Strona wymaga obsługi JavaScript
Proszę włącz JavaScript aby kontynuować[ PS3-HACK.PL ]

PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Newsy ze sceny PS3 Hack
  • Sponsorzy

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Cyqor » 17.09.2017, 13:58

Ad 1. Odznaczyć opcję automatycznej aktualizacji, i po każdym graniu online wyłączyć ręcznie połączenie internetowe.
Aktualizację gry najlepiej zrobić z poziomu multimana.

Ad 3. Prubuj do skutku, wywal grę menadżerem plików np. MM.
PS3 SLIM 320GB CECH-2504B 0D CFW FERROX 4.82 COBRA 7.53 CEX + PSNPatch 2017.02/B
PS4 Jet Black 750GB CUH-1116A OFW 4.71
Avatar użytkownika
Cyqor
Moderator
Moderator
 
Posty: 2027
Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Dołączył(a): 22.11.2012, 21:51

Sponsorzy

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez bkt1916 » 17.09.2017, 16:33

Panowie, czyli w skrocie, bo chce kupić drugą PS3 specjalnie pod przeróbkę - wszystkie konsole do wersji 2504A lub 2504B te z listy z pierwszego posta, nawet jak maja soft oficjalny w wersji ostatniej to na 100% da się zrobić downgrade do 3.55 tak?
Czy wersje 2504b z dyskiem 320gb bo taka wlasnie chce kupic mialy oficjalnie 3.5 (czyli pewnie 3.55?) ale i 3.6 i ta juz trzeba downgradeowac?

Czy jakakolwiek wersje 2504b brac i na pewno da sie na niej uciec na 3.55 i pozniej nieoficlany soft? Chce ja kupic w sklepie z konsolami w Warszawie, dostaje 14 dni gwarancji rozruchowej i przez ten czas chcialbym ja przerobic.
bkt1916
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 31
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 11:46

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Atr3ju » 17.09.2017, 16:55

Ad 1. Czyli jeżeli gra posiada plik *.dat w folderze PS3_UPDATE (tak? bo nie pamiętam dokładnie czy tak ten folder się nazywał, ale wiadomo o który chodzi) to jak to zrobić bo jeszcze nie miałem okazji robić aktualizacji żadnej gry. A jak takie aktualizacje w przypadku iso i pkg wyglądają ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Atr3ju
Gold Member
Gold Member
 
Posty: 63
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy
Dołączył(a): 05.04.2016, 16:47

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Cyqor » 17.09.2017, 17:20

bkt1916 napisał(a):Panowie, czyli w skrocie, bo chce kupić drugą PS3 specjalnie pod przeróbkę - wszystkie konsole do wersji 2504A lub 2504B te z listy z pierwszego posta, nawet jak maja soft oficjalny w wersji ostatniej to na 100% da się zrobić downgrade do 3.55 tak?
Czy wersje 2504b z dyskiem 320gb bo taka wlasnie chce kupic mialy oficjalnie 3.5 (czyli pewnie 3.55?) ale i 3.6 i ta juz trzeba downgradeowac?

Czy jakakolwiek wersje 2504b brac i na pewno da sie na niej uciec na 3.55 i pozniej nieoficlany soft? Chce ja kupic w sklepie z konsolami w Warszawie, dostaje 14 dni gwarancji rozruchowej i przez ten czas chcialbym ja przerobic.



W kółko jest powtarzane jedno i to samo. Albo kupujesz konsolę która już ma CFW lub OFW 3.55 albo kupujesz taką, która w momencie wyjazdu z fabryki miała OFW do 3.55, a teraz jest na wyższym sofcie i robisz downgrade programatorem. Sam nie przerobisz konsoli bez żadnych narzędzi.
PS3 SLIM 320GB CECH-2504B 0D CFW FERROX 4.82 COBRA 7.53 CEX + PSNPatch 2017.02/B
PS4 Jet Black 750GB CUH-1116A OFW 4.71
Avatar użytkownika
Cyqor
Moderator
Moderator
 
Posty: 2027
Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 253 razy
Dołączył(a): 22.11.2012, 21:51

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez budman9 » 17.09.2017, 19:58

bkt1916, tak 90% konsol 2504A/B miało OFW mniejsze lub równe 3.55 I na nich bez problemu zrobisz downgrade do 3.55.
5% 2504A/B miało 3.56 I na nich nie zrobisz downgrade do 3.55 ale bez problemu można wgrać każde CFW 4.00 i nowsze.
Pozostałe 5% 2504A/B miało od nowości OFW wyższe niż 3.56 I na nich nic nie zrobisz.
Reszta tak jak napisał Cyqor.

Atr3ju, podłączasz konsolę do neta, uruchamiasz grę i sama zawoła o aktualizację.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
Avatar użytkownika
budman9
Elite
Elite
 
Posty: 2912
Lokalizacja: Międzynarodowa
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 353 razy
Dołączył(a): 13.11.2011, 12:34

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez bkt1916 » 18.09.2017, 00:39

Dobra Panowie, mam konsole CECH-2104A z OFW 3.55. Włozyłem do napędu płytki z dwiema różnymi grami - dostałem komunikat, że muszę mieć nowszą wersję softu żeby to odpalić, oczywiście wyszedłem z tego czym prędzej:)
Wchodząc w Ustawienia i update z lokalnego (nie przez net) źródła dostałem info ze na dysku jest wersja 4.61 (lub jakaś wyższa niż 3.55). Po 2giej lub trzeciej próbie konsola zobaczyła pena z wersja 3.55keav. Czytając ten wątek doszedłem do fragmentu z "No więc mam PS3 z OFW 3.55, co teraz?" i podtąpiłem według instrukcji z linka "poradnik instalacji KMEAV" (kmeaw-3-55-cfw-ps3-custom-firmware-t29.html). Być może zrobiłem błąd, ale założyłem że skoro mam wersje OFW 3.55 to nie muszę wykonać punktu 1 i 2 tylko od razu 3 (teraz pomysłałem że może to musi być odpowiedni OFW 3.55 i że powinienem zrobić 1 i 2). Konsola się zrestartowała nie było blędu. Pokazał mi się katalog (w GAMES) /app_home/PS3_GAMES i Install Package Files co według instrukcji jest OK. Kiedy sprawdzam wersję systemu pokazuje mi cały czas 3.55 ale nie ma tam nic o kmeav ani czymkolwiek innym. Gdy próbuję wejśc w katalog /app_home/PS3_GAMES dostaje komunikat "an error occured during the start operation 80028F14. Po wejsciu w install packages nie ma tam nic.
Teraz w instrukcji jest napisane "Uwaga, pliki lv2 i fix permissions nie są już wymagane w przypadku posiadania MultiMana 2.xx.xx lub nowszego" Nie wiem czy mam coś robić z tymi plikami, czy co teraz?:)
Gry dalej mowia ze chca nowszy soft.

Wiem ze pewnie zadaje pytanie laika ale proszę Was o pomoc, jeśli trzeba założyć nowy wątek zaakceptujcie proszę ten post i napiszcie gdzie, zrobię to.

Robię to pierwszy raz w życiu i się pogubiłem, a znalazłem ta druga instrukcja nieco inaczej podchodzi do tematu (instalacja-nowego-cfw-na-konsoli-t3457.html) no i są jeszcze posty o multimanie (a chyba w tym kierunku powinienem iść) i nie wiem co mam robić dalej:)
bkt1916
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 31
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 11:46

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Shavo » 18.09.2017, 02:43

Cyqor napisał(a):[...] i po każdym graniu online wyłączyć ręcznie połączenie internetowe.


Znaczy się, trzymanie konsoli na stałej podłączonej do internetu jest niezalecane z uwagi na bana tak ? Najlepiej podłączyć do internetu, ściągnąć co potrzeba i odłączyć :) ?
Shavo
Member
Member
 
Posty: 11
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 01:06

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez DawidB » 18.09.2017, 10:54

bkt1916 napisał(a):Dobra Panowie, mam konsole CECH-2104A z OFW 3.55. Włozyłem do napędu płytki z dwiema różnymi grami - dostałem komunikat, że muszę mieć nowszą wersję softu żeby to odpalić, oczywiście wyszedłem z tego czym prędzej:)
Wchodząc w Ustawienia i update z lokalnego (nie przez net) źródła dostałem info ze na dysku jest wersja 4.61 (lub jakaś wyższa niż 3.55). Po 2giej lub trzeciej próbie konsola zobaczyła pena z wersja 3.55keav. Czytając ten wątek doszedłem do fragmentu z "No więc mam PS3 z OFW 3.55, co teraz?" i podtąpiłem według instrukcji z linka "poradnik instalacji KMEAV" (kmeaw-3-55-cfw-ps3-custom-firmware-t29.html). Być może zrobiłem błąd, ale założyłem że skoro mam wersje OFW 3.55 to nie muszę wykonać punktu 1 i 2 tylko od razu 3 (teraz pomysłałem że może to musi być odpowiedni OFW 3.55 i że powinienem zrobić 1 i 2). Konsola się zrestartowała nie było blędu. Pokazał mi się katalog (w GAMES) /app_home/PS3_GAMES i Install Package Files co według instrukcji jest OK. Kiedy sprawdzam wersję systemu pokazuje mi cały czas 3.55 ale nie ma tam nic o kmeav ani czymkolwiek innym. Gdy próbuję wejśc w katalog /app_home/PS3_GAMES dostaje komunikat "an error occured during the start operation 80028F14. Po wejsciu w install packages nie ma tam nic.
Teraz w instrukcji jest napisane "Uwaga, pliki lv2 i fix permissions nie są już wymagane w przypadku posiadania MultiMana 2.xx.xx lub nowszego" Nie wiem czy mam coś robić z tymi plikami, czy co teraz?:)
Gry dalej mowia ze chca nowszy soft.

