Problem z kontrolerami i konsolą po zmianie dysku i CFW

Konsole, urządzenia, sprzęt
  • Sponsorzy

Problem z kontrolerami i konsolą po zmianie dysku i CFW

Postprzez elephantml » 15.01.2013, 00:46

Witam
Wszystko było OK do czasu około 2 tygodni po wymianie dysku wewnętrznego na większy (750GB) i wgraniu na niego Rogero 4.30.
Powiedzmy że problem zaczął się kilka dni po tym jak już pozrzucałem wszystkie kopie gier z przenośnego na wewnętrzny konsoli i poinstalowałem wszystkie niezbędne łatki do gier. Sam za bardzo nie gram bo nie mam czasu, ale mój 3 latek jak już się dosiądzie to męczy konsolę po kilka godzin raz na 2 -3 dni. Przeważnie właśnie używa kontrolerów MOVE w pojedynkach gladiatorów w SportsChampions1.To one właśnie są najbardziej eksploatowane (i nie raz już zaliczyły grzejnik czy podłogę) i to o ich kondycję mógłbym się jedynie bać, ale oczywiście ten sprzęt jest prawie nie zniszczalny i jak na razie działał bez zarzutu i bez żadnych rys.

Przechodząc do sedna.
Do głównego konta (na którym gra syn) dorobiłem jeszcze dwa dla siebie i żony.
Odpaliłem na swoim SCh1. żeby trochę się wypocić i pierwsze co zobaczyłem to, że podczas uruchamiania gry, zawisła ona (zamroziło obraz) gdy pojawia się rakietka pingponga i zaraz powinien być monit o podpięcie kontrolera. Pomogło tylko wypięcie z sieci. No i od tego momentu zauważyłem więcej ciekawych rzeczy. Po uruchomieniu gry nie dało sie podłączy żadnego kontrolera MOVE. Po kliknięciu na PS pomigały czerwoną diodką i gasły. Kombinowałem z podpinaniem pod usb i wciskałem wszystko co możliwe we wszystkich chyba możliwych kombinacjach i jakimś cudem udało się odpalić wszystkie kontrolery.
Przed wczoraj koło północy pograłem, wyłączyłem system z głównego pada i wrzuciłem je do ładowarki. I do spania. Rano patrzę a na kamerze dalej się pali niebieska dioda. Czyli jednak system się nie do końca wyłączył chociaż niby zgasł sygnał w TV i pogasły kontrolery. No to wyjąłem kabel z gniazdka. Świeciła się ta kamera jeszcze chyba z 30 sek ale w końcu zgasł. No to kabel do prądu i do pracy na 24 godziny. Dzisiaj wieczorem mały się doprosił znów o chwilę pogrania no to dostał do ręki pada i niech działa. Ale za cholerę nie dał rady włączyć konsoli. Wcisnął PS ale tylko włączyła się dyskoteka na padzie na nr kanałów i tyle. Brak piknięcia, brak światła na kamerze. No to standardowo kliknąłem power na konsoli. Piknęła, odpaliła.
Po tradycyjnym odpaleniu przez małego SCh1 po jakimś czasie zaczęły się cuda z kontrolerami co jakiś czas gasło podświetlenie i raz je kamera widziała raz nie, sygnalizując to przy okazji czerwoną kontrolką. Co ciekawe w tym czasie samo nawigowanie góra dół i przyciski działały raczej normalnie. Kalibracja (move+T)raz działa raz nie. Z tym że bardziej nie. Po wciśnięciu PS na kontrolerze i wybraniu Wyłącz kontroler/system działa to ok, ale jak chcę odpalić z powrotem kontroler to tylko pomiga czerwoną kontrolką i zgaśnie jedyna metoda to wyłączyć i włączyć konsolę. I to raczej nie padem tylko z prądu. Wyłączenie systemu padem trwa około 20sek-40sek (do momentu zgaśnięcia kamery i kontrolerów) przedtem było to z 3 sek. I przy próbie ponownego włączenia jet taki efekt jak przedtem napisałem, czyli wszystkie diody na padzie i brak uruchomienia. Wtedy tylko kabel z sieci i pstryk włącznik na konsoli. Co ciekawsze po tym ponownym uruchomieniu nie ma żadnego komunikatu, że konsola została wyłączona nieprawidłowo i trzeba odzyskiwać dane, tylko startuje tak jak powinna do XMB . Czyli wyłącza się tak jakby prawidłowo.

Dysk jest owszem pełny bo zostało mi może z 40GB z 750 ale to raczej nie ma znaczenia. Nie chciałbym brać pod uwagę reinstalacji systemu, bo mnie przeraża zgrywanie z powrotem tych wszystkich gier na przenośny a potem na PS3.

Szukałem w sieci i zastanawiam się czy nie pomogło by coś takiego http://community.eu.playstation.com/t5/ ... p/16670758 (przebudować jeszcze raz strukturę bazy danych poprzez SAFE Mode)

Proszę o sugestie co mogę zrobić w miarę bezinwazyjnie, żeby nie stracić tego wszystkiego co udało mi się uciułać na dysk wewnętrzny.

Wiem że się rozpisałem, ale ja zawsze staram się zawrzeć problem w jednym poście, a nie dopisywać potem po 10 razy co mi się tam jeszcze przypomni istotnego.
-------------------------------------------
Właśnie pograłem z 30min w Gladiatorów i teraz siatkówkę dwoma kontrolerami MOVE. Oczywiście konsoli nie udało się odpalić wcześniej padem chociaż była wypięta z sieci chyba ponad godzinę. Tylko najpierw pad potem kabel znów z sieci i na koniec guzik power. Te 30 min było OK a potem nagle wibracje w ręce i światło z kolorowego robi się szare a potem gaśnie całkiem. Za 5-10 sek zmiana i drugi gaśnie. Teraz leżą na ławie i już z nich jest dyskoteka. Raz gasną na zmianę raz równocześnie i tak co kilka sek. W czasie gry wyłączyłem pada (zresztą jak zawsze) wciskając PS i "wyłącz kontroler". Po grze wyszedłem do XMB jednym z kontrolerów MOVE i żeby nawigować w Multimanie wcisnąłem znów PS na padzie. Nie ma szans żeby odpalił . Tylko migają wszystkie diody.
-------------------------------------
Niby już przed 2 rano ale i tak mi się jeszcze nie chce spać to odpaliłem SportsChampions2 (zawsze to nadzieja że to może wina tylko tamtej poprzedniej gry)-chociaż od 2 lat chodziła przecież dobrze. Zapuściłem narciarstwo. Po około 25 min zaczął migać 1 kontroler, a potem już tak jak poprzednio. Tak jakby coś w tym systemie było ustawione że 25-30 min OK a potem zaczyna się jakieś dziadostwo. System chciałem wyłączyć z jednego z kontrolerów MOVE, ale niby ekran zrobił się czarny, ale ani kamera ani kontrolery się nie wyłączyły przez ponad 2 min to wyciągnąłem wtyczkę z sieci. Rano ją wepnę. Niech dychnie trochę. Choć to i tak oczywiście nic nie da.
-----------------------------------------------
Teraz rano sprawdziłem ją jeszcze na demie tv superstars. Po około 15 min coraz częściej zaczęło sie pojawiać czerwone światełko na kamerce, a po około 10 następnych zaczynał wibrować i gasnąć kontroler. Czyli za każdym razem coś zaczyna się dziać po około 20-30 minutach grania.

Jest tu jakiś soft reset, żeby tą konsolę jakoś przywrócić do normalności a nie kasować wszystkiego?
CECH-2004A - HDD 1,75 TB
elephantml
Silver Member
Silver Member

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Firmware: SPY 4.81 Cobra 7.3

Sponsorzy

Re: Problem z kontrolerami i konsolą po zmianie dysku i CFW

Postprzez walery » 15.01.2013, 14:47

Ale sie opisałeś że aż czytać się nie chce. :lol:
Druga sprawa to zostawiaj dziecku konsolę to na pewno nie tylko na takich problemach polegniesz. :-))
Mozesz zrobic downgrade a potem jeszcze raz wgrać image. Nic nie stracisz z gier czy programów ktore masz. Potem sprwdź zachowanie kontrolerów. :wink:
U mnie jeżeli wyłączę konsolę z prądu to nie tak jak u Ciebie nic sie nie dzieje. U mnie sprawdza pliki systemowe i ewentualnie naprawia jezeli jest taka potrzeba. Ja mam Rebug a nie Rogero. :D
А все могло бы быть по-другому....
walery
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Firmware: Rebug 4.46.1 REX

