bednario napisał(a):looozak napisał(a):Na początek odłącz zasilanie od cobry i zobacz czy problem zniknie, jeśli tak to masz coś albo źle podłączone albo źle przylutowany qsb.
Do mojego modelu 2104 nie jest potrzebne qsb - ten model konsoli przerabia się bez lutowania. Sprawdzę wieczorem czy działa z wyłączonym zasilaniem.
Konsola nie ma problemu z uruchomieniem po wypięciu taśmy od MB do Cobry. Wtedy działa normalnie, ale nie widzi napędu (bo napęd podpięty jest do Cobry)
A wstaw kolego fotkę z góry jak masz to wszystko podłaczone bo obstawiam że pomieszałeś coś w taśmach, bo jak nielutowane to raczej musi działać i nie ma co zepsuć no chyba że taśmy połamałeś.
-- 22.12.2014, 17:41 --
adammos napisał(a):Odłączyłem zasilanie od cobry i dalej jest to samo.
Ogólnie to teraz jest coś takiego, że jak pierwszy raz uruchamiam konsolę to się włącza menu i mogę po nim chodzić. Uruchamiałem w trybie "PT" i żadnego loga Cobry w menu nie miałem (nie wiem czy powinno być czy nie). Chodzenie po menu chodzeniem, ale jak próbuję coś włączyć (jakąś grę z PSN, PSN, Youtube) to robi się czarny ekran i konsola zawiesza się, ale da się ją wyłączyć przyciskiem i sygnalizuje zawieszenie się 3 piknięciami, ale jak włączę ją znowu to pojawia się wcześniejszy problem i zawiesza się w menu. Dziwne rzeczy się dzieją.
Tylko teraz tak - ten pierwszy fachura ponoć przegrzał mi pady na płycie głównej i jest już ryzyko lutowania. Do tego oddał mi rezystorki, ale do ponownego montażu się raczej nie nadają. Teraz muszę wybrać czy ryzykować wlutowanie qsb normalnie, czy jakoś nabyć takie rezystorki i je wlutować. Jak tak zrobię to cobra leci do kosza, a konsola to zagadka...
QSB mam teraz tak:
Masakra takie lutowanie, chyba rozbiorę swoją konsole i pokaże jak to koleś w gsm zrobił za 15zł poprostu bajka.
Gdybym to ja był teraz na twoim miejscu to:
- poszukał bym kogoś z działajacą cobrą (konsolą) i sprawdził samą główna płyte od cobry
- jeśli faktycznie by działała to zrobił bym to jak trzeba , czyli wlutował qsb bez kabelków (porządnie)
- i jeśli po tym zabiegu dalej lipa to jeszcze sprawdził bym konsole czy faktycznie działa na wlutowanych spowrotem tych kondensatorkach a oznaczenie ich to 0402 10nF 16V gdybyś chciał kupić nowe.