Kupilem konsole to byl ten pierwszy model fat z card reader, chromowanym napisem i listwa z przodu, 4xusb CECHC03 3-113-116-01. Niestety zapalil sie w niej ylod i po konsoli,le kupilem druga tez stary fat ale juz z szarym plastikiem 2xusb nie wiem nawet jaki ma dysk CECHH03 i po jakims czasie padl blueray. Naped dziala tylko chyba poszedl laser bo nie chce czytac plyt. Postanowilem przelozyc blueray z tej z ylodem i juz to zrobilem tylko ze wciaga plyty i wypluwa ale nie widzi gier. Wogole nie pokazuje ze jest plyta w srodku. Jestem leszczem z tego i nie znam sie kompletnie dlatego nawet nie wiem czy mozna tak sobie przelozyc blureay i prosze o pomoc. Zaczolem cos czytac i gdzies tam pisalo ze musze soft zmienic znalazlem cos takiego:
Witam serdecznie opiszę jasno jak przypisać nowy napęd w PS3
WAŻNE soft w konsoli nie może być większy niż 3.55
Konsole należy wprowadzić w FSM (FactoryServiceMode) ja do tego procesu używam E3 Card Reader ale są poradniki jak można wykorzystać PSP lub telefon z androidem
1- Umieść jeden plik z folderu WKŁAD E3 do pamięci E3Upgrader
2- Na wyłączonej konsoli przełącznik zasilania na 0 w wersji FAT w SLIM z odłączoną wtyczką zasilania podłącz E3 Card Reader do prawego portu USB (najbliżej napędu) Włącz przełącznik na 1/wtyczka następnie załącz konsole i natychmiast przycisk wysuwania płyty. Jeśli wkład zadziała konsola wyłączy się (odłącz E3 od portu USB)
3- Dla testu włącz konsole aby sprawdzić czy włączyła się ona z FSM będzie widoczny czerwony prostokąt w prawym dolnym rogu w XMB
4- Przy odłączonym zasilaniu podłącz starannie nowy napęd
5- Sformatuj pendrive na FAT32 umieść bezpośrednio w nim pliki z folderu PODPIS 3.55 oraz proszę dorzucić soft 3.55 PS3UPDAT.PUP który należy pobrać (soft ma być luzem bez folderów PS3....)
6- UWAGA SZYBKA AKCJA podłącz pendrive do prawego portu USB (najbliżej napędu) załącz konsole i natychmiast przycisk wysuwania płyty włóż płytę Blu-ray do napędu
7- Jeśli wszystko poszło dobrze konsola wysunie płytę Blu-ray i wyświetli komunikat PASSED następnie będzie instalowała nowy soft po tym procesie mamy domontowany napęd
7.1- W przypadku komunikatu NG (no good) ERROR (winny może być laser lub porysowana płyta Blu-rey ) można spróbować zejść z softem przy pomocy (softu 3.41 downgreade) do wersji 3.15 lub 2.30 pobrać pliki do podpisywania napędu i próbować (WAŻNE nie należy schodzić z softem poniżej fabrycznego konsoli google powie jaki był )
7.2- miałem przypadki że podczas instalacji pojawił się RSOD idzie to łatwo naprawić wystarczy z folderu NAP RSOD przenieść plik do pamięci E3Upgrader ( i jak w pkt 2 )
8- Włącz konsole normalnie z pustymi portami USB do napędu włóż płytę Blu-rey jeśli w konsoli pojawi się ikona napędu lub gra wystartuje wszystko poszło dobrze
9- Aby wyłączyć FSM czerwony kwadracik z folderu WYJŚCIE FSM przenieś plik do E3Upgrader ( i jak w pkt 2 )
Do tego chlop nawet zalaczyl plik ze wszystkim co tu wymienia wyzej ale ja nie wiem czy wogoe to zadziala i jak to zrobic.
Czy ktos kto sie zna moze mi napisac czy da sie to zrobic i jesli tak to jak to zrobic tylko nie waszymi skrotami tylko w najprostszej formie bo ja nawet nie wiem jak ta konsole wprowadzić w FSM a co dopiero jak umieść jeden plik z folderu WKŁAD E3 do pamięci E3Upgrader!!!
A moze inne czesci wymienic w tych dwoch PS3 tak zeby jedna chociaz zlozyc do kupy, nie chce juz inwestowac w trzecia bo niebawem wychodzi ps4 wiec pomozcie prosze. Z gory dziekuje i pamietajcie ze jestem tylko graczem a to moje pierwsze forom dlatego nie znam skrotow itp