Strona wymaga obsługi JavaScript
Proszę włącz JavaScript aby kontynuować[ PS3-HACK.PL ]

Nietypowy freeze gry z PS2 [nie temp, nie dysk] - dod filmik

Wszelkie pytania i problemy z konsolą, homebrew, jailbreak
Regulamin działu
UWAGA! Problemy z grami zamieszczamy w dziale Backup!
Nieprzestrzeganie regulaminu grozi utratą możliwości pisania na forum.
  • Sponsorzy

Nietypowy freeze gry z PS2 [nie temp, nie dysk] - dod filmik

Postprzez k0m4nd0s » 06.05.2018, 20:59

Witajcie,

zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych czy spotkaliście się oto z takim problemem. Mam PS3 Slima i nie narzekam na jej funkcjonowanie jednak podczas próby grania przez multimana w Spyro Enter The Dragonfly (gra z Ps2) podczas drugiego etapu w pewnym momencie wystąpił freeze gry. Muzyka leci dalej, przycisk operacyjny ps3 działa jednak sama gra zatrzymuje obraz. Zdenerwowało mnie to i zacząłem szukać rozwiązania na własną rękę. Co zrobiłem:

- Wywaliłem stary dysk hdd i wrzuciłem sobie ssdka
- Przesmarowałem pastą proca bo temperatury były ponad 70 stopni i na cpu i gpu. Teraz przy wentulu na 30% temp trzymają się w granicach 60 stopnii
- Postawiłem na nowo system cobra i poinstalowałem potrzebny do grania w gry z ps2 odpowiedni soft, multiman, webman , ps2 clasic placeholder.

Wgrałem różne obrazy tej gry zarówno ściągane z internetu wersje wielojęzyczne z europy, jednojęzyczne europejskie, amerykańskie, zgrałem swoją oryginalną płytkę z ps2, przerobiłem obraz na placeholdera i efekt za każdym razem ten sam. Co ciekawe na PS2 oczywiście grają z płytki wszystko jest ok. Tak samo nie ma problemu z innymi grami PS2 i PS3 wgranych na dysk. Na początku podejrzewałem, że hdd może być już przelatany ale MHDD wskazał, że tylko 70 sektorów po 50ms , zero 150ms, zero badów ale i tak testowo wrzuciłem ssdka.

Pytanie co jest winne, czy jest jeszcze jakiś sposób aby "odwiesić grę" w tym miejscu? Piszę bo rozkładam ręce. Nie grywam zbytnio na konsoli (jestem pokolenie PSX) ale młodemu kupiłem jako prezent konsolę już z przeróbką i po 2 tygodniach użytkowania odpalił Spyro, zaczęło się zwieszać to też wszedłem wczoraj na forum, wyklikałem i wgrałem wszystko samemu na nowo ale po całym dniu testowaniu różnych obrazów i emulatorów brakuje mi pomysłu co jest przyczyną.

Ja widzę opcje takie: karta graficzna nie potrafi przetworzyć tego obrazu (tutaj ustawienia graficzne typu konwersja z sd na hd, wygładzanie obrazu itd testowałem we wszystkich konfiguracjach zawsze występuje ta zwiecha a jak nie karta graficzna to winny sam obraz gry. Co zrobić jeśli problem ten występuje i na wrzuconych obrazach w internecie jak i moim obrazem z ori płyty?! Nie ukrywam, że kupno PS2 (wiem nie majątek) ale z powodu jednej gry kupować grę, pada, kartę pamięci ? :)

Co można jeszcze przetestować, jak to ugryźć ? Może jeszcze jakiś inny emulator, a może jakoś zedytować obraz gry a może jednak kwestia ustawień grafiki i jest jakiś soft co może np włączyć tryb max speed jak w ustawieniach grafiki na pc przez co wyłączyć AA i inne pierdoły które mogą powodować zawieszenie się grafiki w tym miejscu?

