53
- Postawiłem OFW 3.55, następnie CFW 3.55 KMEAW i Multimana itd.
- Postanowiłem ze względu na zabawę z fixami przejść na CFW HABIB 4.50 v1.01 (Zresztą za rada marciniak) za co mu naturalnie bardzo dziękuje jak i też za inne cenne rady i uwagi
Habiba wgrałem przez recovery dla pewności zgodnie z poradnikiem dla zielonych.
- Załatwiłem dysk od kumpla 80GB (Utworzyłem partycje podstawowa w systemie plików FAT32 i sformatowałem, wszystko programem Acronis Disk Director Suite) wyłączyłem konsole wyciągnąłem stary dysk 40GB podpiąłem "nowy" 80GB, włączyłem konsole i najpierw pokazał się komunikat PSbuton itd. następnie zrestartuj konsole, dane na dysku zostaną utracone, wiec zrestartowałem, a później z powrotem od początku cala kombinacja i prośba o włożenie nośnika USB z softem równym lub większym niż 4.50, nawet podłączyłem pena oczywiście ścieżka PEN:\PS3\UPDATE\PS3UPDATE (z tym samym Habibem sformatowanego w systemie plików FAT32)
- Po kliknięciu jednoczesnym START i SELECT nie widzi softu (Próbowałem z 2ma Penami z mizernym skutkiem)
Postanowiłem więc zacząć lekturę na naszym wspaniałym forum
- Znalazłem podobny wątek najbliższy mojemu przypadkowi lecz odpowiedzi w nim niema, a dotyczy on wyłącznie OFW/CFW 3.55: post15599.html?hilit=Wymiana%20dysku#p15599
Spox_2 ostrzega w nim o możliwości złapania na konsoli "bricka" przy złym postępowaniu
Było też wiele podobnych wątków w których, różni użytkownicy, różnie się wypowiadali na temat ponownej instalacji softu po wymianie dysku:
- Jedni uważali iż trzeba instalować soft za każdym razem po wymianie dysku
- Drudzy z kolei iż nie trzeba instalować softu po każdej wymianie dysku
Uwagi tych drugich wydawały mi się bardziej poprawne, dlatego że po co instalować soft po wymianie dysku skoro znajduje się on w pamieć NAND/NOR ?! Rozumiem Multimana i inne programy które zapisują się na dysku, to nieuniknione !
Ciekawostką jest również fakt iż po podpięciu starego dysku 40GB (na którym śmigam obecnie i hula aż miło) pod kieszeń USB i podłączeniu do komputera w programie Acronis Disk Director Suite widać go lecz żadna partycja nie jest utworzona, wygląda to tak jakby wszelkie partycje zostały zniszczone i pełna pojemność dysku czeka aż się na niej utworzy jakakolwiek partycje...
Dysk 80GB do którego się przymierzam jest sprawny, w lapie na przejściówce USB widzi go normalnie i też normalnie funkcjonuje ! Próbowałem też tak z nim, ze zniszczyłem partycje w w/w programie i podłączyłem do PS3 i nadal to samo, co bym nie robił cały czas stoję w miejscu !
Leci do mnie dysk 350GB i zastanawiam się czy będzie ten sam problem...
Dlatego też założyłem ten wątek ponieważ chce się odpowiednio zachować żeby nie uwalić konsoli, a moja wiedza na tym poziomie mi po prostu na to nie pozwala
Bardzo bym prosił użytkowników którzy mieli podobny problem lub maja odpowiednią wiedzę o konkretne opinie...
Z góry przepraszam za długi opis, ale chciałem dokładnie wszystko opisać