PlayStation 3 FAT

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

PlayStation 3 FAT

Postprzez matrix991 » 23.11.2013, 11:58

Witam,

jestem bardzo zielony w sprawach PS3, bo dopiero chcę zdobyć "czarnulkę", a różne rzeczy już przeczytałem w internecie i jestem totalnie głupi :hammer: Chciałem kupić konsolkę PS3 dla tych wszystkich Exclussive, mam do wydania ok 600-650 zł i jedna konsola jest do kupienia za 550 zł, CECHJ03 system 3.55 kmeaw, a więc jak dobrze rozumie da się przerobić. Wszystkie kable, pady itp są dodane do zestawu, ale martwię się, że to FAT. Naczytałem się dużo na temat FATów że dość często występuje YLOD, przez to mam straszne obawy, że wydam kasę i zostanę na lodzie jak konsolka padnie po dwóch tygodniach (raz tak miałem z xbox360 :facepalm: ). Jak to więc jest z tymi FATami? One na prawde tak bardzo padają? Do tego w tej konsolce jest dysk 320 GB. Drugie pytanie, ktoś podłączał PS3 do monitora 16:10? Nie da się ustawić obrazu w PS3 tak aby były pasy, a żeby obraz nie był rozciągnięty? Też takie rzeczy wyczytałem na internecie, a nie mam nikogo kto ma PS3, więc nie mogę sprawdzić jak to wygląda na monitorze ^_^
matrix991
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: PlayStation 3 FAT

Postprzez Spox_2 » 23.11.2013, 12:34

Od końca.

Na monitorze z Aspect ratio 16:10 obraz bedzie wypełniony.
Rozciągniecie jest delikatne i mało zauważalne (używam od kilku dobrych lat tego rozwiązania i daje ono rade).

Awaryjnosc to temat rzeka...

Każda ale to każda konsola jest podatna na usterke. Składają sie na to czas produkcji urządzenia, materiały oraz końcowy użytkownik i to w jaki sposób dbał o sprzet.

Z tego co zaobserwowalem do tej pory to PS3 Faty naprawde dobrze sie trzymają jezeli chodzi o awaryjnosc (modele z HDD 80gb na start). Należy brać pod uwagę ile czasu urządzenie juz jest na rynku.

Im wiecej czasu tym bardziej jest podatne na usterke. -> oksydacja pol lutowniczych (poczytaj)

Za 550 zł śmiało bym brał taki model konsoli z HDD 320gb (zapytaj czy była rozbierana / naprawiana).
Jedyny mankament to gwarancja a w zasadzie to jej brak. My jak sprzedajemy używane Konsole to dajemy pisemna gwarancje na okres 6 miesięcy, wówczas klient nie musi sie martwić o usterke YLOD w tym okresie czasu :)

Oprogramowanie w wersji 3.55 -> wiele mozliwosci :)
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez mantesinf » 23.11.2013, 12:37

1. 3.55 kmeaw to jest już CFW :) Także można spokojnie wgrać nowsze CFW (bez jakiejkolwiek płyty w napędzie i bez podłączonej konsoli do Internetu)
2. Sprawdź na zdjęciach czy konsola ma plombę gwarancyjną (chociażby z jakiegoś serwisu, ale jak się domyślam to nie będzie plomby i mogła być naprawiana nawet domowymi sposobami).
3. CECHJ ma RSX-a (procesor graficzny) w technologii 65nm, więc jak nie był w niej naprawiany YLOD (tym bardziej domowym sposobem) to może jeszcze podziałać :)
4. Tak. Jest to PS3 FAT. Ale w Slimach też występuje YLOD (to już zależy od serii produkcji i użytkownika konsoli).
5. Z FAT-ami jest różnie... To głównie zależy od jej użytkownika jak ją katuje i jak o nią dba :)

Na tyle potrafiłem odpowiedzieć :)
Pozdrawiam :)
Obrazek
mantesinf
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Firmware: CFW HABIB Cobra 4.75

Postprzez matrix991 » 23.11.2013, 13:50

I ciągle mam obawy, z tego co mówi sprzedawca konsola nigdy nie naprawiana i bardzo zadbana (po zdjęciach zresztą to widać). Mam czas przez tydzień do namysłu, może znajdę gdzieś SLIMa ale znowu nikt mi nie daje gwarancji, że Slim też nie padnie po tygodniu %-)
matrix991
Newbie

