PS3 Super Slim 4.55 cobra ode PROBLEM

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

PS3 Super Slim 4.55 cobra ode PROBLEM

Postprzez GKa25 » 13.05.2014, 15:27

Witam, zainstalowałem na nowej konsoli ps3 super slim 500GB cobre ode 5.10. Lutowanie profesjonalne pod mikroskopem się odbyło, wszystkie taśmy sprawdzone kilka razy. Ogólnie zainstalowane tak jak trzeba. No i niestety wystąpił problem. Po włożeniu płyty do napędu płyta się kręci, widać niebieski laser i nic. Kręci się i kręci, na ekranie nie widać by czytało płytę. Nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak. Płytka główna cobry ma zapalone dwie diody, natomiast płytka wychodząca na zewnątrz po podłączeniu dysku z obrazami i folderem COBRA zapala się na zielono. Czy ktoś wie co może być nie tak?
GKa25
Member
Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: PS3 Super Slim 4.55 cobra ode PROBLEM

Postprzez xonsox » 13.05.2014, 21:20

Wybór beznadziejny nie pograsz na super slim i ode, musisz mieć nagrywarkę br itd. przy tym dashboardzie.
Ode masz 2 tryby Ode i passthrough.
1 Ode działają tylko gry z dysku nie działa BR
2 Działa BR nie działają gry z dysku
Tu link do filmu który cię uświadomi co i jak z 4.55 https://www.youtube.com/watch?v=bFyfXN2NsFw
xonsox
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 0 raz

Postprzez GKa25 » 14.05.2014, 07:53

Ok, ja jestem świadom tego jak to działa i przygotowałem się na zmiany dysku z oryginalnego na swapa. Problemem natomiast jest to że konsola nie czyta BR płyt. Wszystko jest podłączone i wlutowane jak należy, diody cobry się świecą itd.
Ale za nic nie wczyta żadnej gry. Płyta po włożeniu się poprostu kręci, na płycie widać niebieskie światełko z lasera.
To jest problem, dlaczego po włożeniu płyty nic a nic się nie ładuje...
GKa25
Member
Member

Postprzez dominik375 » 14.05.2014, 15:12

ja sie dolacze do tematu z pytaniem jak moge czy konsola ma prawo dzialac z wylutowanymi kondensotorami tymi zamiast ktorych montuje sie ta plytke z cobra ode ale bez zamontowanej cobry?(raczej nie?) bo wylutowalem je ale na razie nie udalo mi sie wlutowac poniewaz mam za duzy grot i musze kupic lepsza/mniejsza lutownice zlozylem calosc bez nich i konsola nie daje znaku zycia nawet czerwona dioda nie swieci ani nic pytam zeby miec pewnosc ze to przez to czy moze cos uwalilem...?chyba po to one sa bo sa potrzebne wiec wydaje mi sie ze nie mam sie co martwic? a co do tematu montowales cobre z instrukcji z oryginalnej strony cobry? moze wpieles na odwrot te kabelki chude co ida do napedu? i nie jest tak czasem ze na 4.55 trzeba wgrywac jeszcze najnowszy firmware do cobry?
dominik375
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postprzez xonsox » 14.05.2014, 21:35

dominik375 napisał(a):ja sie dolacze do tematu z pytaniem jak moge czy konsola ma prawo dzialac z wylutowanymi kondensotorami tymi zamiast ktorych montuje sie ta plytke z cobra ode ale bez zamontowanej cobry?(raczej nie?) bo wylutowalem je ale na razie nie udalo mi sie wlutowac poniewaz mam za duzy grot i musze kupic lepsza/mniejsza lutownice zlozylem calosc bez nich i konsola nie daje znaku zycia nawet czerwona dioda nie swieci ani nic pytam zeby miec pewnosc ze to przez to czy moze cos uwalilem...?chyba po to one sa bo sa potrzebne wiec wydaje mi sie ze nie mam sie co martwic? a co do tematu montowales cobre z instrukcji z oryginalnej strony cobry? moze wpieles na odwrot te kabelki chude co ida do napedu? i nie jest tak czasem ze na 4.55 trzeba wgrywac jeszcze najnowszy firmware do cobry?

Bez kondensatorów albo pcb nie będzie działać brak połączenia. O topniku nie zapomnij i lutownica na max 250 jak masz wprawę, jak nie to 220.

-- 14.05.2014, 21:41 --

GKa25 napisał(a):Ok, ja jestem świadom tego jak to działa i przygotowałem się na zmiany dysku z oryginalnego na swapa. Problemem natomiast jest to że konsola nie czyta BR płyt. Wszystko jest podłączone i wlutowane jak należy, diody cobry się świecą itd.
Ale za nic nie wczyta żadnej gry. Płyta po włożeniu się poprostu kręci, na płycie widać niebieskie światełko z lasera.
To jest problem, dlaczego po włożeniu płyty nic a nic się nie ładuje...

Podkleiłeś taśmą hamulec ?
Konsola podłączona do internetu.
Płyta źle nagrana
Źle patchowanie gry zobacz czy w folderze root gry masz plik typu cobraboot.bin lub coś podobnego.
xonsox
Silver Member
Silver Member

Postprzez GKa25 » 14.05.2014, 23:24

Hamulec? chodzi o ten przycisk od eject? Poki co konsola nie jest skręcona, zostawiłem górę otwartą, jak wkładam płytę to ręcznie naciskam guzik żeby zobaczyć czy wczyta by później to złożyć
GKa25
Member
Member

Postprzez maniek1986 » 18.10.2014, 19:27

Witam. Odświeżam temacik, u mnie identycznie po montażu cobry ode z tym że to jest 4.20 QSV nie działa napęd. Gdy wciskam przycisk blokady (konsola rozebrana) płyta zaczyna się kręcic laser świeci ale nic się nie dzieje, nic się nie ładuje.
maniek1986
Silver Member
Silver Member

Firmware: 4.65

Postprzez Cyqor » 18.10.2014, 22:40

maniek1986 napisał(a):Witam. Odświeżam temacik, u mnie identycznie po montażu cobry ode z tym że to jest 4.20 QSV nie działa napęd. Gdy wciskam przycisk blokady (konsola rozebrana) płyta zaczyna się kręcic laser świeci ale nic się nie dzieje, nic się nie ładuje.

Jakie masz FW?
PS3 SLIM 320GB CECH-2504B 0D CFW FERROX 4.82 COBRA 7.53 CEX + PSNPatch 2017.02/B
PS4 Jet Black 750GB CUH-1116A OFW 8.01
Cyqor
Supreme Elite
Supreme Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 317 razy

Postprzez maniek1986 » 19.10.2014, 08:18

Witam mam cfw 4.65 ale problem juz mam rozwiązany. Ten temat nie dotyczy tylko mnie bo przeszukując internet trafiałem na identyczne pytania z brakiem odpowiedzi lub z odpowiedzia serwisów "uszkodzona głowica napędu", ja osobiście także usłyszałem "wyślij do nas konsolę my wymienimy głowice i po problemie. Tylko czytając trafiałem na objawy uszkodzonego napędu i nie jest to taki objaw jak wyżej opisywany przez nas, bo jeśli płyta się obraca a laser świeci i się przesuwa to coś czyta tylko nie ma gdzie tego przesłać więc polecam sprawdzenie taśm (po montażu cobry ODE, taśmy łączącej płytkę qsb z głowną płytą cobry bo ona jest odpowiedzialna miedzy innymi za działanie BR rom). Podsumowując ja w swojej ps3 cobra qsv 4.20 zamieniłem te dwie taśmy miejscami i napęd działa za to nie działa emulator, więc uszkodzona jest taśma. Problem rozwiązany.
maniek1986
Silver Member
Silver Member

Firmware: 4.65

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc