Strona wymaga obsługi JavaScript
Proszę włącz JavaScript aby kontynuować[ PS3-HACK.PL ]

PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Wszelkie pytania i problemy z kopiami gier na CFW
Regulamin działu
[b]W dziale Backup zabrania się tworzenia podwójnych tematów do jednego tytułu gry. Przed napisaniem tematu, należy użyć wyszukiwarki w celu lokalizacji istniejącego już tematu.
  • Sponsorzy

PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez MKX » 25.04.2011, 00:00

Jeśli gra ściągnięta z sieci na PS3 nie działa lub dokładnie nie wiesz co, jak i gdzie, wypróbuj poniższy poradnik. W 95% przypadków pomaga! Najczęstsze błędy to czarny ekran podczas uruchamiania lub brak gier w managerach.

1. Najważniejsze to sprawdzić czy dana gra w ogóle zadziała.
*Odszukaj i sprawdź to w temacie poniżej, a jeśli działa to na jakim firmware i na jakim dysku.
gry-kompatybilne-z-ps3-jailbreak-i-cfw-t10.html

Jeśli jest napisane, że działa to musi działać, wina leży po Twojej stronie. Działamy więc dalej.

2. Folder gry musi posiadać odpowiednie ID.
*Najlepiej zdobyć je samemu, wystarczy otworzyć w Notatniku lub WordPad plik PARAM.SFO z PS3_GAME.
Na końcu będzie ID np. BLES1234. Tworzymy więc folder BLES1234 i wrzucamy do niego całą grę.

***Nowe backup managery nie wymagają już tego zabiegu***

3. Upewnij się, że gra znajduję się we właściwym katalogu.
*W jakim katalogu ma znajdować się gra zależy od backup managera.
Generalnie katalog gier na dysku wewnętrznym i zewnętrznym to "dev_hdd0/games/ID gry" lub "hdd0>games> ID gry".
MultiMAN zawsze używa folderu GAMES. Inne Backup Managery mogą tworzyć dodatkowo foldery takie jak: /LAUN12345/GAMEZ lub /OMAN46756/GAMEZ. Czasami ludzie zmieniają GAMEZ na GAMES i gra się włącza. Czasami wymagane są jeszcze inne zabiegi, które są opisane w instrukcjach z backupami, więc trzeba próbować na różne sposoby.

***Nowe backup managery nie wymagają już tego zabiegu***

4. Upewnij się, że posiadasz odpowiednie pliki i znasz kilka podstawowych trików.
*Gry odpalaj za pomocą najnowszego multiMANa. Zwróć uwagę na dodatkowe opcję gry [Game Options]. Nie zaznaczaj opcji Direct Boot/Mirror, a jeśli masz grę na dysku konsoli nie zaznaczaj External. Gry uruchamiaj przyciskiem :x: lub kombinacją SELECT+ :x: , konsola zawsze wraca do menu XMB - jest to normalny objaw, dopiero stąd uruchomisz grę klikając w płytę z tytułem gry.

*Czasami gry ściągają się z błędami CRC, jedynym ratunkiem jest ściągnięcie gry ponownie, najlepiej z innego źródła.

*Jeśli gra się wiesza można ją zaktualizować lub ściągnąć wersję NTSC jeśli np. mamy PAL. Aktualizacje zawsze można usunąć z pozycji GAME DATA.

*Upewnij się, że posiadasz zainstalowany pliku BDEMU oraz niezbędne fixy.

*Upewnij się, że masz oryginalną płytę w napędzie podczas uruchamiania.
Lista gier, które wymagają płyty: http://www.pshomebrew.net/wiki/PS3_Back ... ility_List

*Usuń wszelkie patche do gry z game data.

*Wypróbuj inne managery np. Rogero lub Gaia.

*Jeśli wszystkie powyższe metody zawodzą to pozostaje walka z EBOOT'ami i FIX'ami.
Najprościej wpisać w google tytuł gry + fix. W 90% przypadków pomaga zainstalowanie fix'a w postaci pliku pkg lub podmiana pliku eboot. Proszę pamiętać, iż przechodząc np. z 3.41 na 3.55 wymagane jest ponowne wgrywanie fix'ów.

Przedstawię jeszcze jedną metodę z softem EBOOTFIX i EBOOT MOD.

1. Ściągnij EBOTFIX_MULTIMAN na PC ps3-ebootfix-t125.html

2. Wrzuć cały folder z grą PS3_GAME metodą drag&drop do programu EbootFIX.exe.
Rozpocznie się skanowanie, które potrwa ok. 5 minut. Po skończeniu w katalogu EbooFIX pojawią się dwa nowe foldery:
"[ID_GRY] [NPDRM] Nazwa_gry (HDD)" i "[ID_GRY] [RETAIL] Nazwa_gry" oraz plik .TXT z instrukcją.

3. Jeśli chcesz zagrać w grę używając backup managera, skopiuj zawartość folderu nowo powstałego folderu "[ID_GRY] [RETAIL] Nazwa_gry" i wklej ją (nadpisz) do oryginalnego folderu gry. Pamiętaj aby grę odpalać poprzez SELECT+X i z zewnętrznego dysku.

4. Skopiuj grę na dysk konsoli

5. Jeśli miałeś wcześniej na dysku jakieś pliki dotyczące gry, którą próbujesz odpalić - usuń je.

6. Wróć do drugiego nowo stworzonego folderu [ID_GRY] [NPDRM] Nazwa_gry (HDD)" i skopiuj znajdujące się w nim nowo wygenerowane pliki PKG do folderu głównego na dysku USB lub pendrive.

-> Dla FW 3.41: "[ID_GRY] Nazwa_gry (HDD).pkg"
-> Dla FW 3.55: "[ID_GRY] Nazwa_gry (HDD)-FW_355.pkg"

7. Zainstaluj swoje PKG z pozycji GAMES [Install package files] w XMB.

8. Otwórz multiMAN w file manager mode (SELECT+START)

9. Odszukaj swoją grę (dysk konsoli) i naciśnij [R3] gdy PS3_GAME folder jest zaznaczony
Operacja utworzy cień kopii gry w:
-> /dev_hdd0/G/EID_GRY
-> /dev_hdd0/game/ID_GRY

10. Wyjdź z multiMAN i odpal grę bezpośrednio z "Nazwa_gry (HDD)" ikona w [GAME] w XMB

Od teraz nie potrzebujesz Backup Managera.
Jeśli konsola zechcę zaktualizować grę - anuluj. Patche zazwyczaj robią więcej złego niż pożytku. Pamiętaj również o odpowiednich plikach pod Twoją wersję gry! Wiele osób ściąga gry z regionu US, a wgrywa pliki EU i kończy się to czarnym ekranem...
Our own future.

Za ten post autor MKX otrzymał podziękowania - 2
Marecki266 (06.05.2016, 23:32), Nubiz (14.09.2012, 12:34)
Avatar użytkownika
MKX
Administrator
Administrator
 
Posty: 1155
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 231 razy
Dołączył(a): 20.10.2010, 12:01
Firmware: OFW

Sponsorzy

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez blade21 » 26.04.2011, 14:11

Zmieniłem foldery mam teraz LAUN12345 i Multiman widzi gry, ale ciągle to samo, czarny ekran przy włączeniu nawet z ciekawości ściągnąłem drugą grę i co ? ciągle to samo. Ile mam zainstalować tych plików BDMU? może jeden? bo są dwa w paczce. Może to jeszcze tego wina, bo już naprawdę nie wiem czego %-) .
blade21
Member
Member
 
Posty: 11
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 20.04.2011, 16:29
Firmware: 3.55

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez agmet » 08.05.2011, 17:48

Czy po przepuszczeniu gry przez EBOOTFIX'a zawsze powinno byc wszystko w porządku? Ja zainstalowałem Winter Sport w/g powyższej instrukcji i lipa. Co prawda mam do wyboru "Winter Sport 2011 HDD" z pozycji games ale gra nadal nie startuje. Poprzednio był czarny ekran a teraz powraca do menu PS3. Czy przed skopiowaniem nowo wygenerowanych plikóe w EBOOTFIX powinienem usunąc cały folder PS3_GAME w katalogu tej gry czy tylko dokopiowac nowe pliki? Bo ja usunąłem wszystko tak jak było opisane, ale było ich więcej niż wygenerował EBOOTFIX>
agmet
Member
Member
 
Posty: 14
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 30.04.2011, 13:46
Firmware: 3.55

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez MKX » 10.05.2011, 21:52

A masz jakieś patche zainstalowane do tej gry ? Jeśli tak to usuń i sprawdź te pliki:

Kod: Zaznacz cały
Uwaga! Materiał widoczny tylko dla zalogowanych użytkowników. Kliknij tutaj aby zobaczyć.
Our own future.
Avatar użytkownika
MKX
Administrator
Administrator
 
Posty: 1155
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 231 razy
Dołączył(a): 20.10.2010, 12:01
Firmware: OFW

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez agmet » 11.05.2011, 20:53

Nie instalowałem do nich żadnych patchy, oprócz tych modyfikacji pliku EBOOT i PARAM.SFO. Już sciągam i próbuje to od Ciebie. Nie wiem jeszcze jak bedzie, ale w każdym razie dzieki.
agmet
Member
Member
 
Posty: 14
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 30.04.2011, 13:46
Firmware: 3.55

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez az020101 » 03.06.2011, 13:58

Przeskanowalem gre przez EBOOTfix i w folderze NPDRM oprocz plikow PKG i instrukcji pojawil sie folder DATA a w nim 2 pliki bin o nazwach [MODIF] EBOOT i [NPDRM] EBOOT.Moze napisze mi ktos co mam z tym zrobic bo ja jestem zielony.Walcze juz z moja konsola tydzien.Mam juz pelna glowe a gry i tak nie chodza.PLISSSSSS POMOZCIE!!!!!
az020101
Newbie
 
Posty: 1
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 01.06.2011, 20:44
Firmware: CFW3.55 chyba

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez MKX » 03.06.2011, 20:58

Our own future.
Avatar użytkownika
MKX
Administrator
Administrator
 
Posty: 1155
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 231 razy
Dołączył(a): 20.10.2010, 12:01
Firmware: OFW

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez anemal » 05.06.2011, 09:40

a ja mam taki problem

gry widz jak wrzucilem do tego gamez

ale jak włączam gre to mi wychodzi do glowego menu PS3

o co tu chodzi?? nie wiem a jest to gra G-force
anemal
Newbie
 
Posty: 9
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 31.05.2011, 13:24

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez MKX » 05.06.2011, 11:04

A masz płytę w napędzie i uruchamiasz przez ikonę płyty z XMB ?
Our own future.
Avatar użytkownika
MKX
Administrator
Administrator
 
Posty: 1155
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 231 razy
Dołączył(a): 20.10.2010, 12:01
Firmware: OFW

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez anemal » 05.06.2011, 11:44

ok dziala z plyta w napedzie... ale ja to robie tak... wlaczam multimana potem laduje gre wychodzi mi samo do menu ps3 a pozniej klikam na ikone plyty ktra juz nie jest ta gra co plyta tylko ta ktora jest zaladowana przez multimana... a co to za blad 80010017 ?? bo mi wyskakuje przy grze hunted... dodam ze ta gra potrzebuje 3.60 softa
anemal
Newbie
 
Posty: 9
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 31.05.2011, 13:24

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez MKX » 05.06.2011, 18:20

Musisz zainstalować fix'a w paczce nie było żadnego pkg ?
Our own future.
Avatar użytkownika
MKX
Administrator
Administrator
 
Posty: 1155
Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 231 razy
Dołączył(a): 20.10.2010, 12:01
Firmware: OFW

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez anemal » 05.06.2011, 21:35

jednak sie okazalo ze sie jeszcze dobrze nie sciagnela i dlatego... ale teraz co inego.. mam problem z TDU2... niby wszystko jest ok ale jak juz ja wlacze to czarny ekran i du**... co mam robic bo wiadomo zielonym :) Help me now

i jeszcze jedno

sonic-a sobie zdarlem no i niby go laduje i pokazuje sie zamiast orginalnej plyty pozniej klikam w ikonke a tu lipa czarny ekran ... co ja robie zle.. czy te gry po prostu nie dzialaja?
anemal
Newbie
 
Posty: 9
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 31.05.2011, 13:24

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez kala40 » 12.06.2011, 13:51

Witam, ja tez mam podobne problemy!
MUlti 2.0, soft CFW3.55 przez JB z 3.41. Na PS3 skopiowane gry z przenośnego twardego
Po qwykonanych operacjach 9m.in. płyta oryginał w napędzie), iczywiście pojawia sie ikona z płytą i nazwą interesujące mnie gry lae po kliknięciu wyskakuje czrny ekran i bezczynność konsoli, tak mam w przypadku CrIsis, a w przypadku CALLoffDUty nawet nie wyskakuje ikona z płytką,
Dodam że jestem kompletnym laikiem w tych sprawcah, za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam
kala40
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 27
Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 15.05.2011, 15:47
Firmware: 3.50

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez McBoss » 23.07.2011, 14:08

witam

Mam nastepujacy problem. Przy probie odpalenia PES '11 BLES01021 wyskakuje blad:
(80028F10)
Manewr: Przejdź do Ustawienia wyświetlania - Display Settings, następnie HDMI i wybierz opcję: Automatyczne - wykonany, nic nie daje.


Patch do PES'a wgrany. To samo mam z wersja BLUS30610.


Moj zestaw: CFW 3.55 kmeaw, multiman 2.0, lv 2 patcher 9, fixpermissions

Gra wlaczana przez Multiman (oraz Gaia) manager, nastepnie poprzez -> *'app_home/PS3_game/' <-- oczywiscie po najechaniu na to wyswietla PES 2011.


Dodam, ze Duke Nukem dziala prawidlowo, w czym tkwi problem? Gdzie szukac przyczyny?






--------------------
Rozwiazanie:
Uzylem programu Homebrewed Playstation System File Editor v0.80 Beta - Do edycji pliku param.sfo
Odznaczylem w nim wszystkie opcje rozdzielczosci.
McBoss
Newbie
 
Posty: 1
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 29.06.2011, 22:26
Firmware: 3.61

Re: PS3ISO Poradnik - Jeśli gra nie działa

Postprzez Zajbatsu » 11.12.2011, 11:20

Cześć a ja mam takie pytanieprzez prawie tydzień męczyłem się z tym sposobem bo praktycznie mi żadna gra nie działała , ale w końcu doszedłem.Przekopiowałem całą grę na dysk i dopiero wtedy Multiman tworzy ten cień kopii gry.I pytanie czy zawsze muszę kopiować całą grę na dysk , żeby ją odpalić? Wgrałem sobie Little Big Planet 2 Tekken 6 i Gran Turismo 5 i już niemam miejsca na dysku(80GB)...Nie da się jakoś stworzyć tego cienia kopiibez przekopiowania całej gry na dysk ?
Zajbatsu
Newbie
 
Posty: 3
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 04.12.2011, 11:17

Następna strona


  • Sponsorzy

Powrót do Backup

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

© 2010-2018