IHS od RSX i CELL

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

IHS od RSX i CELL

Postprzez Bidley » 05.03.2015, 09:47

witam

Czym przykleić blaszki ihs od rsx i cella do płyt głównej ??
Bidley
Banned
Gold Member

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: Rogero Cobra 4.46

Sponsorzy

Re: IHS od RSX i CELL

Postprzez budman9 » 05.03.2015, 13:29

Ile jeszcze otworzysz wątków z tymi samymi pytaniami?
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez Bidley » 05.03.2015, 13:41

To nie jest to samo pytanie z wcześniejszego tematu który usunęliście
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez budman9 » 05.03.2015, 13:47

Założyłeś już 5 tematów dotyczących praktycznie tej samej czynności. Zamiast cały czas zakładać nowe tematy wystarczy trochę poczytać bo wszystko jest już wytłumaczone na forum. Do przyklejenia IHSów możesz użyć kleju termoprzewodzącego. Nie musisz też używać żadnego kleju i wtedy będą się trzymały na paście.
budman9
Elite
Elite

Postprzez Bidley » 05.03.2015, 14:13

Ok. Nie dawno dostałem odpowiedz od spoxa gdzie napisał że mx-2 to badziew. W końcu jaką paste polecacie do Ps3 ??
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez budman9 » 05.03.2015, 14:13

:facepalm:
budman9
Elite
Elite

Postprzez Bidley » 05.03.2015, 14:29

Nie rozumiem co w tym takiego żenującego pytanie jak każde inne. Wogole co to za emotikonka tak sie nie odpowiada chyba nauczyli cie mowic i pisac nie
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez Spox_2 » 05.03.2015, 14:53

Bystry16vx napisał(a):Ok. Nie dawno dostałem odpowiedz od spoxa gdzie napisał że mx-2 to badziew. W końcu jaką paste polecacie do Ps3 ??

My tej pasty nie używamy gdyż jest z nią więcej problemów niż pożytku.

Mało tego, po okresie około 6 miesięcy lubi wysychać. Widać to na układach CELL, głównie środek IHSa.
Kolejna sprawa to lepkość tej pasty. Jak dla nas jest ZBYT duża. W razie jakaś konsola zakończy swój żywot i będzie przesmarowana porządnie MX-2 to późniejszy demontaż płyty głównej jest problematyczny z uwagi na fakt iż płytę trzeba dosłownie "rwać"

My używamy past na rdzeń: Gelid GC Extreme. Jak się skończy to na jej miejsce wskakuje Zalman STG2.
Na same zaś IHSy leci AG Silver/ Revoltec RZ-032.

Bystry16vx, całe to pisanie o wymianie pasty jest jakie jest.
Możesz nawet kupić pastę silikonową H, wsadzić kciuka do kubka i następnie tym kciukiem odbić na rdzeniu CELL. Pasta ma działać i koniec.

Tak w ogóle to konsola bardzo głośno Ci pracuje czy jak ?
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4

Za ten post autor Spox_2 otrzymał podziękowanie od
Bidley (06.03.2015, 16:00)
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez budman9 » 05.03.2015, 19:13

Bystry16vx napisał(a):Nie rozumiem co w tym takiego żenującego pytanie jak każde inne. Wogole co to za emotikonka tak sie nie odpowiada chyba nauczyli cie mowic i pisac nie

Mnie nauczyli pisać i mówić jednak patrząc jak piszesz do mnie na PM to śmiem twierdzić, że Ty opuszczałeś lekcje polskiego. Czasem sama emotka może więcej przekazać osobie do której mówi się 100x to samo a ta dalej nic nie rozumie. Kolego chciałem Ci pomóc ale proszę już nie kierować do mnie żadnych pytań. Powodzenia z konsolą.
budman9
Elite
Elite

Postprzez Spox_2 » 05.03.2015, 22:58

Nałóż pastę w ten sposób:
Obrazek

IHS przyklei się do radiatora za pomocą pasty termo. Tak jak tutaj:
Obrazek

Po co sobie komplikować życie ?
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!

