Strona wymaga obsługi JavaScript
Proszę włącz JavaScript aby kontynuować[ PS3-HACK.PL ]

Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Slim

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.

Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Slim

Postprzez vinny998 » 05.01.2020, 14:40

Witam serdecznie.
Chciałbym zasięgnąć pomocy, mianowicie niedawno zakupiłem PS3 Slim CECH-2004B z dyskiem 250GB, CFW Rogero 4.50 v1.01. Chciałbym w niej zmienić dysk na większą pojemność 750GB, ale obawiam się że stracę przeróbkę albo będzie konieczność robienia downgrade. Zaznacze, jestem kompletnie zielony, starałem zebrać informacje by nikt z obeznanych nie musiał wróżyć z fusów (nikt nie lubi sie domyślać). Obecnie jest wgrany multiMAN 4.81 i IRISMAN 4.82.

Obecnie nie zależy mi na trofeach, save, profilu, itd. Chciałbym tylko by na wymienionym dysku była prosta w obsłudze przeróbka oraz bym mógł odpalać kopie PS3, PS2, no i program który pozwoli mi na łatwą regulacje temperatur CPU i GPU.

Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i nie koniecznie szybką pomoc, a wykazanie się po prostu chęcią i cierpliowścią, pozdrawiam.
vinny998
Newbie
 
Posty: 5
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.01.2020, 14:23

Sponsorzy

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez Lotus377 » 05.01.2020, 16:04

Wymiana to prosta rzecz.Skopiuj swoje stany gier na pendrive,zaloguj się do PSN i zsynchronizuj trofea oraz pobierz z forum niezbędne programy jak multiman no i aktualny soft z działu Custom Firmware dla konsoli.Na czas wymiany dysku najlepiej odłączyć konsole od neta.Gdy już sobie wszystko zgrasz,włóż nowy dysk i przyszykuj pendrive z aktualnym softem,bo konsola poprosi cię o oprogramowanie w wersji aktualnej (w twoim przypadku 4.50) albo nowszej.Warto przy okazji zrobić oczywiście aktualizacje do najnowszego softu.Dalej rób dokładnie to co pisze na ekranie,a po w graniu oprogramowania z takimi rzeczami jak zrobienie konta czy wgranie stanów gier czy multimana bez problemu sobie na pewno poradzisz.

Za ten post autor Lotus377 otrzymał podziękowanie od
vinny998 (05.01.2020, 17:12)
Avatar użytkownika
Lotus377
Team
Team
 
Posty: 329
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy
Dołączył(a): 18.01.2016, 23:56
Firmware: Rebug 4.85
PSN ID: Dualram377

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez vinny998 » 05.01.2020, 16:12

Dzięki za szybką odpowiedź!

Aczkolwiek jak mówiłem, najbardziej się boję o to, że jak podmienię dysk, to utracę przeróbkę albo możliwość wgrania CFW, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, CFW można wgrać tylko do OFW 3.55 i niżej albo najlepiej tylko na OFW 3.55.

Czytałem również, że ROGERO jest przestarzałe i lepiej wgrać COBRE, aczkolwiek i tak nic mi to nie mówi.

Najlepiej postawiłbym na nowo CFW i hombrew do odpalenia iso z PS2 i PS3 no i chba webMANa do tych temperatur. Tylko nigdy tego nie robiłem, przeważnie siedziałem na swojej X360 z RGH, co mnie tam nie przerażało jak tu :)
vinny998
Newbie
 
Posty: 5
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.01.2020, 14:23

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez Lotus377 » 05.01.2020, 16:28

Soft jest wgrany do pamięci układów elektronicznych na płycie głównej konsoli a nie na dysku twardym.A no i zapomniałem.Na obecnym 4.50 nie wpiszesz się do PSN,potrzebujesz najnowszego CFW by zsynchronizować trofea.Ja polecam od siebie Rebug 4.85.Wszystkie te czynności jak aktualizacja softu i wymiana są już omówione w poradnikach więc radze tam zajrzeć.

Za ten post autor Lotus377 otrzymał podziękowanie od
vinny998 (05.01.2020, 17:13)
Avatar użytkownika
Lotus377
Team
Team
 
Posty: 329
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy
Dołączył(a): 18.01.2016, 23:56
Firmware: Rebug 4.85
PSN ID: Dualram377

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez vinny998 » 05.01.2020, 16:46

Lotus377 napisał(a):Soft jest wgrany do pamięci układów elektronicznych na płycie głównej konsoli a nie na dysku twardym.A no i zapomniałem.Na obecnym 4.50 nie wpiszesz się do PSN


Rozumiem ze OFW jest w pamięci ROM, a CFW jest na dysku, po zmianie dysku konsola włączy się w trybie recovery i bede mógł wgrać dowolne CFW, bo hombrew to na pewno bede musiał od nowa instalować. Tylko nie wiem czy mam QA Flag, bo czytałem, że lepiej to mieć. A PSN mi nie potrzebne, przez internet nie bede grać, tylko chce odpalać iso PS2 i PS3.
vinny998
Newbie
 
Posty: 5
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.01.2020, 14:23

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez Lotus377 » 05.01.2020, 16:54

Masz w menu ustawień konsoli "★ Install Packages" ? Jeśli tak to ją masz.

Za ten post autor Lotus377 otrzymał podziękowanie od
vinny998 (05.01.2020, 17:13)
Avatar użytkownika
Lotus377
Team
Team
 
Posty: 329
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy
Dołączył(a): 18.01.2016, 23:56
Firmware: Rebug 4.85
PSN ID: Dualram377

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez vinny998 » 05.01.2020, 17:12

Tak, mam ten folder, a w nim update do multiMANa. W takim razie biorę się za wymianę dysku i przygotowanie CFW na pendrive i pare hombrew, oczywiście niezbędnych. Dziękuję za pomoc :)
vinny998
Newbie
 
Posty: 5
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.01.2020, 14:23

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez Atr3ju » 06.01.2020, 02:10

W dziale poradniki (lub na moim jutubie) znajdziesz moje filmiki o nowej instalacji CFW na nowym dysku jak i o przenoszeniu sejwów na nowy dysk.
Obrazek

Za ten post autor Atr3ju otrzymał podziękowanie od
vinny998 (06.01.2020, 04:46)
Avatar użytkownika
Atr3ju
Gold Member
Gold Member
 
Posty: 148
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Dołączył(a): 05.04.2016, 16:47

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez vinny998 » 06.01.2020, 19:36

Dziękuję raz jeszcze za pomoc, dziś podjąłem się wymiany dysku i instalacji Rebuga w wersji 4.85, posiadam już WebMANa i multiMANa, niepokoją mnie temperatury (idle 67 cpu, kolo 55 rsx), ale za grosze konsola wyrwana, to nawet jak klęknie to po czasie nie będzie mi szkoda. Biorę się za zrzucanie gier poprzez FTP, zatem jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc, bo się udało dzięki waszym radom.
Pozdrawiam!
vinny998
Newbie
 
Posty: 5
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.01.2020, 14:23

Re: Wymiana dysku na większą pojemność w przerobionej PS3Sli

Postprzez Lotus377 » 06.01.2020, 20:13

Ustaw wentylatory jak na foto.Powinna w miarę kulturalnie chodzić jeśli nie trzeba pasty wymieniać.
Tylko zarejestrowani użytkownicy posiadają uprawnienia, aby pobrać pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Lotus377
Team
Team
 
Posty: 329
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy
Dołączył(a): 18.01.2016, 23:56
Firmware: Rebug 4.85
PSN ID: Dualram377



  • Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

© 2010-2019