Cobra ODE

Emulatory napędu (Cobra ODE itp.)
  • Sponsorzy

Re: Cobra ODE

Postprzez bednario » 22.12.2014, 14:31

looozak napisał(a):Na początek odłącz zasilanie od cobry i zobacz czy problem zniknie, jeśli tak to masz coś albo źle podłączone albo źle przylutowany qsb.

Do mojego modelu 2104 nie jest potrzebne qsb - ten model konsoli przerabia się bez lutowania. Sprawdzę wieczorem czy działa z wyłączonym zasilaniem.

Konsola nie ma problemu z uruchomieniem po wypięciu taśmy od MB do Cobry. Wtedy działa normalnie, ale nie widzi napędu (bo napęd podpięty jest do Cobry)
bednario
Newbie

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Sponsorzy

Postprzez gacek585 » 22.12.2014, 17:32

bednario napisał(a):
looozak napisał(a):Na początek odłącz zasilanie od cobry i zobacz czy problem zniknie, jeśli tak to masz coś albo źle podłączone albo źle przylutowany qsb.

Do mojego modelu 2104 nie jest potrzebne qsb - ten model konsoli przerabia się bez lutowania. Sprawdzę wieczorem czy działa z wyłączonym zasilaniem.

Konsola nie ma problemu z uruchomieniem po wypięciu taśmy od MB do Cobry. Wtedy działa normalnie, ale nie widzi napędu (bo napęd podpięty jest do Cobry)

A wstaw kolego fotkę z góry jak masz to wszystko podłaczone bo obstawiam że pomieszałeś coś w taśmach, bo jak nielutowane to raczej musi działać i nie ma co zepsuć no chyba że taśmy połamałeś.

-- 22.12.2014, 17:41 --

adammos napisał(a):Odłączyłem zasilanie od cobry i dalej jest to samo.

Ogólnie to teraz jest coś takiego, że jak pierwszy raz uruchamiam konsolę to się włącza menu i mogę po nim chodzić. Uruchamiałem w trybie "PT" i żadnego loga Cobry w menu nie miałem (nie wiem czy powinno być czy nie). Chodzenie po menu chodzeniem, ale jak próbuję coś włączyć (jakąś grę z PSN, PSN, Youtube) to robi się czarny ekran i konsola zawiesza się, ale da się ją wyłączyć przyciskiem i sygnalizuje zawieszenie się 3 piknięciami, ale jak włączę ją znowu to pojawia się wcześniejszy problem i zawiesza się w menu. Dziwne rzeczy się dzieją.

Tylko teraz tak - ten pierwszy fachura ponoć przegrzał mi pady na płycie głównej i jest już ryzyko lutowania. Do tego oddał mi rezystorki, ale do ponownego montażu się raczej nie nadają. Teraz muszę wybrać czy ryzykować wlutowanie qsb normalnie, czy jakoś nabyć takie rezystorki i je wlutować. Jak tak zrobię to cobra leci do kosza, a konsola to zagadka...

QSB mam teraz tak:
Spoiler:

Masakra takie lutowanie, chyba rozbiorę swoją konsole i pokaże jak to koleś w gsm zrobił za 15zł poprostu bajka.
Gdybym to ja był teraz na twoim miejscu to:
- poszukał bym kogoś z działajacą cobrą (konsolą) i sprawdził samą główna płyte od cobry
- jeśli faktycznie by działała to zrobił bym to jak trzeba , czyli wlutował qsb bez kabelków (porządnie)
- i jeśli po tym zabiegu dalej lipa to jeszcze sprawdził bym konsole czy faktycznie działa na wlutowanych spowrotem tych kondensatorkach a oznaczenie ich to 0402 10nF 16V gdybyś chciał kupić nowe.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy
Firmware: PS4 - 5.03
PSN ID: gacek585

Postprzez adammos » 22.12.2014, 17:56

Właśnie nie znam nikogo z cobrą i ogólnie ludzie w Białymstoku jakoś jakby o tym nie słyszeli. Oddałem płytę główną dla tego chłopaka co lutował na kabelki, on głównie zajmuje się Xbox -ami, ale na to dzisiaj przylutować normalnie, bez kabelków, tylko boję się żeby punkty na płycie głównej nie odpadły, bo wtedy będzie du**. Złożę wszystko jeszcze raz i jeżeli nie będzie działało to ostatnia próba - kupię te kondensatory i się okaże czy to nie poszło coś w konsoli
adammos
Gold Member
Gold Member

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postprzez gacek585 » 22.12.2014, 18:05

Daj znać co i jak po zabiegu i jak bedziesz toi składał to zrób fotkę jak to wygląda i wrzuć może gdzieś wkradł się błąd.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez adammos » 22.12.2014, 18:15

Ok dzięki wielkie za pomoc. Powiem szczerze, że niby ta konsola to nie jakiś majątek i większe pieniądze traciłem przez swoją głupotę, ale normalnie byłem wczoraj wściekły, że zachciało mi się tej całej zabawy i może mi zostać po wszystkim czarna skrzynka...pół nocy spać nie mogłem. Ma się postarać i dzisiaj nawet późnym wieczorem oddać mi płytę główną to w nocy składając będę robił zdjęcia. Może gdzieś coś pomyliłem rzeczywiście. Dobrze, że chociaż tu mogę napisać i liczyć na pomoc, bo tak to nawet nie mam gdzie z tym iść
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 22.12.2014, 18:24

Gdybyś faktycznie potrzebował sprawdzić płytkę główna cobry możesz podesłać listem poleconym to sprawdze i odeśle, chociaz myślę że to raczej nie to.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez thcfan » 22.12.2014, 18:45

ładne zeczy opisujecie na forum całe szczescie ja zrezygnowałem z serwisów i zakupiłem stacje lutownicza
http://allegro.pl/stacja-lutownicza-wep ... 77899.html
po ok 3h czyczczenie wymiana pasty przyluwanie QSB i montaz cobra ode
odpaliłem gre moja konfiguracja z tego dnia OFW 4.55 FW cobra 2.1 (nie wymagała DMC + swap disc.)
problem u mnie zaczą sie wraz z aktualizacją OFW do 4.60 puzniej 4.66 i brakiem modułu DMC w polskich sklepach.
DMC zamontowałem wczoraj własny patent bez ingerencji w płyte głuwną i wiercenia dziur w obudowie konsoli zasilane zewnetrznie przez jojstick (wrzuce video )
kolejny problem nagrywarka bluray dzisaj zamówiłem bo 2 tyg. szukałem kogos i jest lipa.
3004B slim OFW4.76 cobra ode 5.10B FW2.2 +UNOFFICIAL DMC
thcfan
Gold Member
Gold Member

Otrzymał podziękowań: 7 razy
PSN ID: thcfanPLN

Postprzez looozak » 22.12.2014, 18:55

thcfan napisał(a):ładne zeczy opisujecie na forum całe szczescie ja zrezygnowałem z serwisów i zakupiłem stacje lutownicza
odpaliłem gre moja konfiguracja z tego dnia OFW 4.55 FW cobra 2.1 (nie wymagała DMC + swap disc.)
problem u mnie zaczą sie wraz z aktualizacją OFW do 4.60 puzniej 4.66 i brakiem modułu DMC w polskich sklepach.
DMC zamontowałem wczoraj własny patent bez ingerencji w płyte głuwną i wiercenia dziur w obudowie konsoli zasilane zewnetrznie przez jojstick (wrzuce video )
kolejny problem nagrywarka bluray dzisaj zamówiłem bo 2 tyg. szukałem kogos i jest lipa.

Aż po prostu ta ortografia w oczy kole, że nie da się tego czytać.
DMC nie ma w polskich sklepach bo jeszcze nie zostało wydane, a na aluchach są tylko pre-ordery.
Na konsoli 3k na ofw 4.55 niepotrzebny był swap disc, źle napisałeś. Na 4.60+ jest już potrzebny SWAP a nieoficjalną metodę kontrolowania napędu za pomocą przełącznika można już znaleźć w internecie i działa wszystko dobrze. A w obudowie dziurę wierci się tylko po to aby zamontować przełącznik.
PS3 3004A OFW 4.66 + Cobra ODE 5.10B FW 2.2 SWAP disc (NON-DMC) by khalkedon
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Otrzymał podziękowań: 21 razy
Firmware: OFW 4.66 + Cobra Ode

Postprzez thcfan » 22.12.2014, 19:50

to nie jest dyktando a ty nie jestes moim polonistą irytuje cie moja ortografia nie czytaj!
a co do OFW 4.55 napisałem w nawiasie ze konsola nie wymagała modułu i płyty
przełącznik wiem ze działa schemat jest bardzo prosty
http://www.maxconsole.com/maxcon_forums ... 1418891435
jezeli ogarnołes swoją ps3 to pomoz a nie bawisz sie w hater(a)
thcfan
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 22.12.2014, 20:02

thcfan napisał(a):ładne zeczy opisujecie na forum całe szczescie ja zrezygnowałem z serwisów i zakupiłem stacje lutownicza

Pokaż jak to wygląda jestem bardzo ciekaw :-))
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez thcfan » 22.12.2014, 20:15

niemam dzisiaj czym zrobic fotek jojstick 2 przyciski wsowanie i wysowanie płyty zasilanie zewnetrzne 2 baterie 1,5v 2 kable podłączone do napedu
thcfan
Gold Member
Gold Member

Postprzez adammos » 23.12.2014, 01:40

No i stało się... poodpadały punkty z płyty głównej. Ponoć już tak poprzegrzewane były.

Spoiler:

Teraz już muszę szukać kogoś kto dokona reanimacji. Niby u mnie za ulicą jest jakiś fachowiec od lutowania (dowiedziałem się od tego co robił mi na te "kabelki" dopiero jak już wszystko poszło w...) co ma specjalistyczną lutownicę i w ogóle i może on będzie w stanie uratować te punkty wbijając się w ścieżki czy coś takiego. Tylko chyba kupię te kondensatorki i będę próbował przywrócić konsolę do pierwotnego stanu, nie bawiąc się już w cobrę... Już i tak im dalej brnę, tym więcej strat mam
adammos
Gold Member
Gold Member

Postprzez gacek585 » 23.12.2014, 12:02

No faktycznie 2 piny poszły. Podejrzewam że pierwszy koleś który ci to robił spaprał sprawe ech ci fachowcy. Kup te kondensatorki i znajdz dobrego elektronika ale naprawde dobrego który to poskłada. Widziałem już naprawde gorsze płyty główne np w tym temacie http://www.maxconsole.com/maxcon_forums ... -Cobra-ODE .
Mam nadzieje że po złałożeniu kondensatorów bedzie ok.
gacek585
Diamond Member
Diamond Member

Postprzez looozak » 23.12.2014, 13:11

Jakby ktoś miał trudności z nagraniem SWAPa to mogę wypalić i wysłać pocztą. Więcej info na priv.
PS3 3004A OFW 4.66 + Cobra ODE 5.10B FW 2.2 SWAP disc (NON-DMC) by khalkedon
looozak
Platinum Member
Platinum Member

Otrzymał podziękowań: 21 razy
Firmware: OFW 4.66 + Cobra Ode

Postprzez adammos » 23.12.2014, 16:28

Zaszedłem do sklepu z elektroniką i poprosiłem o te kondensatory 0402 10nF 16V (dałem opis na karteczce) i dostałem takie:

Spoiler:

Jak powiedziałem, że to są inne to mi sprzedawca odpowiedział, że to nie ma żadnego znaczenia, bo to 10nf i teraz nie wiem czy iść z tym do lutownika czy zamówić na allegro te:

http://allegro.pl/kondensator-smd-0402- ... 36974.html

tylko trochę konsola będzie musiała poczekać do 7 stycznia, ewentualnie mogę poszukać innego sklepu z elektroniką

Znalazłem jeszcze tutaj:

http://rlc.com.pl/product.php?id_product=892

edit:

psia sierść jednak jest wszędzie %-)
adammos
Gold Member
Gold Member

Poprzednia stronaNastępna strona

• Sponsorzy

Powrót do Emulatory Napędu