Spox_2
VIP
VIP

Postprzez Bidley » 06.03.2015, 12:49

Dzięki za odpowiedzi Spox o taką pomoc mi chodziło. Budman nie opuszczałem lekcji polaka chodziłem na każde zajęcia od małego. Często pisze na pm czy pw bez znaków bo jest szybciej i wygodniej a każdy kto zna ten język bez interpunkcji to będzie wiedział o co chodzi. Na forum jak daje jakiś nowy temat to staram się pisać bezbłędnie i jeżeli to możliwe to poprawiam błędy jerzykowe. Fakt faktem ze można zrobić błędy wpisaniu wyrazów ale w końcu od czegoś jest edytor z przeglądarki. Wiem że starałeś się mi pomóc budman i doceniam to ale już na innych forach dostałem odpowiedzi także na waszej konkurencji z końcówka com chyba każdy wie o jaka stronę chodzi. Tam przynajmniej mogę pisać co chce i admini na sb jakoś nie mają do mnie pretensji. Na tamtym forum na sb sporo ludziom już pomogłem i chce powiększyć swoje osiągi. Budman po za tym skąd wiesz ze dawałem pytania na innym forum przecież nie masz tam konta ?? Czy się mylę ?? Morzę masz tylko jesteś tam pod innym loginem

Spox na allegro zakupiłem pastę o której piszesz czyli Gelid GC Extreme i tą właśnie będę stosował na rdzeniu natomiast te inne co wymieniłeś według mnie są do niczego. W necie widziałem testy poszczególnych past i pasty o rzadkiej konsystencji wypadają bardzo słabo od tych z gęstszą konsystencja. Mam tu link do stronki gdzię pokazane są opisy i testy poszczególnych past. http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,test-62-past-termoprzewodzacych-co-warto-kupic-a-czego-sie-wystrzegac. Co prawda są to tylko testy na PC i laptopach ale na PS3 może i nawet jest podobnie. Na yt w filmach użytkownika UltraNSC widziałem jak koleś na blaszkach ihs stosował pastę Zalmana taka w opakowaniu podobnej do korektora pędzelkowego ale nie wiem czy na taki sprzęt jak PS3 będzie dobra. Jak czytałem ta pastą ma słabą konsystencje. Ogółem to też kupiłem pastę MX-2 ale ją odsprzedaję. Jeżeli jest możliwość to dam ogłoszenie na forum. Jak zauważyłem w konsoli temperatura CELLa była duża niższa niż od rsx ale niestety od RSX mam przyklejoną blaszkę i nie wiem czy tą blaszkę odklejać bo ryzyko uszkodzenia jest wysokie. Oczywiście w takich sprawach jestem precyzyjny i dokładny nie robię niczego na silę. Jeżeli chodziło o same blaszki ihs to jaką pastą najlepiej posmarować tak by przykleiły się do radiatorów ?? Zamiast tak pytać zapytam inaczej jaka pasta ze srebrem ma największą przewodność ciepła ??

Konsola głośno nie pracuje chyba że się w coś gra (np w GTA IV itp) to przejdzie na 2 obrót. Niestety po wyłączeniu jakiej kol wiek gry i przejściu do XMB konsola nie schodzi na 1 podstawowe obroty. Ogółem zauważyłem że wiatrak od chłodzenia tak jakby dziwnie zaczął pracować ale nie wiem jak to nazwać. Jeżeli złożę całą konsole z posmarowanymi pastami to uruchomię i nagram dżwięk dyktafonem w fonie lub mp3

Ogółem zamierzałem posmarować pastą Gelid GC Extreme blaszki ihs i rdzenie od CELLA i RSX ale skoro piszesz Spox że na ihsy lepiej inną paste dać to kupie też i inną ale ze srebrem tz podobne do AG silver i Revolteca Thermal Grease. Porównywałem obie pasty czyli Revolteca i AG silver i jak zauważyłem Revolteca lepiej wypada od AG Silver. Chodziarz w podsumowaniu pisali że są bardzo słabe i nawet nie pokazali zakres temperatur. Zależy mi by temperatury były od 50 ponad stopni do max 68 ale nie wiem czy konsola to osiągnie.

PS: Dzięki Spox za zdjęcia jak widzę na 2 zdjęciu jedna blaszka od CELLA jest przyklejona do radiatora a na 1 od rsx jest na GPU
Ostatnio edytowano 06.03.2015, 13:22 przez Bidley, łącznie edytowano 2 razy
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez Spox_2 » 06.03.2015, 13:03

Słuchaj,
Najważniejsza pasta to ta która idzie na rdzeń.
To co położysz na IHSa ma średnie znaczenie.

Jeżeli mi nie wierzysz to posmaruj konsolę SYLIKONEM (tak, tym białym szajsem) i sprawdź temp. Potem po 3 dniach ponowny test.

Następnie usuń silikon i posmaruj dobrą pastą. Zobaczysz że sam zysk może będzie z 2-3 stopnie.

Podane przeze mnie pasty tj Revoltec/AG Silver nie są złe. Chodzi tutaj o ich aplikowanie oraz późniejsze ścieranie.

Najgorsza pasta jaką należy usunąć z laminatu (płyta główna PS3) to MX-2 oraz Silikon. Niesamowicie mocno kleją...

Dla przykładu w dniu wczorajszym mój serwisant rozebrał konsolę PS3 Slim 3004. Sprzęt wyłącza się po około 3 min grania.
Chciał zdemontować płytę...i co ? Klient wcześniej wsadził łapki i nawalił tyle silikonu że teraz za cholerę nie chce odkleić się IHS od radiatora. W efekcie trzeba "rwać" płytę i nie ma innej opcji. Przy takiej operacji istnieje spore ryzyko iż zostaną wyrwane pady lutowanicze pod układami BGA...konsola (płyta główna) będzie nadawała się do kosza.

Skoro masz niską temp na CELL a wysoką na RSX to zainstaluj w konsoli webMANA, Ustaw na sztywno wentyla na np 37% i ciech to pracuje jak trzeba.

IHS z RSXa możesz ściągać ale ja bym się za to nie brał. Uwalisz konsole i będzie po zawodach

Spox_2
VIP
VIP

Postprzez Bidley » 06.03.2015, 13:51

Ogółem zamierzałem rozsmarować pastę na samych blaszkach ihs w kształcie litery "X" bo jak czytałem ten sposób najbardziej się sprawdza jako dowód mogę dać link. Pasty z silikonem nie posiadam w swoim arsenału mam tylko MX-2 oraz za jakiś czas z allegro dostane Gelida. Zastanawiam się czy nie kupić pasty ze srebrem ale najbardziej wydajną i z najwyższym współczynnikiem odprowadzania ciepła oraz z najwyższym zakresem temperatur. Jeżeli chodzi o ihsa z pod RSx to chyba się skusze wiem że można uszkodzić ale będę uważał. zamiast ściągać metalem porostu użyje czegoś z drewna np wykałaczki czy plastiku. Wątpię by mi coś dało położenie pasty na samym IHSie od RSX skoro konsola po 3 h grania wywala komunikat z przegrzaniem a na rsx jest ponad 80 stopni to nie ma innego wyjścia jak zdjąć ihsa z RSX. Właśnie na ps3 mam wgranego webmana i to nim mierzyłem temp w xmb oraz po graniu i powrocie do XMB. Szkoda tylko że webmanem nie można sprawdzać temp w czasie grania ale możliwe ze to już jest ewentualnie jak uda mi się znaleźć kontakt do deanka to do niego napisze. Ogółem interesują mnie podzespoły konsol jak i PC i laptopów oraz poczyści smartfonów.

Co do webmana to mam wgraną wersje od mr nobody czyli polską z konkrecyjnego forum od mańka

PS: Spox czytaj dokładnie mój ostatni post ten przed tym bo sporo edytowałem.
Bidley
Banned
Gold Member

Postprzez marciniak » 06.03.2015, 14:19

Szkoda tylko że webmanem nie można sprawdzać temp w czasie grania

Jak nie można jak można podczas gry naciskasz ps buton (krótko) i po pojawieniu sie XMB wciskasz start + select .
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Postprzez Bidley » 06.03.2015, 15:27

marciniak chodziło mi bardziej by użyć jakiejś kombinacji by w czasie gry zobaczyć info o temp a nie częściowo wchodzić do xmb za pomocą przycisku PS bo tak to i ja potrafię
Bidley
Banned
Gold Member

Następna strona

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych