Kupiłem PS3 za 80 zł w niewiadomym stanie. Okazało się że napęd padł ale konsola działa. Kolega zaczął mi aktualizować soft do najnowszego lecz podczas instalacji wywala error przy 60%. Jest on spowodowany niedziałającym napędem(napęd nie przyjmuje nawet płyt) Konsola sie zamroziła jednak przełożyłem dysk z PS3 do xboxa360 i on go chyba musiał sformatować bo koleś z komputerowego powiedział ze ten dysk jest wyczyszczony.
Po włożeniu z powrotem dysku do PS3 ukazuje sie taki komunikat

Mam jakiegos chinskiego pada z przełącznikiem PC/PS3, lecz po podpieciu go do konsoli nie reaguje na naciskanie przyciska home(PS) I moje pytania co do tego tematu:
1. Czy jak przywiozę normalnego pada do ps3 od kumpla i podłącze go na usb i dam przycisk PS to wróce normalnie do menu konsoli? Miał ktoś taki przypadek ?
2. Czy soft sie zaktualizował mimo błędu ? bo jest możliwość że jest niższy niż 3,55 i mógłbym sobie ją przerobić. Numery seryjne mówią że można ją przerobić(jest to konsola FAT 80gb)
3. Zakładając że mam softa dobrego do przeróbki czy będę mógł jakoś zaktualizować soft do 3,55 jeśli mam uszkodzony napęd ? są jakieś specjalne wstawki ? Czytałem coś o tym na forum ale stało to dalej pod znakiem zapytania.