Chłodzenie PS3 FAT [rozwiązane]

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Chłodzenie PS3 FAT [rozwiązane]

Postprzez xanax2 » 22.05.2013, 00:01

Mam konsole fat z wgranym rogero. W Multimanie po 10-15 minutach mam 82C w porywach do 80. Wiatrak chodzi jak szalony :) i teraz co mogę z tym zrobić ? Wyczyszczona, pasta wymieniona, coś mogę jeszcze zrobić ?

Podsumowując ten topic :)
1. Do sterowania wiatraczkiem pod ps3: control-fan-utility
2. Jeśli wymiana pasty na procesorze i gpu nie pomaga, najprawdopodobniej trzeba wymienić pastę pod IHS. Jak mówią Wam w lokalnym serwisie, że się nie da etc. to gadają głupoty.
- wymiana samodzielna pasty pod IHS jest możliwa, ale trzeba być hardcorem. Samodzielne grzbanie może trwale uszkodzić konsole.
- sklepgekon.pl ma dużo gier ale na serwisie się nie znają przynajmniej w Krakowie. Po ich naprawię konsola zaczęła się grzać bardziej (sic!)
- najlepiej omijając testowanie lokalnych serwisów (wyłączając Kielce i okolice) wysłać konsolke do sprawdzonego serwisu czyli do Spoxa :) (http://www.serwis.kielce.pl/)

Po czyszczeniu i wymianie pasty pod IHS konsolka do mnie wróciła. Działa cichutko, uncharted2 śmiga aż miło nic tylko używać. Na samym początku nie włączając gier 82-84 stopnie, po pierwszym serwisie (sklepgekon) 86, po powrocie od spoxa grałem dzisiaj w uncharted2 około 3h, na zewnątrz 30+ stopni a konsola 75-76 stopni. Po uruchomieniu algorytmu chłodzenia z "control-fan-utility" temp spada o kolejne stopnie do 72-74 kosztem włączenia na chwile mocniej wiatraka :)

3. Dodatkowe info:
Czy reballing jest permanentny ??
Porządnie wykonany reballing posłuży w konsoli PS3 przez parę lat. Ponowne uszkodzenie (usterka YLOD) to zderzenie powietrza ze stopem bezołowiowym/ołowiowym prowadzącym do oksydacji tj. utleniania się pól lutowniczych pod układami BGA. W skrócie : KAŻDE URZĄDZENIE w standardzie BGA jest narażone na usterkę.
Ostatnio edytowano 28.07.2013, 23:01 przez xanax2, łącznie edytowano 5 razy
xanax2
Member
Member

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Re: Chłodzenie PS3 FAT

Postprzez Konr@do » 22.05.2013, 10:44

Obrazek

Za ten post autor Konr@do otrzymał podziękowanie od
xanax2 (22.05.2013, 13:33)
Konr@do
[*] R.I.P. 27.08.17 [*]
[*] R.I.P. 27.08.17 [*]

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 411 razy
Firmware: Habib 4.46 Cobra
PSN ID: Konrado 359

Postprzez markol321 » 22.05.2013, 10:47

po 10 minutach 80stopni to bardzo dużo, wymiana pasty nie zaszkodzi ;)
PS3 fat 160gb
markol321
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy
Firmware: CFW3.55 :)

Postprzez Spox_2 » 22.05.2013, 12:58

Standardowa wymiana pasty w tym przypadku nic nie da.

Należy ściągnąć IHSy z CPU & GPU, oczyścić ze starej pasty. Następnie nałożyć nową.

Dla szarego człowieka usunięcie IHS z CPU jest nie do wykonania i kończy się trwałym uszkodzeniem konsoli PS3 bez możliwości naprawy.
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Wideo z naprawy PS3!->https://youtube.com/watch?v=BwxK5TAoKV4

Za ten post autor Spox_2 otrzymał podziękowanie od
xanax2 (22.05.2013, 13:33)
Spox_2
VIP
VIP

Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 114 razy
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Postprzez xanax2 » 22.05.2013, 13:25

Programik ciut pomógł :) przynajmniej temperatura trzyma się poniżej 80 stopni.

Ok fakt sam nie ściągnę IHS'a z obu procesorów, nigdy tego nie robiłem z PS3 i wolałbym nie próbować bo tego procka nie wyciągnę z płyty. Z intelem raz mi się udało takie coś zrobić ale wolałbym tego więcej nie próbować. Przed wymianą pasty temperatury były podobne więc Spox_2 najprawdopodobniej masz rację. Ile kosztuje taka wymiana w serwisie i czy ktoś dobry/sprawdzony jest w Krakowie. Ewentualnie czy to do Ciebie można wysłać żebyś się tym zajął i w jakiej cenie.
Czy jeśli ten fat miał problem wcześniej z prockiem i był zgrzany to czy wymiana pasty po ściągnieciu IHS coś pomoże ?