Wiem ze pewnie zadaje pytanie laika ale proszę Was o pomoc, jeśli trzeba założyć nowy wątek zaakceptujcie proszę ten post i napiszcie gdzie, zrobię to.

Robię to pierwszy raz w życiu i się pogubiłem, a znalazłem ta druga instrukcja nieco inaczej podchodzi do tematu (instalacja-nowego-cfw-na-konsoli-t3457.html) no i są jeszcze posty o multimanie (a chyba w tym kierunku powinienem iść) i nie wiem co mam robić dalej:)


W tej chwili masz już CFW z tym że 3.55
Na to teraz też z USB wgraj jakiś najnowszy CFW - ja polecam Rebug.
Gry odpalaj z jakiegoś homebrew. Wrzuć sobie najnowsze jakie są - znajdziesz na forum.
A ten komunikat to dlatego, że nie zrobiłeś emulacji gry.
W INSTAL PACKAGES nic nie masz bo instaluje się poprzez to pliki .pkg
Sa­ma wie­dza nie wys­tar­czy, trze­ba jeszcze umieć ją stosować.
Johann Wolfgang Goethe
Jeśli pomogłem kliknij w "łapkę" podziękuj (prawy górny róg)
pomagam w gtaV online (moderacja) - PM
Avatar użytkownika
DawidB
Elite
Elite
 
Posty: 1164
Lokalizacja: na końcu
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy
Dołączył(a): 25.08.2015, 12:06
Firmware: REBUG 4.76.1 D-REX

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez DawidB » 18.09.2017, 11:00

Shavo napisał(a):
Cyqor napisał(a):[...] i po każdym graniu online wyłączyć ręcznie połączenie internetowe.


Znaczy się, trzymanie konsoli na stałej podłączonej do internetu jest niezalecane z uwagi na bana tak ? Najlepiej podłączyć do internetu, ściągnąć co potrzeba i odłączyć :) ?


To znaczy, że najlepiej odłączyć po graniu od internetu bo jak ja znów włączasz to konsola wysyła "coś" do Sony.
Zanim ją podłączysz to najpierw się ukryj - wyłączanie plików syscalls
Sa­ma wie­dza nie wys­tar­czy, trze­ba jeszcze umieć ją stosować.
Johann Wolfgang Goethe
Jeśli pomogłem kliknij w "łapkę" podziękuj (prawy górny róg)
pomagam w gtaV online (moderacja) - PM
Avatar użytkownika
DawidB
Elite
Elite
 
Posty: 1164
Lokalizacja: na końcu
Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy
Dołączył(a): 25.08.2015, 12:06
Firmware: REBUG 4.76.1 D-REX

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez Shavo » 18.09.2017, 16:52

Ok. Zainstalowałem PSN patch (chyba o to chodziło z usuwaniem tych syscalls). Jednakże usuneło mi chyba plik .rap z jednej gry i nie mogę jej włączyć teraz. Aktywować znowu przez reactpsn czy zrobić konto PSN i aktywować przez psn patch ? (jest chyba taka opcja pod L1)
Shavo
Member
Member
 
Posty: 11
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 01:06

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez bkt1916 » 18.09.2017, 17:55

DawidB napisał(a):
bkt1916 napisał(a):Dobra Panowie, mam konsole CECH-2104A z OFW 3.55. Włozyłem do napędu płytki z dwiema różnymi grami - dostałem komunikat, że muszę mieć nowszą wersję softu żeby to odpalić, oczywiście wyszedłem z tego czym prędzej:)
Wchodząc w Ustawienia i update z lokalnego (nie przez net) źródła dostałem info ze na dysku jest wersja 4.61 (lub jakaś wyższa niż 3.55). Po 2giej lub trzeciej próbie konsola zobaczyła pena z wersja 3.55keav. Czytając ten wątek doszedłem do fragmentu z "No więc mam PS3 z OFW 3.55, co teraz?" i podtąpiłem według instrukcji z linka "poradnik instalacji KMEAV" (kmeaw-3-55-cfw-ps3-custom-firmware-t29.html). Być może zrobiłem błąd, ale założyłem że skoro mam wersje OFW 3.55 to nie muszę wykonać punktu 1 i 2 tylko od razu 3 (teraz pomysłałem że może to musi być odpowiedni OFW 3.55 i że powinienem zrobić 1 i 2). Konsola się zrestartowała nie było blędu. Pokazał mi się katalog (w GAMES) /app_home/PS3_GAMES i Install Package Files co według instrukcji jest OK. Kiedy sprawdzam wersję systemu pokazuje mi cały czas 3.55 ale nie ma tam nic o kmeav ani czymkolwiek innym. Gdy próbuję wejśc w katalog /app_home/PS3_GAMES dostaje komunikat "an error occured during the start operation 80028F14. Po wejsciu w install packages nie ma tam nic.
Teraz w instrukcji jest napisane "Uwaga, pliki lv2 i fix permissions nie są już wymagane w przypadku posiadania MultiMana 2.xx.xx lub nowszego" Nie wiem czy mam coś robić z tymi plikami, czy co teraz?:)
Gry dalej mowia ze chca nowszy soft.

Wiem ze pewnie zadaje pytanie laika ale proszę Was o pomoc, jeśli trzeba założyć nowy wątek zaakceptujcie proszę ten post i napiszcie gdzie, zrobię to.

Robię to pierwszy raz w życiu i się pogubiłem, a znalazłem ta druga instrukcja nieco inaczej podchodzi do tematu (instalacja-nowego-cfw-na-konsoli-t3457.html) no i są jeszcze posty o multimanie (a chyba w tym kierunku powinienem iść) i nie wiem co mam robić dalej:)


W tej chwili masz już CFW z tym że 3.55
Na to teraz też z USB wgraj jakiś najnowszy CFW - ja polecam Rebug.
Gry odpalaj z jakiegoś homebrew. Wrzuć sobie najnowsze jakie są - znajdziesz na forum.
A ten komunikat to dlatego, że nie zrobiłeś emulacji gry.
W INSTAL PACKAGES nic nie masz bo instaluje się poprzez to pliki .pkg



Dzkięki za odzew Kolego, ale jeszcze nie rozumiem wszystkiego, wszystkie nazwy widze 1 raz (no dobra, moze 3) w zyciu dlatego prosze o wyrozumialosc:)
Wiem, ze mam pobrac soft nowszy - polecasz to cfw-rebug-4-81-2-cobra-7-5-toolbox-2-02-12-t10281.html ? Dlaczego? Czy to pozwoli odpalic obraz iso i gry z psx i ps2? Nie chce grac online (a moze warto?).
Jesli to następny krok który powinienem zrrobic to czy z takiego softu bede mógł sam softowo wrócić do 3.55 zeby np sprzedac konsole albo zmienic soft na inny? Gdzies mi sie przewinelo ze z kazdego cfw powyzej 3.55 nie da sie wrocic bez programowania, ale jaki miałoby sens to flagowanie w czasie instalacji 3.55 kmeav?

Jakis homebrew to np co multiman? Wszedzie tylko ta nazwa sie pojawia.

I pytanie na ktore w zielonym temacie nic nie ma, w jakim formacie szukac gier, jak je wgrywac na dysk, w jakich rozszerzeniach powinny byc? Moze warto to opisac dla kogos kto nigdy tego nie robil:)
Po zainstalowaniu nowszefo CFW i homebrew mam juz w pelni zakonczony proces przerabiania? Czy jeszcze powinieniem cos odflaszowac, usunac z poziomu recovery itp?

I seria pytan nie zwiazana z powyzszym bezposrednio.

1. Dlaczego widzialem soft 4.6 na dysku konsoli, byla wczesniej programowalnie downgradeowana przez kogos, czy mogl tego nie wykonac prawidlowo?
2. Chcialbym wymienic dysk - wiem ze nowy bedzie niezaleznie szyfrowany i co po tym procesie bedzie - soft 3.55 ofw na pewno nie, jak wejde na 4.8 z 3.55 to rozumiem ze na nowym dysku tez bedzie 4.8 bo to jest zaszyte w samej konsoli? Czy moze się tak zdarzyć że w jakis sposób konsola mi wejdzie na wyzszy soft niz 3.55 i bez programatora nie wroce nizej podczas takiego procesu wymiany dysku?
3. Jak sprawdzic czy konsola byla zbanowana i CO dokladniej jest banowane (jakis hash z konsoli i dysku) - czy po takim banie mozna ja jakos sformatowac zeby kktos komu kiedys odpsrzedam konsoloe nie mial bana?


Jesli moje pytania sa za dlugie - bardzo prosze o przeanalizowanie ich i wtedy nie bede musial sie już pytać po konkretnych i szczegółowych odpowiedziach - chetnie poczytam jakies linki o tych rzeczach, jesli szczegolowo je potrafia wyjasnic a jednoczesnie w miarę przystępnie.
DZIĘKI!


Jeszcze jedno, nowszy cfw mam pobrac w wersji rex czy drex?
bkt1916
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 31
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 11:46

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez budman9 » 19.09.2017, 02:40

bkt1916 na Rebug 4.81 zrobisz i odpalisz wszystko co można na CFW. Z każdego CFW można wrócić do 3.55. Co do gier to polecam oryginały :wink:
Co do innych pytań:
1. Niektóre CFW mają spoofer, który pokazuje, że CFW jest nowszy niż zainstalowany.
2. Po wymianie dysku instalujesz taki sam CFW jaki był przed i po sprawie.
3. Bana sprawdzisz tylko poprzez logowanie do PSN. Konsolę można odbanować tylko poprzez zmianę ID konsoli.
NOR/NAND Downgrade service in Ireland (+353)877166667
Avatar użytkownika
budman9
Elite
Elite
 
Posty: 2912
Lokalizacja: Międzynarodowa
Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 353 razy
Dołączył(a): 13.11.2011, 12:34

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez bkt1916 » 19.09.2017, 17:58

OK, chyba już ostatnie pytania:)
Co po rebug tym najnowszym jeszcze potrzebuje dograc? Multimana i Webcos tam zeby odpalac gry?
Czy cos powinienem jeszcze na tym sofcie skonfigurowac (wiem ze trzeba wlaczyc cobre).
Czy w ktorymkolwiek miejscu moge zrobic cos co spowoduje bricka lub semi bricka - widzialem jakis anglojezyczny artykul albo nawet polska dyskusje gdzie ludzie pisali cos o eboot i ze mozna zrobic semibricka konsoli na tym (albo na starszym Rebugu).
Dzięki za pomoc:)
bkt1916
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 31
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 11:46

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez t212ruman » 19.09.2017, 22:50

Brick można tylko zrobić jak się gmera w oprogramowaniu systemu :wink: Gry i oficjalne CFW nie robią krzywdy konsoli :razz:
Avatar użytkownika
t212ruman
Moderator
Moderator
 
Posty: 935
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 149 razy
Dołączył(a): 05.11.2014, 21:24

Re: PORADNIK DLA ZIELONYCH PS3 HACK PL

Postprzez bkt1916 » 20.09.2017, 11:57

OK a co z tymi multimanami? Jak mam tutaj ten dev cos tam i cobre czyli niby ma too odpalic kazda gre w kazdym formacie rowniez iso, to potrzebuje do czegos tego multimana?
Jeszcze jedno - dysk z ktorego chce zgrywac kopie na konsole moze byc w ntfs normalnie widoczny w pc, czy musi byc sformatowany w ogole czy jak teraz mam tam jakies dane (no zdjecia) to obok wrzucam kopie swojej gry i przerzuce jakims narzedziem na hdd?
Jak zrobic kopie gry z plyty?
Czy da sie wypalic taka kopie ktora mam na konsoli w jakis sposob na plycie? Nie mowimy o wersjach powyzej dvd double layer oczywiscie.

--- 20.09.2017, 21:54 ---

Ludzie help :) Włączyłem COBRE i Webmana, pokazalo mi sie katalog webmana w którym nic nie mam bo nie mam zadnych gier. Po restarcie konsoli zniknely mi wszyskie opcje w webmanie, Playstation 3, 2, itd mam tylko "opcje" i wyjmij plyt. Tzn mialem, bo pobralem Webmana toolsy (MOD) jakas najnowsza wersje z watku o webman i teraz mam inny widok, wiecej opcji ale dalej nie ma zadnych trybów. W opcjach mam zaznaczone wszystkie oraz dyski 001,000 i 006. Co z tym moge zrobic i dlaczego mi to nagle zniknelo?
Wylaczalem COBRE I WEBMANA ale to nie pomaga, restart, wylaczenie i wlaczenie konsoli tez nic nie daje.
bkt1916
Silver Member
Silver Member
 
Posty: 31
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Dołączył(a): 17.09.2017, 11:46

Poprzednia stronaNastępna strona


  • Sponsorzy

Powrót do News

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

© 2010-2018