• Sponsorzy

Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Gotowe tutoriale, poradniki i odpowiedzi na F.A.Q.
  • Sponsorzy

Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez webster » 19.03.2012, 16:54

Poradnik jak skonfigurować bezpośrednie połączenie między PS3 a PC za pomocą skrętki komputerowej.

    Po pierwsze potrzebujemy:
  • kabel skrętka komputerowa(najlepiej skrosowana)
  • komputer z systemem z rodziny windows(linux też może być)
  • PS3
Wszystkie operacje wykonywałem na komputerze z systemem windows 7. Użytkownicy windows XP mają identyczną konfigurację lecz trzeba wejść w inne opcje które są inaczej rozmieszczone w systemie.

Konfiguracja PC:

1. Otwórz pasek start i wciśnij przycisk panel sterowania

2. Wejdź do Centrum sieci i udostępniania

3. Następnie w lewym górnym rogu kliknij w Zmień ustawienia karty sieciowej

4. Dwukrotnie kliknij w swoją kartę sieciową

5. Kliknij w przycisk Właściwości

6. Na liście należy dwukrotnie kliknąć w Protokół internetowy w wersji 4

7. Należy kliknąć opcję Użyj następującego adresu IP, wpisać adres IP 192.168.1.2 a następnie kliknąć w okno maski sieci. Po kliknięciu maska zostanie automatycznie wpisana.

8. Po wpisaniu wszystkiego należy we wszystkich oknach klikać ok aby zakończyć etap konfiguracji komputera.

Konfiguracja PS3:

1. Przejdź do menu Ustawienia i zjedź na sam dół do ustawień sieciowych po czym naciśnij :x:

2. Najedź na Ustawienia połączenia internetowego i naciśnij :x:

3. Wybierz metodę ustawiania niestandardową i skieruj analog w prawo

4. Wybierz typ swojego połączenia

5. Wybierz autowykrywanie

6. Wybierz Ustawienia adresu IP ręczne

7. Należy edytować każdą linijkę ustawiając w każdej następujące dane:
  • Adres IP 192.168.1.3
  • Maska podsieci powinna być już ustawiona ale jeśli by były same zera należy ustawić 255.255.255.0
  • Router domyślny 192.168.1.1
  • Podstawowy serwer DNS 1.0.0.0

Po zakończeniu skieruj analog w prawo

8. MTU wybierz automatycznie

9. Nie używaj połączenia proxy

10. Włącz UPnP

11. Po dojściu do listy ustawień wciśnij :x: aby zapisać wszystkie zmiany

12. Po ukazaniu się opcji Testuj połączenie wciśnij :o:

Jeśli wszystko wykonałeś dobrze możesz teraz połączyć się z PS3 za pomocą Total Commandera i przesyłać gry na dysk konsoli 8)
Zabraniam kopiowania tego poradnika bez mojej zgody na inne strony.
Pomogłem? Podziękuj przyciskiem Obrazek
Profil forum na facebook'u
Nie ma innego sposobu na downgrade z softów oficjalnych powyżej 3.55 jak użycie programatora(E3 Flasher, Progskeet).
Konsola z data code 1B lub wyższym = nieprzerabialna

Za ten post autor webster otrzymał podziękowania - 6
cimias (09.10.2013, 12:20), lukass84 (11.02.2013, 12:01), lukaszgogi (04.10.2013, 16:02), Małolat (23.07.2012, 21:04), michaely (31.03.2012, 14:42), przemmo (14.10.2012, 09:47)
Avatar użytkownika
webster
Diamond Member
Diamond Member
 
Posty: 631
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy
Dołączył(a): 14.07.2011, 16:13
Firmware: CFW Rogero 4.30v2.05

Sponsorzy

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez HABIBI » 20.03.2012, 22:45

@web,
zrób jeszcze poradnik jak pobrać backupy :wink: i jak przenosić na hdd wew/zew ,w tak czytelny sposób j/w ^^.
Zapewne wielu osobom to ułatwiło życie,no i mniej double question 8)



PS:jak Ci będzie się chciało ^^ :razz:
Obrazek
Avatar użytkownika
HABIBI
Elite
Elite
 
Posty: 1292
Lokalizacja: Za miedzą :p
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 267 razy
Dołączył(a): 11.12.2011, 00:06
Firmware: HABIB

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez markol321 » 11.06.2012, 16:04

a jak nie ma u mnie takiego protokołu nr 4?? to co mam zrobić?
PS3 fat 160gb
Avatar użytkownika
markol321
Platinum Member
Platinum Member
 
Posty: 451
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Dołączył(a): 10.11.2011, 20:53
Firmware: CFW3.55 :)
Ostrzeżenia: 1

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez webster » 11.06.2012, 20:14

Nie masz IPv4? To kliknij zainstaluj i poszukaj powinien być.
Pomogłem? Podziękuj przyciskiem Obrazek
Profil forum na facebook'u
Nie ma innego sposobu na downgrade z softów oficjalnych powyżej 3.55 jak użycie programatora(E3 Flasher, Progskeet).
Konsola z data code 1B lub wyższym = nieprzerabialna
Avatar użytkownika
webster
Diamond Member
Diamond Member
 
Posty: 631
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy
Dołączył(a): 14.07.2011, 16:13
Firmware: CFW Rogero 4.30v2.05

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez markol321 » 11.06.2012, 21:06

już sobie poradziłem ,wcale tego nie konfigurowałem a total commander widzi ps3 ale wolno idzie jakoś po 1mb/s i to po kablu
PS3 fat 160gb
Avatar użytkownika
markol321
Platinum Member
Platinum Member
 
Posty: 451
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Dołączył(a): 10.11.2011, 20:53
Firmware: CFW3.55 :)
Ostrzeżenia: 1

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez Chmielu » 12.06.2012, 00:51

jeżeli podpinasz się przez router to możesz mieć takie właśnie prędkości :) bo wtedy połączenie idzie PC - router - konsola
a nie bezpośrednio PC - konsola
Chmielu
Member
Member
 
Posty: 10
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączył(a): 31.05.2012, 16:18
Firmware: kmewa 3.55

Postprzez Spox_2 » 12.06.2012, 02:35

Chmielu napisał(a):jeżeli podpinasz się przez router to możesz mieć takie właśnie prędkości :) bo wtedy połączenie idzie PC - router - konsola
a nie bezpośrednio PC - konsola


Prędkość przesyłu danych uwarunkowana jest od posiadanych urządzeń tj. ruter oraz rodzaju posiadanego kabla ethernet.

W obecnych czasach wszystkie urządzenia komunikują się w standardzie 100/100Mbit za pośrednictwem sieci LAN.
Realna prędkość przesyłania wynosi 11.4 MB/ sec.


Wymagane :
Kabel kategorii CAT5E cross ( w przypadku PS3-> PC) oraz kabel prosty (w przypadku PS3->ruter->PC)
Nie biorę pod uwagę osiągów HDD gdyż te kręcą o wiele wyżej niż 11 mb/sec.


Dla przykładu u nas mamy sieć w 1Gbit i pliku do PS3 lecą na poziomie 29 MBajtów /sec (na oryginalną Toshibę 320 GB 5400 obr/min). Wszystko śmiga na kablach prostych 1000/1000 oraz urządzeniach opartych o ten standard (PS3 też go ma).
Obrazek
SERWIS I NAPRAWA PS3 ==>YLOD, DOWNGRADE PS3 DO OFW 3.55 Sony! | GG : 4851534 | tel : 667 297 868 | http://www.serwis.kielce.pl |
Forum elektroniki-> VF
Avatar użytkownika
Spox_2
VIP
VIP
 
Posty: 774
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy
Dołączył(a): 11.02.2012, 22:11
Firmware: OFW
PSN ID: Spox2

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez markol321 » 12.06.2012, 13:56

to u mnie jakaś lipa ,wolno idzie gre 6gb wrzucałem 3 godziny .ale spróbuję innym kablem

edit: niestety ta sama prędkość ,przy małych plikach 1mb/s a przy dużych 8mb .ale pamiętam przez media serwer fimy wrucałem w minutke .to jest zależne od programu?? czy ps3 fat ma gorszą karte sieciową??
PS3 fat 160gb
Avatar użytkownika
markol321
Platinum Member
Platinum Member
 
Posty: 451
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Dołączył(a): 10.11.2011, 20:53
Firmware: CFW3.55 :)
Ostrzeżenia: 1

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez Zuombie » 25.07.2012, 12:05

Czy po skonfigurowanie wszystkiego, PS3 musi być włączony, by przesyłać dane?
Zuombie
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 45
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 15.04.2011, 21:45

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez markol321 » 25.07.2012, 13:08

tak :wink:

-- 25.07.2012, 13:08 --

tak :wink:
PS3 fat 160gb
Avatar użytkownika
markol321
Platinum Member
Platinum Member
 
Posty: 451
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy
Dołączył(a): 10.11.2011, 20:53
Firmware: CFW3.55 :)
Ostrzeżenia: 1

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez Zuombie » 27.07.2012, 16:54

A czy konfigurując połaczenie na PC, nie stracę połaczenia z internetem?
Zuombie
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 45
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 15.04.2011, 21:45

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez budman9 » 28.07.2012, 00:13

Nie musisz wpisywać akurat tych danych które są podane w poradniku. Te co masz w PC to zostaw a w konsoli w adresie IP wpisz poprostu końcówkę adresu o jeden większą niż masz w PC a resztę przepisz.
Avatar użytkownika
budman9
Elite
Elite
 
Posty: 1801
Lokalizacja: Międzynarodowa
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 232 razy
Dołączył(a): 13.11.2011, 12:34

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez Zuombie » 28.07.2012, 19:24

Czyli na PC nic nie zmieniać?
Zuombie
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 45
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 15.04.2011, 21:45

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez budman9 » 28.07.2012, 20:41

Jeśli nie używasz połączenia LAN w PC to możesz sobie wpisać tak jak podał webster. Jeśli używasz połączenia LAN i nie chcesz za każdym razem zmieniać w PC to zostaw jak masz i dostosuj do tego PS3.
Avatar użytkownika
budman9
Elite
Elite
 
Posty: 1801
Lokalizacja: Międzynarodowa
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 232 razy
Dołączył(a): 13.11.2011, 12:34

Re: Ustawienie bezpośredniego połączenia PS3=PC

Postprzez adam84 » 27.08.2012, 22:55

Witam wszystkich prosze o pomoc do jakiego folderu w ps3 wrzucac gry przez total commandera bo tego jest tam mnóstwo i niewiem gdzie dokladnie?
adam84
Newbie
 
Posty: 1
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 11.08.2012, 19:09
Firmware: CFW3.55 Geohot

Następna strona


  • Sponsorzy

Powrót do Poradniki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

© 2010-2014