Poniżej fotka na dowód sprawy a także filmik przedstawiający problem jak wygląda zwiecha, w którym jest miejscu.

https://www.youtube.com/watch?v=zZhczW51na4

Obrazek
k0m4nd0s
Newbie
 
Posty: 2
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.05.2018, 23:59

Sponsorzy

Re: Nietypowy freeze gry z PS2 [nie temp, nie dysk] - dod fi

Postprzez DEX357 » 07.05.2018, 02:19

- Wywaliłem stary dysk hdd i wrzuciłem sobie ssdka
- Przesmarowałem pastą proca bo temperatury były ponad 70 stopni i na cpu i gpu. Teraz przy wentulu na 30% temp trzymają się w granicach 60 stopnii
- Postawiłem na nowo system cobra i poinstalowałem potrzebny do grania w gry z ps2 odpowiedni soft, multiman, webman , ps2 clasic placeholder.

Te pierwsze dwa podpunkty nie mają nic z tym wspólnego, a zamiana hdd na ssd to błąd bo ps3 nie jest w 100% kompatybilne z tą technologia i występują problemy z CFW. Jaki CFW jak widze zapewne REBUG po modach ps2 emu? Najnowsza wersja WMM? Pal jest w grywalna ale z drobnymi problemami i nie wiem czy w 100% testy były wykonywane lata temu i tylko dla sprawdzenia czy działa nikt nie zgłaszał ukonczenia tej gry z ps2 na ps3, ntsc nie opisane wiec może być to kwestia kompatybilności. Ps2 clasic placeholder to przestarzałe homebrew już nie potrzebne do używania PS2 ISO od kąd habib utworzył kod dla ps2 w storage_ext, Ps2 clasic placeholder jest już zbędny. Nie testowałem tej gry a jeśli to problem z kompatybilnością w chwili obecnej nie naprawialne nie ma pliku config. Jakie emulatory testowałeś? Na PCSX2? Na ps3 żadnych ustawien grafiki nie ma i nie będzie, jedynie drobne zmiany jak widzisz temp rsx cpu, i jak z filmu widze nie masz mojej łatki dla polskich znaków w ps2 emu.
http://www.psdevwiki.com/ps3/PS2_Classi ... ility_List
DEX357
Gold Member
Gold Member
 
Posty: 88
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Dołączył(a): 24.10.2016, 12:27

Re: Nietypowy freeze gry z PS2 [nie temp, nie dysk] - dod fi

Postprzez Lotus377 » 07.05.2018, 10:28

PS3 nie ma pełnej kompatybilności z PS2,no a już na pewno mniejszą niż z grami z PSX.Niestety twój Spyro jest pewnie właśnie jedną z takich gier.Nie ma co się nie wiadomo czego doszukiwać,bo najprawdopodobniej ta gra nie jest po prostu w pełni obsługiwana.Radzę pobawić się z programem ManaGunz może on coś pomoże.Można tam załączyć różne opcje które czasem pomagają w emulacji gry.

Za ten post autor Lotus377 otrzymał podziękowanie od
k0m4nd0s (07.05.2018, 21:38)
Avatar użytkownika
Lotus377
Team
Team
 
Posty: 259
Lokalizacja: Z daleka
Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy
Dołączył(a): 18.01.2016, 23:56
Firmware: Rebug 4.82
PSN ID: Dualram377

Re: Nietypowy freeze gry z PS2 [nie temp, nie dysk] - dod fi

Postprzez k0m4nd0s » 07.05.2018, 21:38

Witajcie ponownie,

skorzystałem Lotus377 z twojej rady i wgrałem sobie ManaGunz. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo po samodzielnym ustawieniu configa (trochę klikania było bo nie od razu ruszyło) ostatecznie nie zwiesza obrazu w tym miejscu co zawsze. To oznacza, że można grać dalej ale czy gdzieś jeszcze taki problem nie wystąpi to się przekonam w przyszłości. Ważne, że dzięki Tobie mam kolejną programik dzięki któremu można odpalać gry i w razie W edytować sobie config aby była lepsza optymalizacja grafiki.

Młody już gra i jak znowu się zatnie to na pewno to usłyszę :) Dzięki jeszcze raz za pomoc.
k0m4nd0s
Newbie
 
Posty: 2
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 05.05.2018, 23:59



  • Sponsorzy

Powrót do Pierwsza Pomoc

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

© 2010-2018
cron