Postprzez kormoran » 23.11.2013, 15:02

Hej,

ja kupiłem używanego CECHJ, na pewno nie naprawiany, wymieniłem dysk na 320 i śmigam już rok. Po zakupie wymieniłem tylko pasty i przeczyściłem dokładnie kratki, wentylatory i resztę, mam na CPU ok 72* a na RSX'ie poniżej 70 praktycznie cały czas. Konsola pracuje cicho i stabilnie.
Jak Ci pomogłem kliknij w łapkę ;-)
kormoran
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 34 razy
Firmware: HABIB 4.50

Postprzez Longeret » 23.11.2013, 15:15

matrix991 napisał(a):I ciągle mam obawy, z tego co mówi sprzedawca konsola nigdy nie naprawiana i bardzo zadbana (po zdjęciach zresztą to widać). Mam czas przez tydzień do namysłu, może znajdę gdzieś SLIMa ale znowu nikt mi nie daje gwarancji, że Slim też nie padnie po tygodniu %-)

Nikt za ciebie decyzji nie podejmie, ja ci ze swojej strony moge tylko powiedzieć, że kupiłem używanego Fata CECHG04 w bardzo dobrym stanie, plomba oryginalna, nigdy nie naprawiany. Użytkowałem go dosyć intensywnie przez 2 lata i po tym okresie upuściłem go z małej wysokości na podłogę ( 5 - 7 cm.) i niestety konsola dostała YLOD. Łącznie moja czarnula popsuła się z mojej winy po 6 latach od daty produkcji... Nic więcej chyba dodawać nie musze ?
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez matrix991 » 23.11.2013, 18:52

Dziękuje za odpowiedzi :) Teraz tylko kwestia czy kupować, czy może poczekać na SLIMa? Bo właściwie za miesiąc za te 700zł konsolę kupić też będę mógł. Z tego co czytam, to aż tak źle z tymi konsolami FAT nie ma jak są zadbane (mój kolega też ma fata i trochę mu służy już).
matrix991
Newbie

Postprzez maniek » 24.11.2013, 02:22

matrix991 napisał(a): Z tego co czytam, to aż tak źle z tymi konsolami FAT nie ma jak są zadbane (mój kolega też ma fata i trochę mu służy już).

Mam Fata 80 GB , jak dobrze pamiętam przeszło 6 lat , konsola od nowości moja , nie przerobiona , nigdy nie była rozkręcana , czyszczona itd , zero ingerencji .... i służy mi do dziś bez najmniejszych problemów. (tfuuuuu cholera)

Raz tylko coś z rok temu , zawiesił się chyba zasilacz i już miałem wysyłać do Spox"a po uzgodnieniu na GG , ale już miałem pakować i zasilacz ożył i wsio gra do dziś. (co nie trybiło , nie wiem do dziś)
Fakt jestem pedantem jeśli chodzi o sprzęt tego typu i chucham i dmucham na takie rzeczy , ale jak czytam tego typu posty to wniosek jest dla mnie jeden , czy właścicielem konsoli był człowiek czy taboret.
maniek
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Firmware: Już na PS4
PSN ID: Dragonlew

Postprzez Longeret » 24.11.2013, 11:39

No ale rzadko się zdarza, żeby fat miał tylko jednego właściciela... Wiadomo, że jak dbasz tak masz...
Mi się Faty o wiele bardziej podobają niż slimy wizualnie, a i możliwe że są z lepiej wykonanych kompozytów niż nowsze Slimy, ale to tylko moje przypuszczenie, niczym nie udowodnione...

http://strefatajemnic.onet.pl/teorie-sp ... ncji/8khrn
Obrazek
Obrazek

" Sword in my hand, Axe on my side, Valhall awaits me, Soon I will Die..."
Longeret
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 15 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy
Firmware: Habib 4.46 v 2.05

Postprzez matrix991 » 26.11.2013, 22:30

Do zamknięcia. Zdecydowałem się poczekać i kupić PS3 slim, sprzedawca coś nie odpowiadał na niektóre maile o stan konsolki.
matrix991
Newbie

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych