Programator , downgrade , dual boot ? ( bez lutowania )

Jeśli nie wiesz gdzie napisać temat
  • Sponsorzy

Programator , downgrade , dual boot ? ( bez lutowania )

Postprzez marek200 » 13.06.2014, 01:54

Witam, mam pytania związane z downgradem mojego slima 320 gb Cech 2504B data code [ 0C ]

Chodzi o to czy jest możliwość przerobienia bo wedlug wersji sie da ale w faq nie ma z tym data code. Sam już nie wiem.

Załóżmy ze się da.. Teraz kwestia dobrego programatora aby nie uwalić slima. Od razu mowie ze nie chce sie bawic w lutowanie... na rynku jest wiele programatorow nand jednak najbardziej przypadl mi do gustu wlasnie E3 flasher z racji tego że mozna go wmontowac w konsole co daje wieksze mozliwosci ( bo jesli kiedys cos sie zaktualizuje to bede miec mozliwosc ponownego downgroadu bez odsylania do kogos.. )
Niektorzy twierdzą ze E3 to syf .. ale w takim razie co innego ? I podobnie cenowo ?
Wiem ze jest jeszcze progskeet niby bardziej uniwersalny ale czy dobry to nie wiem
...

Dualboot co to dokładnie daje ? Czy jest mozliwosc na pierwszym dysku odpalanie gier na przerobionym fw a na drugim dysku mieć oryginalny fw i grac na oryginalnych oryginalnych tytulach na multiplayer bez zbanowania id..?.

Dodam, ze jestem jeszcze w tych sprawach troche zielony ale ogolnie elektronika nie jest mi obca
marek200
Newbie

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Sponsorzy

Re: Programator , downgrade , dual boot ? ( bez lutowania )

Postprzez budman9 » 13.06.2014, 02:55

marek200 napisał(a):Witam, mam pytania związane z downgradem mojego slima 320 gb Cech 2504B data code [ 0C ]

Chodzi o to czy jest możliwość przerobienia bo wedlug wersji sie da ale w faq nie ma z tym data code. Sam już nie wiem.

A oto odpowiedź faq:
Można powołać się również na DATA CODE [DC], który jest na naklejce pod konsolą. Jeśli data code jest z przedziału 7A (sty 2007) do 1A (sty 2011), znaczy że konsola ma firmware do 3.55.

Patrząc na sprawy techniczne to jeśli się nie chcesz bawić w lutowanie to nic nie zrobisz bo przy DB zawsze trzeba coś przylutować :wink: Tak, jest wiele programatorów NAND bo aż 2, które są do PS3 ale E3 Flasher się do nich nie zalicza bo to programator NOR, jednak dobrze z nim trafiłeś bo w Twojej konsoli siedzi kość NOR. Progskeet będzie lepszy od E3 ale nie ten nowy czarny, tylko starszy niebieski choć bardzo trudno go już dostać. Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem będzie Teensy++ :-)) Ja miałem zrobiony DB właśnie z Teensy. Na to co daje DB sam już sobie odpowiedziałeś.

Tak na marginesie to poczytaj o opcji DB za pomocą software DB OFW od Habib. Nie testowałem ale na "poważnych" forach ludzie piszą, że się sprawdza.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

Postprzez marek200 » 13.06.2014, 12:45

Chodziło mi o NOR nie wiem skąd mi na myśl NAND przyszedł :D

Pomijając dual boota to widziałem jakiegos proskeeta na taśmy i chyba klips można je mieć na stałe ?

I jeszcze pytanie o E3

Czy na serio to jest szit ? Bo jednak spora grupa ludzi go uzywa. Gdyby juz jednak cos poszli nie tak jest potem jakasa mozliwosc uratowania ps3 ?
marek200
Newbie

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postprzez budman9 » 13.06.2014, 16:09

Jeśli coś ma siedzieć na stałe to na klipsie bym tego nie montował. Nie mówię też, że jest to nie wykonalne ale co lut to lut. Inna kwestia to upchanie wszystkiego w konsoli, trzeba będzie coś przerobić.

E3 to shit właśnie przez ten klip :D niby wygląda, że to ułatwienie ale powoduje on dużo problemów z łącznością. Jeśli coś pójdzie nie tak to albo się będzie dało odratować albo nie :D zależy też od wiedzy "ratownika".
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667

Za ten post autor budman9 otrzymał podziękowanie od
marek200 (13.06.2014, 18:25)
budman9
Elite
Elite

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 366 razy

• Sponsorzy

Powrót do Dla zielonych