Do nie dawna miałem slima :) teraz go nie używam bo to CECH-3004A 1C i w okazyjnej cenie wszedłem w posiadanie tego fata. Czy w ogóle jest szansa że z tymi modelami nowszymi będzie można coś zrobić, czy nadziei nie ma i wystawić to na znany serwis aukcyjny ?
xanax2
Member
Member

Postprzez Spox_2 » 23.05.2013, 17:13

Koszt wymiany past pod IHS w CPU + GPU = 100 zł w naszym serwisie.

Jeżeli konsola była już grzana w jakikolwiek sposób to najwyższy czas na wymianę pasty pod IHS. Zapewniam że urządzenie zacznie pracować jak nowo narodzone ;)

Odnośnie Slimów seria 3000 to w dalszym ciągu nikt nie może tego ugryźć ;/
Moim zdaniem jak wyjdzie PS4 to coś mi mówi że z miejsca "pękną" wszystkie slimy :P
SERWIS KONSOL PS3, PS4 ==>YLOD, BLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! tel : 795 666 333 | https://wielkielektronik.com | Międzynarodowy certyfikat napraw BGA!
Spox_2
VIP
VIP

Postprzez xanax2 » 14.07.2013, 16:29

Odgrzewając temat :). Oddałem konsole w KRK do sklepgekon.pl i w tym momencie jak ktoś się zastanawia czy przypadkiem do nich nie oddać to nie polecam. Konsola aktualnie grzeje się bardziej niż wcześniej. Mają dość duży wybór gier :P. Więc drogi Spox_2, wypełniłem formularz na stronie Twej i oczekuje na informację :) na pewno zadzwonię w poniedziałek dopytać jak cała procedura wygląda.
xanax2
Member
Member

Postprzez Spox_2 » 14.07.2013, 18:31

xanax2 napisał(a):Odgrzewając temat :). Oddałem konsole w KRK do sklepgekon.pl i w tym momencie jak ktoś się zastanawia czy przypadkiem do nich nie oddać to nie polecam. Konsola aktualnie grzeje się bardziej niż wcześniej. Mają dość duży wybór gier :P. Więc drogi Spox_2, wypełniłem formularz na stronie Twej i oczekuje na informację :) na pewno zadzwonię w poniedziałek dopytać jak cała procedura wygląda.

W dniu dzisiejszym wykonaliśmy naprawę opisywanej usterki.

Załączam zdjęcia płyty głównej i chciałbym zadać pytanie : Kto tak załatwił płytę ? Który serwis ?

Dawno już nie widziałem takiego syfu tj. CPU + GPU pozalewany do oporu topnikiem + grzanie....

Zdjęcia :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tego co napisałeś wcześniej to napewno serwis Gekonu grzał płytę + wymiana pasty na CPU + GPU.

Aktualnie konsola pracuje od 1 godziny i wentylatorów nie słychać.
Proszę podać wersję Rogero z konsoli, podstawimy zastępczy HDD i zobaczymy jaką temp. odnotuje Multiman :)

xanax2 (25.07.2013, 18:55)
Spox_2
VIP
VIP

Postprzez xanax2 » 25.07.2013, 18:54

Nie zdążyłem napisać z rogero ale sobie poradziliście :) dziękuje. Co do topnika to poprzedni właściciel coś kombinował, bo po zakupie konsole rozkręcałem i te plamy już tam były. Pytanie czy te "plamy" to bardzo zły objaw ?? Co do gekona to mieli zmienić pastę, ale co do tych plam nie wyrazili żadnego zainteresowania tematem co jak myślę dobrze o nich nie świadczy.

Ps: Dostałem maila, że konsola jest w drodze :D
xanax2
Member
Member

Postprzez Spox_2 » 25.07.2013, 20:39

Te plamy to DUŻY nadmiar użytego topnika podczas procesu grzania płyty głównej.

Z tego co zauważyłem to ktoś wykonywał reballing układu graficznego (RSX).
Wykonał go dobrze ponieważ urządzenie działa ( jak długo? Nie wiadomo).
Natomiast estetyka tej pracy pozostawia naprawdę wiele do życzenia...

Pańska konsola pracowała cała noc i temp w Multimanie sięgnęła około 76C CPU oraz 69C GPU.

Proszę zdać relacje jak konsola zachowuje sie po testach ;)

Ps. Na przyszłość taka rada. Proszę wysyłać elektronikę pokroju PS3 w znacznie większym pudełku. Zapewni to mniejsze ryzyko uszkodzenia sprzętu podczas podróży kurierskiej :)
Spox_2
VIP
VIP

Postprzez xanax2 » 25.07.2013, 20:48

Brak doświadczenia w przesyłaniu czegokolwiek kurierem :) Będę pamiętać o większym pudełku na przyszłość. Mam jeszcze kilka pytań tak z czystej ciekawości.
1. Czy było widać, że pod ihs była wymieniana pasta ? Jak tacy specjaliści może w ogóle tego nie zrobili.
2. Czy sam reballing nie jest permanentny ?? W sensie co powoduje ponowne uszkodzenie po takiej procedurze ?
3. Czy podczas testów nocnych puszczaliście tam jakąś grę czy po prostu chodziła ? Wcześniej samo jej działanie bez uruchamiania czegokolwiek dawało dramatyczne efekty.

Oczywiście dziękuje, napisze kontynuacje po testach :)
Mam nadzieje, że osoby czytające zaufają bardziej w przesłanie konsoli do Ciebie kurierem niż w lokalne moce serwisowe. Na prawdę żałuje, że nie zrobiłem tego od razu :] już dawno byłoby po problemie.
xanax2
Member
Member

Postprzez Spox_2 » 26.07.2013, 13:15

xanax2 napisał(a):Brak doświadczenia w przesyłaniu czegokolwiek kurierem :) Będę pamiętać o większym pudełku na przyszłość. Mam jeszcze kilka pytań tak z czystej ciekawości.
1. Czy było widać, że pod ihs była wymieniana pasta ? Jak tacy specjaliści może w ogóle tego nie zrobili.
2. Czy sam reballing nie jest permanentny ?? W sensie co powoduje ponowne uszkodzenie po takiej procedurze ?
3. Czy podczas testów nocnych puszczaliście tam jakąś grę czy po prostu chodziła ? Wcześniej samo jej działanie bez uruchamiania czegokolwiek dawało dramatyczne efekty.

Oczywiście dziękuje, napisze kontynuacje po testach :)
Mam nadzieje, że osoby czytające zaufają bardziej w przesłanie konsoli do Ciebie kurierem niż w lokalne moce serwisowe. Na prawdę żałuje, że nie zrobiłem tego od razu :] już dawno byłoby po problemie.

1. Nie była.
2. Porządnie wykonany reballing posłuży w konsoli PS3 przez parę lat. Ponowne uszkodzenie (usterka YLOD) to zderzenie powietrza ze stopem bezołowiowym/ołowiowym prowadzącym do oksydacji tj. utleniania się pól lutowniczych pod układami BGA. W skrócie : KAŻDE URZĄDZENIE w standardzie BGA jest narażone na usterkę.
3. Tak, zawsze konsola chodzi na Uncharted 2 (bardzo dobrze obciąża CPU + GPU ;) )

xanax2 (26.07.2013, 13:26)
Spox_2
VIP
VIP

Re: Chłodzenie PS3 FAT [rozwiązane]

Postprzez xanax2 » 28.07.2013, 23:02

Oczywiście jestem super zadowolony, konsola cichutka. Wyedytowałem pierwszy post, umieszczając skrót całości topicu w raz z temp przed i po.
xanax2
Member
Member

Postprzez Anima1987 » 31.07.2013, 15:38

Mam maly problem ze swoja PS3 ! Przez lato kiedy jest upalnie konsola lubi sie przegrzewac i wiatrak przechodzi na wysokie obroty - chodzi jak odkurzacz.Dodam,iz konsole mam juz prawie 4 lata i nigdy nie byla otwierana i w tym roku zaobserowalem tego typu problem.Wymiana pasty w tym przypadku zdecydowanie pomoze ? Majac konsole juz jakies 4 lata i jak do tej pory nie wymianialem pasty,zatem problem mozesz lezec po stronie braku pasty.Wiatrak przechodzi na wysokie obroty tylko i wylacznie kiedy jest upalnie,a kiedy jest cielpo chodzi glosno,lecz juz nie tak glosno jak w czasie totalnego upalu.
Anima1987
Newbie

Podziękował : 0 raz
Firmware: 666
PSN ID: Argos_1987

Postprzez marciniak » 31.07.2013, 16:13

4 lata to dość sporo :wink: ja jakbym zauważył takie coś u siebie to wysłałbym konsole na spa do spox 2-polecam 8)
w takie upały jak ostatnio to w sumie nic dziwnego że wszystko szybciej i bardziej się grzeje :wink: zauważyłem wyższe temp.również na pc 8)ale to raczej wina zużytej i nie spełniającej swojego zadania starej pasty :wink:
Nie pomagam na pw.
marciniak
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 526 razy
Firmware: CFW.REBUG 4.80 COBRA

Następna strona

• Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc