Proszę was uprzejmie o pomoc. Chciałbym porzucić CFW i przejść na oficjalny firmware ze względu na chęć korzystania z PSN i opłacania abonamentu PS+. W tej chwili mam zainstalowany bodajże Rebug 4.46.1 (nie wiem niestety czy wersje Lite czy DEX). W jaki najprostszy sposób mogę zainstalować najnowszy OFW? Najnowszy to 4.50, tak?
Czytając w sieci różne tematy trafiłem na tyle sposobów, metod i kombinacji alpejskich, że aż pomyślałem, że lepiej byłoby chyba sprzedać konsole i kupić nową

Niektórzy piszą, że najpierw trzeba zejść do CFW 3.55, a potem z niego zrobić Update, inni wspominają coś o QA Flag i QA Toggle (nie mam pojęcia czy ta flaga jest u mnie oznaczona, a jeśli jest, to czy po przejściu na OFW zniknie czy muszę coś zrobić?) i używaniu 999 Downgrader. Z drugiej strony trafiam na tematy, w których osoby mające CFW 4.X płaczą, że przypadkiem zaktualizowali do 4.50 OFW. To jak to w końcu jest? Trzeba robić najpierw downgrade, czy mogę zainstalować najnowsze OFW bezpośrednio na to, co mam teraz?
Jakie operacje wykonać, aby wyczyścić konsolę? Zrobiłem Szybkie formatowanie z poziomu XMB. Starczy, czy lepiej zrobić pełne? (Gad demyt, pokazuje, że pójdzie 14 godzin...). Będę wdzięczny za pomoc, nie chciałbym zostać ze zbrickowaną konsolą. Konsolka to PS3 Slim 250GB, model CECH2004B. Nie mam pojęcia, jaki soft był przed zainstalowaniem CFW, gdyż kupiłem ją z Allegro, z zainstalowanym Rogero 4.30, którego potem po prostu zaktualizowałem do Rebug 4.46.1.