Postprzez elephantml » 15.01.2013, 15:17

Ostrzegałem że długie :D
Dziecko jest cały czas pod kontrolą. :>
Siedziałem do teraz nad tymi odchyłami kontrolerów. Na koniec to już zupełnie zgłupiały wszystkie. Nie szło żadnym obsługiwać PS3 a pad działał tylko po podpięciu przez usb. Trochę o tym poczytałem ale w sumie to wszyscy polecali tylko reset wykałaczką. To sprawdzałem pierwsze i też nic nie dało.
W końcu zrobiłem Rebuild Database, który i tak nic nie dał.
Dosłownie przed godziną zrobiłem jeszcze Restore File System- dziwiło mnie to że system ani razu nie robił sam sprawdzania plików systemu po tych moich wyłączeniach z sieci. To o czym i Ty piszesz. Po dokonanej operacji wziąłem cały dobytek (2x Motion Controller, Navigation Controller i pada) odpaliłem wszystkie równocześnie - o dziwo wszystkim przypisały się numery bez problemu i zacząłem we wszystkich chyba możliwych kombinacjach włączać i wyłączać nimi system, wyłączać je i włączać przy uruchomionych grach i co tam mi jeszcze przyszło do głowy. Działają jak na tą chwilę dobrze i sam system też się wyłącza do 20 sek a potem odpala się bez problemów. Teraz jeszcze odpaliłem jeden z kontrolerów Move (co jakiś czas nim ruszę) i lecą sobie w tle zjazdy narciarskie. Zobaczymy czy za 30 min zacznie gasnąć.
-------------------------------
Już w trakcie jak to pisałem widzę, że na kamerze zaświeca się czerwona lampka a kontroler gaśnie co chwilę. Co ciekawe można nim sterować (pewnie przez czujnik magnetyczny) tylko już nie ma tej precyzji jak z zaświeconą "gałką".
---------
Teraz wyskoczyła w grze aktywacja kamery PS Eye i kalibracja zakończona niepowodzeniem bo "Nie widać kontrolera. Wyceluj..." itd.
Guziki Move i T działają ale nie chce się odpalić światełko. No to kliknąłem PS i wyłącz kontroler. Nie wyłączył się. No więc postanowiłem włączyć pada, którego jak zawsze wyłączyłem zaraz po odpaleniu gry. Po kliknięciu na nim na PS zaczął migać wszystkimi lampkami i brak jakiejkolwiek reakcji.

Nie wiem co mi tak zrypało ten system. Na pewno nie dziecko bo co i jak włączać bez pomyłki to on ma opanowane na każdym urządzeniu elektronicznym w domu do perfekcji, a tak jak pisałem wszystko jest pod kontrolą.
Zastanawiam się nad reinstalacją systemu, tylko czy mogę wgrać ten sam, ewentualnie wyższy soft bez pozbywania się wszystkiego z HDD, czy muszę wcześniej wracać na 3.55?
CECH-2004A - HDD 1,75 TB
elephantml
Silver Member
Silver Member

Postprzez walery » 15.01.2013, 16:24

Mozesz wgrac ten sam lub wyzszy i nic nie stracisz. Jezeli chcesz nizszy to musisz wgrac jakis downgrade. Nie wiem jak sie to nazywa w Rogero bo nie mam. W rebug jest to REBUG ’999′ DOWNGRADER :wink: Przeczytaj jak instalować Rogero 4.30.02 czy jaki tam jest wyższy. Mi na Rebug 4.21.1 wszystkie movy, kierownice i controlery działają perfekcyjnie.
А все могло бы быть по-другому....
walery
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Firmware: Rebug 4.46.1 REX

Postprzez elephantml » 15.01.2013, 16:39

No mi też do niedawna wszystko działało. Możliwe że jakiegoś szkodnika zainstalowałem przypadkiem, jak szukałem łatek do gier.

Mam jeszcze jedno pytanie.
W którym wypadku z poniższych stracę dane z dysku. Na save`ach i trofeach mi nie zależy. Chodzi mi o kopie gier powrzucane na HDD (nie chce mi się znów przerzucać prawie 600GB danych na inne dyski), a których gdzie indzij juz nie mam.

1- Restart System: Ponowne uruchomienie systemu PLAYSTATION 3.
2- Restore Default Settings: Resetuj wszystkie ustawienia systemu - powrót do ustawień domyślnych.
3- Restore File System: Sprawdza uszkodzone/brakujące pliki systemowe.
4- Rebuild Database: Odbudowuje System Operacyjny (OS) na PLAYSTATION 3.
5- Restore PS3 System: Usuwa wszystko i zaczyna od zera
6- System Update: Aktualizacja systemu PLAYSTATION 3

Przypuszczam, że pozycja 5 usunie wszystko, a jak jest w przypadku 2? Bo tylko tego jeszcze nie próbowałem. Jak i to nie zadziała to chyba system na nowo.

-- 18.01.2013, 19:36 --

Mam problem z przejściem z Rebug 4.30 w dół. Jak chciałem zrobić aktualizację systemu z REBUG ’999′ DOWNGRADER przez XMB to wyszło " this update data is not supported on this system". Jest gdzieś to jakoś łopatologicznie opisane jak zejść na 3.55? Bo jedynie Rogero ma jako taki opis.
Jak inaczej zejść do 3.55. Czytałem , że niektórzy toi i z Rogero schodzili REBUG ’999′ DOWNGRADER na 3.55. U mnie to też nie działa.
CECH-2004A - HDD 1,75 TB
elephantml
Silver Member
Silver Member

• Sponsorzy

Powrót do Ogólne